Грета става модна икона във Vogue

Грета Тунберг – момичето, което негодува срещу потреблението, стана корица на модно списание. Грета е част от първото издание на скандинавския Vogue, който излезе на пазар преди дни. Тунберг позира заедно със своя симпатичен кон, но в интервюто си за списанието остро критикува модната индустрия и особено „бързата мода“, която според нея допринася изключително за промените в климата.

„Не съм си купувала нови дрехи от години“, признава активистката за климата.Тя допълва, че последният път, когато си е купила нещо, е било преди три години, при това – от магазин за втора употреба. Тунберг споделя, че обикновено взима дрехи от свои познати, но и следи те да са изработени от рециклирани материали.

„Не можеш да произвеждаш модни неща непрекъснато и да се наричаш устойчив“, категорична е тийнейджърката. Грета обвинява модните брандове, че харчат огромни суми пари, за да се рекламират като природосъобразни и устойчиви, но в действителност не правят нищо по въпроса с вредните емисии.

„Не искам и да споменавам редицата държави и работници, които са експлоатирани в този бранш“, казва още тя. По нейно мнение модната индустрия само подвежда потребителите, че ще стане по-зелена и по-етична, но това, както посочва, е „greenwashing“ – измама, че са „зелени“, докато всъщност никак не са. Освен това, както казва Тунберг, модата само насърчава консуматорското общество и е сред много причина, заради които имаме нужда от „системна промяна“.

А на нас ни е любопитно кой я облича за фотосесията, в която ясно си личи, че дрехите не са втора ръка

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Глен Клоуз пази палто от далматинци

Макар да е сред филмовите страшилища, които не харесваме заради афинитета им...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ