Югът на Португалия

Пътешествието си струва дори само заради магическите скали на Алгарве

Не се страхувайте да направите график на предстоящите удоволствия – може да разсмеем Господ с плановете си и без да има пандемия. Добрата новина е, че самолетните билети и букнатите хотели в „последната минута“ вече не впечатляват и най-консервативните привърженици на многомесечната подготовка за ваканцията. Къде да отидем, когато слънцето започне да залязва все по-късно? Някъде, където има ведра човешка енергия, чиста природа и материализирана в архитектурни прелести многовековна история.

В класацията на най-големите изкушения е Португалия, която през последните две туристически десетилетия по традиция е в топ 3 на спокойствието. А ако през пролетта все още ви се струва малко хладно да обикаляте на север от Лисабон, където ветровете действително са доста палави, може да се базирате в някое от градчетата в Алгарве, откъдето да атакувате най-югозападното крайбрежие на добрия Стар свят. Така наречената Европейска Калифорния предлага райски пейзажи, автентична етно атмосфера, фадо, вино, изумителни вкуснотии, елитни голф игрища, водни спортове, конна езда, катедрали, фестивали, дузина ресторанти с „Мишлен“, барчета край морето като в „По-полека“ на Стефан Вълдобрев, ликьори Medronho от диви ягоди и ракия, портокалови и лимонови дръвчета, комини, украсени като за детска книжка, яхтени пристанища като в Сен Тропе и Антиб… 

Най-добре, разбира се, е да се сдобиете с автомобил под наем. Португалия, която някога беше смятана за най-бедната страна в Евросъюза, отдавна има отлични магистрали, чиито тол такси са минимални. Само внимавайте за тези с електронни билети. Ако не прочетете внимателно табелите с указанията, после трябва да търсите Blue point, където да платите, преди да са ви глобили, а въпросните пунктове не са на всеки километър. На големите летища в Португалия – или пък ако идвате от Мадрид, присъстват известните рент-а-кар компании. Доскоро най-изгодната за средностатистическия български джоб беше испанската Голд кар, но след като през пандемията туризмът тръгна надолу, нейните цени хвръкнаха нагоре. Полезно е детайлно да проверите всички оферти – в определени моменти всяка от фирмите пуска отстъпки, така че възможности има. А и както знаем, времето е пари. Вярно е, че градският транспорт в Португалия работи безотказно, но все пак по-добре да видите повече красоти и да преживеете повече положителни емоции, отколкото постоянно да правите сметки. А и в Португалия се спи срещу много човешки суми – цял етаж от чудесни къщи и вили върви по 50-60 евро, но само до началото на юни и ако не сте пристрастени към хотелските закуски, разбира се. Досега в обиколките ни из страната, в която небесното светило грее по 300 дни в годината, все сме попадали на любезни и усмихнати собственици на имоти.

Най-важното обаче е, че в Алгарве има 160 плажа, като някои от тях са дефинирани като „най-добрите“ на планетата. Освен златните пясъци безкрайно омагьосващи са скалите, многото скали – абсолютна феерия от природни чудесии, изпълнени с мистика. Изненадващо е, че Том Круз досега е пропуснал да снима някоя от невъзможните си мисии сред уникалните естествени екстериори, родеещи се с причудливите форми в залива Халонг във Виетнам, които периодично се появяват в екшъни на Круз, Анджелина Джоли и други членове в героичната компания от Холивуд. Сред скалите на Алгарве ще откриете дузина копия на прочутия „прозорец“ на малтийския остров Гозо, който беше отнесен от водата и всички медии информираха за този тъжен факт. Местните никога не пропускат да напомнят и за високите вълни, които очакват сърфистите 10 месеца в годината.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Шопен и Жорж Санд – звезди в Палма де Майорка
Романсът между великия музикант и знаменитата писателка е сред най-интересните истории на...
Read More
0 replies on “Югът на Португалия”