„Ярка река“ – пристрастяваща като дрога

Романът на Лиз Мур е разтърсващ трилър за най-страшните табута на обществото

В романа си „Ярка река“ младата, талантлива и проницателна писателка Лиз Мур прави безмилостна дисекция на действителност, пред която по-голямата част от обществото просто затваря очи. Наркотици, проституция, бедност и корупция са само част от проблемите, засегнати в световния бестселър, преведен на повече от 20 езика година след публикуването си в САЩ. За книгата Лий Чайлд казва: „Сурова, напрегната и с крайни обрати, но също така нежна, човешка и дълбока… Нямам сестра, но когато приключих с четенето, се обадих на брат си само за да чуя гласа му.“

Лиз Мур (р. 1983) е авторка на четири романа, наградени с множество литературни отличия и високо оценени от критиката и читателите. Нейни текстове се публикуват в различни списания, сред които и „Ню Йорк таймс“. Мур преподава творческо писане в университета „Темпъл“ във Филаделфия.

През 2009 година тя придружава американския фотограф Джефри Стокбридж до Кенсингтън, където той документира човешката цена на зависимостта от наркотиците и суровата действителност на улицата. Интервютата и записките, които писателката започва да води по темата, са основа на бъдещия роман, по който работи повече от десет години.

„Ярка река“ е проникновен разказ, сериозно изследване на отношенията в нетипична семейна среда и влиянието на тази среда върху индивида, но всичко това е съвършено вплетено в напрегнатата атмосфера на мистериозен трилър. Сюжетът пристрастява като дрога и оставя неизменен емоционален и почти физически отпечатък.

Кенсингтън, Филаделфия – работнически квартал с порядъчно минало, се e превърнал в свърталище на наркозависими, дилъри и проститутки. Квартал, чиито къщи, някога изпълнени с детска глъч и задружни семейства, в настоящето приютяват зад разбитите си стени пристрастени към опиоидите души без надежда за бъдеще. Район, в който улиците са работно място за стотици жени, а срутените фабрики – открити пазари за дрога. В този кошмарен градски пейзаж трудното минало на две сестри предопределя пътя, който ги отвежда в противоположни посоки.

Микаела Фицпатрик е патрулираща полицайка и самотна майка, чиято по-малка сестра Кейси живее и работи на улицата, приклещена в капана на зависимостта към тежките опиоиди. Отношенията им са обтегнати до крайност заради наркотиците и двете не са разговаряли от години. Мики неведнъж е изправена пред тежката задача да арестува собствената си сестра, но продължава да бди над нея отдалеч. Всичко се преобръща, когато Кейси изчезва, а в квартала се разкрива поредица мистериозни убийства на проститутки. Мики е твърдо решена да открие малката си сестра и насилника, преди да е станало късно…

„Ярка река“ излиза на български с логото на „Кръг“ в прецизния превод на Нина Руева и с въздействащата корица на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Spread the love
Tags from the story
,
More from divamagazine.bg
Ким обратно в училище
Новоизлюпената милиардерка Ким Кардашиян не иска да я сочат с пръст с...
Read More
0 replies on “„Ярка река“ – пристрастяваща като дрога”