Играете ли шах

През октомври 2020 г. Netflix пусна минисериала „Дамски гамбит“, който пожъна невиждан успех по света и се превърна в абсолютен хит и най-гледаното шоу на стрийминг платформата в над 60 страни, включително и в България. Родните фенове на магнетичната Бет Хармън вече могат да се потопят в оригинала на нейната история, написана от американския писател Уолтър Тeвис преди 38 години. Докато Тевис е жив, „Дамски гамбит“ не се радва на успех. Днес цената на екземпляр от първия тираж започва от 500 долара.

Сюжетът на сериала почти изцяло се придържа към книгата. На 8-годишна възраст Бет Хармън губи майка си в автомобилна катастрофа и попада в дома за сираци „Метуен“, където според практиката през 60-те години всички деца са длъжни да взимат успокоителни. Тя бързо се пристрастява към малкото зелено хапче.

Един ден в мазето на детския приют Бет случайно попада на чистача господин Шайбел, който играе шах сам. Малката Елизабет е запленена, почти хипнотизирана от играта. Уменията й на дъската се развиват светкавично. Древната игра се оказва страстта на живота й. На 12 години тя е осиновена от семейство, което обаче се разпада бързо и момичето отново остава само с майка си. Шахматната кариера на младата госпожица Хармън се развива шеметно, както и зависимостта й към успокоителните и алкохола. В борбата си за оцеляване и щастие, в търсенето на място под слънцето Бет се бори най-вече с вътрешните си демони.

Книгата е едновременно потискащо и вдъхновяващо пътешествие, което се поема на един дъх. Ангажиращ и много динамичен, този завладяващ роман за шах, пристрастяване и нотка феминизъм е толкова удовлетворяващ, колкото и мат в четири хода.

За книгата Майкъл Ондатджи, авторът на „Английският пациент“, казва: „Дамски гамбит“ е чиста наслада. Препрочитам я през няколко години просто за удоволствие.“

Вече е налице и ефектът „Дамски гамбит“:

Седемте епизода на Netflix повишиха търсенето на думата „шах“ в Google до рекордни нива за последните 9 години, а търсенето на шахматни комплекти и аксесоари в eBay скочи с 250%.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Ингеборга Дапкунайте – талант в сянка
Покрай постановката „В самотата на памуковите полета“ родната публика откри нова талант...
Read More
0 replies on “Играете ли шах”