Пълнозърнест хляб с орехи и розмарин

Продукти:

1 пакетче суха мая

½ ч.ч. топла вода

¼ ч.ч. пълнозърнесто брашно

1 ½ – 1¾ ч.ч. бяло брашно

2 с.л. мед

1 с.л. зехтин

2 ч.л. сух розмарин

½ ч.л. сол

1/3 ч.ч. натрошени орехи

Приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода. В голяма купа смесете пълнозърнестото и ¼ ч.ч. от бялото брашно заедно с разтворената мая. Покрийте и оставете да престои 15 мин. Към сместа добавете меда, зехтина, розмарина, солта и ¾ ч.ч. от бялото брашно. Бъркайте с миксера (с приставките за тесто) до гладкост. Прибавете орехите и достатъчно от останалото брашно, за да замесите меко тесто. Месете го върху набрашнена повърхност 6-8 мин, докато стане еластично. Прехвърлете тестото в намазнена купа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си (около 45 мин).

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го оформете на самун. Прехвърлете в намазнена тава и оставете да втаса за още 30 мин. Изпечете хляба до златисто.

Хранителна информация за 1 филия:

калории – 145

въглехидрати – 23 г

мазнини – 4 г

протеини – 4 г

Spread the love
Tags from the story
, ,
More from divamagazine.bg
„Етюд-и-те на София“ в лимитирано издание
Почитателите на красивата фотография имат шанс да си подарят красива изненада за...
Read More
0 replies on “Пълнозърнест хляб с орехи и розмарин”