Галерия „Българи“ представя италианско изкуство от 19-21. век

Изложбата „Италианско изкуство XIX-XXI век“ в Галерия „Българи“ включва 30 творби от богатата колекция на Георги и Ваня Зъбчеви с произведения на европейски и български художници.

Изборът е с цел да се представят едни от най-ярките италиански художници от миналия век, белязали със своето творчество развитието на основните тенденции в изкуството като: Медардо Россо, Марио Сирони, Вирджилио Гуци, Умберто Мастрояни, Ренато Гутузо, Ренцо Веспиняни, Ренато Бандоли, Пиеро Гучоне, Нани Тадески, Нунцио Биббо, както и Енио Калабрия, Жабер Алван и Франко Ферари. Част от тях са познати на артистичните среди в България от края на 60-те и 70-те чрез колективните изложби на италианско изкуство у нас, особено Гутузо, Калабрия и Биббо.

Медаро Росо

В изложбата в Галерия „Българи“ е включена забележителна творба на скулптора  Медардо Росо „Дете на слънце“ от 1891-1892г., която изпреварва процесите в изкуството на ХХ в. Налице са и 4 пластики на Нунцио Биббо, една от които – „Последната среща с папа Войтила“ от 2005-а, го разкрива като един от най-добрите ученици на Медардо Росо и майстори на барелефа, изработил редица творби в тази техника между които и църковните двери от катедралата в Абруцо.

Енио Калабрия

Енио Калабрия е представен с 5 творби, като в мащабната композиция „Внезапно“ от 2016-а, се преплитат елементи от динамизма на Бочони, цветната експресивност на Бала, деформацията на Бейкън, монументалността на Сикейрос, летящите композиции на барока. Известен със серията експресивни портрети на видни политически личности и интелектуалци, между които и на папа Йоан XXIII, Бенедикт XVI и Йоан Павел II, в настоящата изложба са включени динамични и завладяващи композиции на жени.

Франко Ферари

Акцентът в изложбата е върху Франко Ферари, от когото са показани 7 картини, обхващащи диапазон от 20 години. В действителност колекцията на Георги Зъбчев съдържа около 600 творби на този художник, датирани от 60-те години на миналия век до първото десетиление на XXI век. Франко Ферари заема специално място в съвременното италианско изкуство. Той е самотен художник, в областа на фигуративната живопис, с особени интроспективни виждания за смисъла на човешкия живот, които се разкриват в избраните за изложбата картини.

Вирджилио Гуци

От мащабната колекция на Георги и Ваня Зъбчеви е изваден още един ярък представител на италианското изкуство. Това е Вирджилио Гуци – централна фигура на фигуративното изкуство между 30-те и 70-те и един от най-известните критици на Италия. От 22 творби на този художник са избрани 2 картини – „Пинии“ и „Натюрморт“ от 1970-а.

В експозицията участват и творби на художниците Пиеро Гучоне с „Пролет“ от 1962 г., Умберто Мастрояни с „Жар птица“ от началото на 80-те и експресивните рисунки на Ренцо Веспиняни и Ренато Гутузо.

Нунцио Биббо

Изложбата „Италианско изкуство XIX – XXI век“ в Галерия „Българи“ само открехва завесата на богатата колекция, придобита за почитателите на изкуството в България. Страст в резултат на която се прехвърлят нови мостове между народи, чиито връзки и общувания не са прекъсвали през вековете и са били подържали освен институционално, но и на приятелско ниво, какъвто е случая с колекцията „Зъбчеви“ – споделя проф.  Аксиния Джурова, куратор на изложбата и книгите.

Откриването е във вторник, 21 ноември от 17 – 19 ч. Изложбата ще продължи до 10 декември. Адресът е бул. „Дондуков“ 73, Галерия „Българи“

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Васето Крумов: Всички го искат до тях на сцената
Васил Крумов, когото приятели и колеги музиканти наричат Васето, е страхотен китарист...
Read More
0 replies on “Галерия „Българи“ представя италианско изкуство от 19-21. век”