„Домът на дракона“ през погледа на британеца Фабиен Франкъл

Фотографии: HBO Max

В Амстердам през август е топло. По-топло, отколкото някой може да си представи. Но горещината се усеща и по друг начин. Защото в средата на август в холандската столица се случа огромно събитие – първата европейска премиера на „Домът на дракона“ на HBO Max. Създателите и продуцентите на шоуто са тук, както и голяма част от актьорския състав. Публика, журналисти, фенове, инфлуенсъри и прочие хора са дошли от цяла Европа, за да усетят огъня, който ще царува, ако следваме оригиналния слоган на шоуто.

Базиран на романа „Огън и кръв“ на Джордж Р. Р. Мартин, сериалът, който се развива 172 години преди събитията от „Игра на тронове“, разказва историята на дома Таргариен в десет плътни едночасови епизода, като сериалът вече е подновен за втори сезон след рекордния брой гледания, които направи в деня на премиерата си. Във водещите роли влизат британските звезди Пади Консидайн, Мат Смит, Оливия Кук, Ема Д’Арси и Рис Ифанс. И дебютират младите Мили Алкок, Емили Кери и британецът Фабиен Франкъл, за когото това е първата толкова голяма роля. Няколко часа преди официалната европейска премиера на шоуто, ние се срещнахме него.

Фабиен Франкъл влиза в доспехите на сър Кристън Коул. Той е от дорнски произход и е извънбрачен син на стюарда на лорда на Блекхейвън. Коул няма претенции за земя или титли. Всичко, което притежава е името си, честта и умението да борави с меча си.„Прочетох първите пет епизода на един дъх. Не можех да спра. Звучаха като страхотни пиеси. Шоуто ни е много интензивно и това, което смятам, че е изключително добро при нас са сценариите.“

Джордж Р. Р. Мартин описва образа на сър Кристън Коул като син на стюард, който няма претенции и може да разчита единствено на честта си и на уменията си с меча. Той е предизвикателен, любимец на народа, както и на жените. Фабиен от своя страна също може да се превърне в любимец на публиката и да, най-вече на жените. Леко притеснителен, че ще издаде нещо от сюжета на сериала, защото „съм доста зле в това отношение“ и чаровен, той се опитва да запази самообладание от всичко това, което му се случва. Като да не мисли какво ще каже публиката или какво ще му донесе в бъдеще участието в такъв мащабен проект. „Определено имаше напрежение и притеснение, когато ме избраха за ролята в „Домът на дракона“, но имаше и силно вълнение. Даже може би повече вълнение. Защото бях и още съм огромен фен на „Игра на тронове“. Винаги съществува риск, разбира се, особено когато ставаш част от нещо толкова голямо и епично, като този сериал. Защото има шанс да направиш нещо, което е замисляно като адски добро, но става доста лошо накрая и обратното.“

„Какво е краткият смъртен живот, ако не преследване на завет.“ – с тези думи започва дългоочакваното продължение на гига хита „Игра на тронове“ – „Домът на дракона“. Кръв, смърт, политика, игри, предателства, ревност, секс, издевателства, зверства и още кръв… подобно на предшественика си, „Домът на дракона“ има всичко. И трябва да влезе в едни доста широки и доста неудобни обувки – тези на „Игра на тронове“. Дори Фабиен е фен. Защото кой не беше фен всъщност?

„Обожавам „Игра на тронове“. Аз го гледах, брат ми го гледаше, всичките ми приятели го гледаха. Той беше като един колос и то във времето, в което учех и се борех да стана актьор. И страшно много млади британски актьори получиха своя пробив именно в този сериал. Дори един мой приятел имаше една сцена в „Игра на тронове“ и сега участва в Stranger Things.“ Очевидно е за кого говори този млад британец с голямо бъдеще в киното и телевизия. Става дума за друг елегантен британец, когото следим зорко – добрият приятел на Фабиен от студентските му години – Джоузеф Куин.

Фабиен Франкъл прави впечатление на женската аудитория още с появата си в първия епизод на шоуто. Само на 28 години тепърва му предстоят още по-големи успехи. Неговият образ сър Кристън Коул е честен чаровник, който с външния си вид разсейва както героите от сериала, така и феновете в реалния живот.

Франкъл описва своя образ като  „много воден от сърцето си и много инстинктивен“, най-вече заради опита си на бойното поле. „Работих с треньор и с цял екип от каскадьори. Целта на треньора ми беше да ме научи да боравя с оръжията и да изглеждам максимално достоверно на екран. Дали бях ранен? Много пъти. Мисля, че нося броня и меч повече от всеки друг актьор в сезона. Така че, да, доста пъти ме раниха. Шегувам се, разбира се. Освен няколко натъртвания, нямаше нищо сериозно. Надявам се да съм бил достоверен, когато размахвам меча си. Това вече ще го преценят зрителите.“

Фабиен е роден в Лондон в артистично семейство – майка му и баща му са актьор и композитор. Съответно пътят на сина им е ясен – той завършва Royal Academy of Dramatic Art, а през 2017-та успешно се дипломира и в лондонската Academy of Music and Dramatic Art. Веднага започва да работи и още през 2019-та участва в няколко продукции, но когато в края на същата година е избран за ролята на сър Кристън Коул той не може да повярва. Отначало е супер ентусиазиран и започва да чака своя миг. Чака го малко по-дълго от предвиденото, защото идва пандемията от ковид и снимките се забавят. Но в края на 2020-та „Домът на дракона“ влиза в продукция и Фабиен се озовава в свят, който до този момент не познава. „В първия ми ден на снимачната площадка на „Домът на дракона“ бях толкова нервен. Едно такова чувство на напрежение и очакване. Не бях спал цялата нощ преди снимките, не можех да ям, защото стомахът ми се беше свил. И си спомням, че в един момент си казах: „Оо, не, това е ужасна грешка. Те просто не трябваше да ме взимат за тази роля.“ Но накрая на целия снимачен процес се почувствах ужасно горд от себе си. Беше дълъг период на снимки. Заради ковид и постоянното спиране. И накрая, след 11 месеца, всички бяхме готови да свършим със снимачния процес. Независимо от всички пречки обаче, ужасно се гордеех със себе си, че съм направил нещо толкова голямо, като „Домът на дракона“.

Дори за продукция от такъв мащаб, „Домът на дракона“ отнема ужасно много време за направа. Екипът започва да работи по адаптациите на романите на Мартин през 2017-та и 2018 година с идеята, ако им бъде дадена „зелена светлина“ да влязат в продукция през 2019-та. Но се забавят. Снимките започват и спират, заради пандемията от Ковид-19. „Домът на дракона“ и неговите 10 мащабни епизода са снимани 11 месеца, което е много. Ужасно много дори за сериал от такъв мащаб.

„Домът на дракона“ започва с труден старт – от една страна е пандемията от ковид, а от друга очакванията на феновете. Защото когато си предистория, но де факто продължение, на един от най-големите сериали в историята на модерната телевизия, няма как да не усещаш топлината във врата си и да не изпитваш притеснение. Особено, ако си млада звезда.

„Не искам да казвам какво харесвам или не харесвам в образа си, защото не искам някой да прочете това, което аз си мисля и то да повлияе на преценката му. Искам публиката да гледа и сама да прецени дали го харесва.“

И тя гледа. Гледа с притаен дъх и широко отворени очи.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Бохемска София
Ако още не сте чували за „Бохемска София“, позволете ни да ви...
Read More
0 replies on “„Домът на дракона“ през погледа на британеца Фабиен Франкъл”