Продукти:
2 пакетчета суха мая
3 ¼ ч.ч. топла вода
¼ ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. мед
3 ч.л. сол
6 ½ – 7 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
½ ч.ч. белени слънчогледови семки
3 с.л. разтопено масло
Приготвяне:
В голяма купа разтворете маята в топла вода. Добавете брашното, олиото, меда, солта и 4 чаши от пълнозърнестото брашно. Разбъркайте до гладка смес. Прибавете слънчогледовите семки и достатъчно от останалото пълнозърнесто брашно, за да замесите твърдо тесто.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го месете 6-8 минути, докато стане еластично. Сложете го в намазнена купа, покрийте го и го оставете на топло да втасва 1 час.
Разделете втасалото тесто на 3 части, оформете ги на самуни и ги сложете в намазнени форми за кекс или тавички. Покрийте ги и оставете отново да втасват, докато тестото удвои обема си – около 30 минути.
Изпечете хлябовете на 180 С до готовност. Щом ги извадите от фурната, намажете ги с разтопеното масло.
Хранителна информация за 1 филия:
калории – 125
въглехидрати – 19 г
мазнини – 4 г
протеини – 4 г