Яна&Вики: Двете майка на „Маргаритка“

Яна Липованска и Виктория Величкова създават Проект „Маргаритка“ преди близо 4 години с идеята чрез музика и песни да обясняват сложни идеи на децата. Днес „Маргаритка“ има множество почитатели не само сред най-малките, няколко албума, собствен YouTube канал, а отскоро и книжки, които ще върнат и вас в детството…

Вики беше вокалистка на „Мастило“, а Яна се занимава с медии. Двете се познават от години, затова не е странно, че един ден решават да създадат проект „Маргаритка“. Отначало идеята е изцяло и само музикална – музиката е близка до сърцата и на двете, Вики пее, а Яна е омъжена за Краси Тодоров от група Jeremy. Номади, бохеми и обичащи живота и приключенията – така с няколко думи може да се опишат Яна и Вики. Но любовта към децата е най-силното приключение, както самите те разбират, когато стават родители. Проект „Маргаритка“ започва лесно и достъпно – Яна и Вики правят нови аранжименти на обичани детски песни, които записват, а 10% от печалбите на всеки продаден диск се даряват за построяването на детски музикални площадки в цялата страна. После се появява и видеопоредица – може да я откриете в YouTube, в която „Маргаритка“ вече има свои персонажи – Биби, Мими и Маргаритка – и посредством тях децата учат различни полезни неща.

Вики и Яна не стоят на едно място, те се движат постоянно, а с тях и проектът. Миналата година „Маргаритка“ пуска първия си албум с изцяло авторски детски песни с името „Полезни навици“, а гласове на песните дават Белослава, Влади Ампов-Графа, Мария Илиева, Поли Генова, Михаела Филева, Орлин Павлов, самата Вики, Нина Николина и още много други. Тази година „Маргаритка“ се пренася и на книжния пазар с две книжки.

Проект „Маргаритка“ съществува от близо 4 години, но съм сигурна, че има хора, които го чуват за първи път, затова няма как да не ви попитам – как се случи?

Вики: Случи се заради критичната нужда от качествено направена музика за най-малките деца. Един ден пожелах да купя диск с детски песни за моята кръщелница, която тогава беше на четири години, и осъзнах, че музиката за деца от 0 до шест години е набързо скалъпена, лошо изпята и зле аранжирана. В този момент още не бях майка, но ми се стори наложително някой да се захване с проблема и си казах защо да не съм аз!

Яна: Малко по-късно, след като песничките бяха записани отдавна, забелязах, че няма и качествено видеосъдържание на български език за най-малките. В този момент с Вики обединихме таланта, опита и знанията си и решихме да се захванем сериозно с реализирането на „Маргаритка“.

Какво накара всяка от вас да остави настрана досегашните си занимания, за да направи музикална поредица за деца?

Вики: Неволята! Тя е наша спътница от самото начало. Когато нещо ти липсва, но няма кой друг да го направи, го правиш сам. За мен като музикант е недопустимо във времето, в което живеем, да липсва качествено аудио- и видеосъдържание за деца на български език.

Яна: Липсата! Но е много важно в такъв момент човек да прецени възможностите си и да се подготви много добре, за да е успешно такова начинание. В нашия случай комбинацията беше повече от перфектна: талантът, популярността и визията за проекта на Вики заедно с моя опит в бизнес развитие, маркетинг и видеопродуциране. Нямаше как да стане, ако не бяхме в тандем.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Три проклети жени на микрофона
Те са Красимира, Елисавета и Оля. Първите две познавате от проекта „Майко...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *