Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден: Войната на червилата

За красотата се водят битки откак свят светува. Те са жестоки, безмилостни и всеобхватни – като започнем от личната борба на всяка жена за запазване на привлекателността ѝ, та стигнем до Троянската война. А когато красотата се превърне в бизнес, нещата стават още по-драматични

Хелена Рубинщайн, Елизабет Арден, Есте Лодър. Коя от нас не е чувала тези имена и не е притежавала (или пък мечтала да притежава) кутийка лукс с логото на някой от тези брандове? Трите кралици на козметичната индустрия са достойни за възхищение жени и бизнес дами и без тях красотата нямаше да е това, което е днес.

Когато става дума за бизнес, конкуренцията е нещо нормално. Но понякога тя преминава разумните граници и се превръща в непримирима вражда. Точно това се случва с две от трите кралици – Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден.

Интересното е, че Рубинщайн и Арден всъщност никога не се срещат лице в лице, независимо че живеят и работят близо една до друга в източната част на Манхатън. Донякъде враждата им се крепи именно на този факт. Двете доста си приличат, така че не е изключено, ако се бяха срещнали, да се бяха харесали. И двете са имигрантки, работят здраво, създават легенда около себе си и се катерят усилено по социалната стълбица. Сценарият с възможното взаимно харесване обаче остава нереализиран. Тиранични и несигурни, непостоянни и блестящи, със сходни таланти и фобии, изцяло фокусирани върху работата си, те се мразят през целия си живот, а историята на тяхното съперничество е описана в статии, книги и дори в мюзикъл. Това е история за амбиции, труд, талант и… война.

Елизабет: „Красотата е рождено право на всяка жена“

Елизабет Арден е родена с името Флорънс Найтингейл Греъм в малко селце в Канада през 1878 г. Израства без майка, грижи се за овдовелия си баща и четиримата си братя и сестри и подпомага семейния бюджет, като продава домакински стоки на местните фермери. През 1907 г. емигрира в САЩ и си намира работа в луксозен салон за красота на Пето Авеню.

Не след дълго заедно със своя колежка открива собствен салон на ъгъла на Пето Авеню и 42-ра  улица, близо до ресторантите Sherry и Delmonico, както и до модния магазин Bergdorf Goodman. Макар салонът да реализира впечатляваща печалба, партньорството трае по-малко от година – Флорънс не иска да дели с никого. След като става едноличен собственик, първата ѝ работа е да смени името си – Елизабет звучи царствено, а Арден е романтичната гора, в която се крият влюбените от Шекспировата пиеса „Както ви харесва“. Втората ѝ работа е да боядиса вратата на салона в червено. Този цвят остава нейна запазена марка до ден днешен, дори един от парфюмите ѝ носи името Red Door.

Елизабет се омъжва за Томи Дженкинс Луис през 1915 г. Той прекарва следващите 4 години в Европа, сражавайки се в Първата световна война. Когато се завръща, става мениджър на разрастващата се компания на съпругата си. За съжаление, като съпруг се радва на по-малък успех и макар бизнес партньорството им да продължава, бракът им се разпада през 1934 г.

През 1920 г. Мис Арден, както я наричат подчинените ѝ, прави своя голям ход. Започва да рекламира продуктите си, като обещава, че многостепенната грижа за кожата – почистване, тонизиране, хидратация, подхранване – не само ще задържи красотата и младостта на клиентките ѝ по-дълго, но е и ключ към богатство и успешен брак. Тя е и първата, която представя грижите за кожата като режим от поетапни стъпки, освен това създава първите СПА салони. Отново тя въвежда понятието total look – лак, червило и руж в една цветова гама.

Арден се превръща в кралица на продуктите за красота и уверено държи монопола над висококачествената козметика.  Поне до деня, в който в бизнеса с гръм и трясък нахлува от Европа друга, не по-малко амбициозна и пробивна от нея жена – Хелена Рубинщайн. Това е сблъсък между титани. Арден е добра в рекламата, но Рубинщайн е още по-добра. Тя си дава сметка, че високата цена действа на клиентките като гаранция за качество и обещание за блясък и лукс. Всъщност когато пуска на пазара първия си крем, наречен Ultra Feminine Face Cream, той не се продава добре. На въпроса защо, Хелена мрачно отговаря: „Не е достатъчно скъп.“ Повече не повтаря тази грешка.

Елизабет Арден

Хелена: „Няма грозни жени, само мързеливи“

Хелена Рубинщайн – Мадам, както я наричат подчинените ѝ, започва възхода си в Австралия. Дъщерята на еврейски търговец на керосин е родена като Хая Рубинщайн в Краков, Полша, през 1872 г. Когато е на 24 години, заминава за Австралия със съвсем малко пари, още по-малко познания по английски и няколко бурканчета мазило за лице по тайна семейна рецепта. Но притежава нещо много ценно – хубава кожа, и точно тя е в основата на нейния успех, защото Хелена е жива реклама на своите продукти.

Spread the love
More from Дона Делова
Жената, която разгада звездите
Астрофизичката Сесилия Пейн-Гапошкин би могла да е по-известна от Айнщайн и Нютон,...
Read More
0 replies on “Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден: Войната на червилата”