Жажда за блясък

Текст Галина Друмева

Също като нас дизайнерите мечтаят за най-тънкия и висок ток, за дантела и голи рамене, както и за повод, на който да ги представят

Изгладнели за изтънчена елегантност и парти блясък в пандемичното море от домашни пантофи и плетени облекла, дизайнерите използват всеки повод да помечтаят. Така най-новите им ваканционни колекции предлагат бягство не само от зимата, но и от уморителната реалност. В куфара за въображаемо пътуване и въображаемо тържество от Valentino поставят рокли в ярки цветове, Victoria Beckham мечтае за поли с пайети дори в ежедневието, а от Chanel предпазливо намигват с детайли с пера. Просто за всеки случай. Zuhair Murad смело се потапя в мечти за по-добри, щастливи и празнични дни, а Gucci съвсем в свой стил крещящо превръщат resort колекцията си в странно въображаемо празненство, едновременно сватба, събитие на червения килим и посрещане на някоя бъдеща година, в чест едновременно на всички неслучили се, мечтани и предстоящи партита.

Парти пред затворени врата с Valentino

Партито на Valentino се случва при специфични условия – в огромната сграда на бившия парижки пазар Carré du Temple и до затворените врата и мечтаните маси на открито на парижко кафене. След близо две тихи години на пандемия обаче гардеробът е възможно най-бляскав и тържествен. Независимо от повода или декора. „Искам да вдъхна живот и усещане за реалност на Valentino. Да го извадя от ателието и едновременно да запазя усещането за изтънченост на ателието“, казва за колекцията си креативният директор Пиер-Паоло Пичоли. Така до останалите небрежни посетители в кафенето, обути с маратонки, или сред празните столове героинята на Пичоли облича най-специалните си тоалети – костюми от сатен в бонбонено розово в комбинация с обувки с възможно най-високата платформа, феерични максирокли от наситена в магента или оранжево органза, както и минирокли-сака в смарагдово зелено, обсипани с пайети и пера.

Пуловери, пижами и пайети от Victoria Beckham

Ваканцията на Victoria Beckham е меланхолична фантазия за празненство, напомняща новогодишната сцена от “Сексът и градът”, в която Кари комбинира пижама с палто с косъм и шапка с пайети. Героинята на модната къща е бляскаво елегантна дори по пижама, дори през деня, дори все още в търсене на своя звезден миг. Тя комбинира поли, обсипани изцяло с пайети, с плътни плетени пуловери и мокасини. В колекцията една след друга се представят контрастни визии – такива, напомнящи пижама със златни колиета пискюли, прескачащи след това безпроблемно на голия гръб на официална черна рокля. „Искам да се облека елегантно. Искам да изляза. Искам да разкрия тялото си малко повече. Искам да се чувствам женствено… Не искам да се заравям в дрехи, както правех преди. Така се чувствам след последните осемнайсет месеца“ (от пандемията), казва дизайнерката за творенията си пред Vogue.

Дантели и пера с Chanel

Елегантността и блясъкът в гардероба на Chanel са константна величина. Начинът на тяхното представяне за ваканционния сезон на 2022-ра обаче кореспондира с общото несигурно желание за връщане към нормалността и нощния живот. Парти елементите са само загатнати като част от по-неутрална цялостна визия. Като перата, декориращи черни миниполи, както и дантелата, която присъства под формата на наметало и се оказва всъщност плетка на една кука, която освен декоративна има и чисто практичната функция на лека връхна дреха. Комбинациите в черно и бяло – сако и широк панталон, напомнят специфична интерпретация в женски вариант на мъжки смокинг, запазен за изключително официални поводи.

На червения килим със Zuhair Murad

По-смело в мечтите за нормалност и социална активност се потапя Zuhair Murad с цялостна колекция вечерни облекла за сезон resort 2022. Споменът за блясъка на нощта и за вълнуващата аура на официалния гардероб се превръщат в шейсет и една визии, изцяло изработени от дантела, органза и тюл, обсипани с бродерии и бляскави кристали, всички в празнични цветове – класическо черно, смарагдовозелено, наситенорозово и златно. Независимо от дестинацията или повода, героинята на модната къща пълни куфара си само с елегантни максирокли с дълбоки цепки, с прозрачни материи, сандали на ток и тежки бижута с кристали.

Вечното парти на Gucci

Буквален холивудски блясък струи от междинната колекция на Gucci – pre-fall 2022. Директно на улицата, или по-точно на Холивуд булевард, на Алеята на славата, обляна от неонови светлини, креативният директор Алесандро Микеле изпраща сто и петнайсет спиращи дъха визии. Всички провокативни, заредени с еротика и дързост, с непукизъм и театрална преувеличеност. Нищо ежедневно, скромно или двусмислено. Роклите са до земята или напълно прозрачни, изцяло обсипани с пищни пера или разкриващи голо тяло, обгърнато от реалистична змийска щампа. Токът е възможно най-висок, а полите са толкова къси, че разкриват кантовете на високи фигурални чорапи. Творенията си Микеле обяснява като комбинация от своята любов към блясъка на стария Холивуд, завещана от майка му, и собствените си  симпатии към съвременния разкрепостен и специфичен стил на Лос Анджелис.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Една супержена в очакване на бебе 3
Актрисата Гал Гадот е в очакване на своето трето дете. Новината бе...
Read More
0 replies on “Жажда за блясък”