Младежкият тен и блестящата кожа вече не са утопия

кожа

Също като при изстрелване на ракета в Космоса устройството от ново поколение Reverso на Indiba Deep Care брои обратно до нулиране белезите на стареене. Десет, девет, осем…

В непрекъснато развиващата се вселена на нехирургични, минимално инвазивни процедури едно име привлича внимание: авангардното устройство трето поколение Reverso на Indiba Deep Care. Като част от актуалното естествено подмладяване дълбоко фракционираната RF технология печели все повече привърженици. На пръв поглед механизмът ѝ на действие e ясен: контролирано нараняване на кожата, което стимулира възстановяването ѝ. Пробивайки епидермиса, микроигли освобождават пътя на радиочестотна енергия за достигане до по-дълбоките слоеве на кожата. Колагеновите влакна се свиват, стягат кожата и ѝ помагат да стане възможно най-гладка. Но дали всичко е толкова просто? Има ли подводни камъни и странични ефекти? Тъй като естеството на моята работа направи любопитството ми втора природа, решавам да проверя дали действието отговаря на името (в превод reverso означава обратно). Наистина ли е застрахователна полица срещу бръчки и отпуснат контур, или само обещава големи неща? Плюсовете пред останалите устройства на същия принцип? За повече информация търся д-р Виктория Стефанова от столичната Hill Clinic, която работи с единствения (засега) у нас апарат.

д-р Виктория Стефанова

Д-р Стефанова, не ви ли се струва, че мястото на поколението на ботулиновия токсин и дермалните филъри заема поколението на регенративната медицина?
Да, инжекциите не са панацея. Трябва ви надежна подкрепа, разбирайте биологично 3D скеле. За тези, които търсят неинвазивна лифтинг процедура, препоръчвам фракциониран радиочестотен микронидлинг. Той задейства естествения отговор на тялото за стимулиране синтеза на ключовите протеини, отговорни за стегнатостта, еластичността и гладкостта на кожата. Оптималното ѝ преструктуриране поставя основата, върху която резултатите от инжекционните терапии са далеч по-трайни и добри. Ако търсите текстурни промени и подвижно лице, Deeep Fractional RF е правилното решение. Аблацията на тъканта (контролирано топлинно разрушаване чрез изпаряване – б. а.) води до обновяване на кожата. Коагулацията на протеините, тоест структурни промени и елиминиране на увредените, стартира оздравителни процеси, които ускоряват образуването на нов колаген, еластин и хиалуронова киселина.

Забиване на игли в лицето, които изстрелват гореща топлина под кожата. Звучи малко плашещо.
Всъщност говорим за една абсолютно безопасна и доста комфортна процедура. Имам опит с различни видове лазери и радиочестотна апаратура, но когато се запознах с характеристиките на Reverso на Indiba Deep Care и клиичните изпитания, разбрах каква разлика мога да очаквам. Това, което го отличава от останалите конкуренти, са усъвършенствана дълбоко фракционирана RF технология, контрол на дълбочината и персонализирани настройки за оптимизирана доставка на енергията. Връхчетата на иглите са с много остър ръб от 15°, което значително улеснява проникването в дермата до 1 или 2 мм. Тоест говорим за дълбока, но тясна аблация. Равномерното разпределение на топлината намалява риска от поствъзпалителна хиперментация. Reverso предлага три взаимозаменяеми накрайници с различен брой пинчета. От количеството им зависи плътността на термичното нарушаване повърхността на кажата. Този със 176 игли например генерира максимална. На практика това означава без необходимост от двойно преминаване с накрайника.

Повечето щифтове означават по-кратко време за термично третиране, ако правилно съм разбрала. Но дали е достатъчна дълбочината на проникване? Някъде четох, че устройството, по което припадат Ким Кардашиян и Линдзи Лоън, стига до 7 мм.
Два мм са абсолютно достатъчни и в това е голямото предимство. Без да е толкова агресивно, Reverso може да е по-ефективно (доставката на енергия от всяко пинче е до 10 W за разлика от други апарати, които работят едва с 1-3 W) и по-комфортно. Подготовката преди процедурата включва единствено обезболяващ крем. Времето за възстановяване е само един ден при повечето пациенти. На следващия ден зачервяването, което се усеща като леко слънчево изгаряне, избледнява до розов цвят, така че може спокойно да се гримирате. Несравним плюс на Reverso e почти пълната липса на точковидни следи от убождания. Но дори да се появат в изключително редки случаи, не са нещо, което тонирният слънцезащитен крем да не може да прикрие.

В предварителния разговор споменахте, че профилът на радиочестотния импулс може да се избира в зависимост от параметрите на лечение. Бихте ли пояснили?
Reverso е единственото устройство, което предлага Super Pulse. Импулсът „връх-плато“ за по-дълбока аблация е подходящ за възстановяване на белези и стрии, както и за тъканно ремоделиране на зряла кожа. Паралелният импулс Double Speed Scan (позволява бързо предаване на енергия за половината от времето на плоския Flat) се използва при широки зони, както и за тънка и чувствителна кожа.

Преди и след

Какво става с околните тъкани? Как може да се минимизира дискомфортът?
Те също са изложени на топлина, но далеч от ниска – от 37 до 45°. Действайки стимулиращо, радиочестотното загряване не само допринася за регенерацията на кожа, но я стяга и повдига. Увеличавайки притока на кръв, топлинният ефект повишава оксигенацията на тъканите. Предимствата от комбинацията на голям накрайник и кратки импулсни интервали са две: по-кратко време за обработка (необходими са приблизително 160 импулса за цялото лице) и значително намаляване на неприятните усещания.

Изисква ли зрялата кожа по-голямо въздействие?
Неслучайно персонализацията с Reverso напомя шиене по мярка. Взема се под внимание абсолютно всичко: тип кожа, състояние, дебелина, клинични показания, зона на лечение, индивидуална чувствителност. Доставката на енергия, за която споменах, става чрез различни модели. При зряла кожа 100% от пинчетата са активни за максимален брой микронаранявания. Частичната мрежа с 50% активни пинчета е подходяща за обновяване на по-млада кожа и за свиване на разширени пори. При стягане на лицето в предварително определена зона се прибягва да редуващи се линии.

Задачите, които решава Reverso?
Хубавото е, че може да се прилага при многобройни индикации: ремоделиране на тъканите и подмладяване, лифтинг ефект и укрепване на контура в областта на долната челюст и при отпусната или излишна кожа на шията, подобряване на фините бръчки, изравняване на тена при повърхностна и дълбока хиперпигментация, намаляване на белези, включително постоператвни и от акне, заличаване на бели и червени стрии.

Колко процедури са необходими, през какъв интервал и колко продължава ефектът?
Процедурите с Reverso изискват месец отстояние една от друга. Препоръчително е да се направи серия до четири сесии за оптимален ефект. Най-добрите резултати зависят от уменията и опита на лекаря и от това, което кожата ви изисква и може да понесе. Що се отнадя до продължителност­та, влияние оказват капацитетът на всеки да стимулира колаген и изборът на начина на живот. Резултатите не са незабавни – колагенът не се образува за една нощ. Така че, ако ви предстои важно събитие, препоръчвам да насрочите срещата си с мен поне 6 седмици предварително. Въпросите на колегите може да избегнете, като си запишете час в петък след работа.

Час за консултация и процедура в Hill Clinic при д-р Виктория Стефанова може да запазите на тел. 02/ 439 31 31.
Дистрибутор за България Фортуна 22 – indiba.bg, тел. 0883 33 01 77.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Нека се забодем
Като основен акцент в прическата фибите означават минимум усилия и максимум фешън...
Read More
0 replies on “Младежкият тен и блестящата кожа вече не са утопия”