Продукти:
1 пакетче суха мая
½ ч.ч. топла вода
¼ ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ½ – 1¾ ч.ч. бяло брашно
2 с.л. мед
1 с.л. зехтин
2 ч.л. сух розмарин
½ ч.л. сол
1/3 ч.ч. натрошени орехи
Приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода. В голяма купа смесете пълнозърнестото и ¼ ч.ч. от бялото брашно заедно с разтворената мая. Покрийте и оставете да престои 15 мин. Към сместа добавете меда, зехтина, розмарина, солта и ¾ ч.ч. от бялото брашно. Бъркайте с миксера (с приставките за тесто) до гладкост. Прибавете орехите и достатъчно от останалото брашно, за да замесите меко тесто. Месете го върху набрашнена повърхност 6-8 мин, докато стане еластично. Прехвърлете тестото в намазнена купа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си (около 45 мин).
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го оформете на самун. Прехвърлете в намазнена тава и оставете да втаса за още 30 мин. Изпечете хляба до златисто.
Хранителна информация за 1 филия:
калории – 145
въглехидрати – 23 г
мазнини – 4 г
протеини – 4 г