Джейсън Момоа: Голямото момче с голямо сърце

Момчето с разцепената вежда, което с годините става все по-красиво, не е само мускули, татуировки и екзотични черти (макар те определено да му помагат). То е и една обезоръжаваща и по детски слънчева усмивка. И както изглежда – един наистина свестен човек. Ето пет причини да го харесваме:

Той е екзотичен

Джейсън Момоа определено трябва да благодари на природата и на родителите си за великолепната смесица от гени, която го прави толкова характерен и запомнящ се. Баща му е коренен хаваец, а майка му – германка с ирландски и италиански произход. Чичовци са му  известните хавайски сърфисти Браян и Ръсти Киеуана. С ръст от 193 см и тегло от 100 кг  Джейсън е красив, величествен и мистериозен като Мауна Кеа, а островитянската му кръв все го тегли към водата – както в професията, така и извън нея.

Джоузеф Джейсън Намакаеха Момоа е роден на 1 август 1979 г. в Хонолулу, Хавай, но израства с майка си в Норуок, Айова, САЩ. Освен зашеметяващата външност от родителите си е взел артистичност и талант – баща му ехудожник, а майка му – фотограф.  Тя го запознава не само с изкуството, но и със спорта. На майка си Джейсън дължи любовта към скейтборда и скалното катерене, която на свой ред предава на децата си.

В колежа бъдещият Аквамен изучава морска биология (че какво друго), а в Държавния университет в Колорадо – биология на дивата природа (като се замислим, и двете специалности му отиват). По-късно се връща в Хавай, за да се сближи с баща си и да изучи местната култура. Там започва и професионалният му път – първоначално като модел. Открива го дизайнерът Такео Кобаяши през 1998 г., а през 1999-а Джейсън печели титлата Модел на годината – Хавай. Макар да си изкарва прехраната, като работи в магазин за сърфове, той не остава незабелязан и скоро след това  получава първата си роля – в сериала „Спасители на плажа – Хавай“, където се снима в продължение на 3 години.

Следват роли в различни филми и телевизионни продукции, от които по-значимите са на Ронан Декс в сериала „Старгейт Атлантис“ и на Конан в римейка на „Конан Варварина“ от 2011 г. Но ролята, която го изстрелва на върха на популярността, е тази на Хал Дрого в сериала „Игра на тронове“. Оттам Джейсън влезе на бял кон (в случая – на кафяв) в мокрите сънища на милиони жени по света – полугол, страховито гримиран и с нежно сърце под свирепата външност. За жалост сценаристите му отредиха прекалено малко време на екран (но достатъчно, за да си помечтаем как ни нарича „луна на живота ми“). На кастинга за филма Джейсън изтанцувал маорския традиционен танц хака и, разбира се, веднага бил одобрен – все пак видяхме как танцува хака на премиерата на „Аквамен“.

Той е „лошо момче“

Мускули, татуировки, дълга коса и белег са класически атрибути на „лошото момче“ и Джейсън Момоа с лекота влиза в тази ниша (е, докато не се усмихне). Особено впечатляващ е белегът, получен през 2008 г. също по класически начин – при сбиване в бар. Джейсън получава удар в лицето със стъклена халба, а малко по-късно в болницата – и 140 шева.

Може би си мислите, че белегът, който пресича лявата вежда и бузата, е разстроил Джейсън – все пак започнал е кариерата си като модел и лицето заедно с тялото е най-ценният му капитал. Всъщност реакцията му е точно обратната – той превръща белега в своя запазена марка. „През целия ми живот са ме наричали „хубавото момче“. Слава богу, вече не е така“,  споделя актьорът пред медиите. Няма как да не се съгласим с него – така изглежда сто пъти по-секси от зализаното момченце в „Спасители на плажа“.

Но това сякаш не е достатъчно за Момоа. Преди снимките на „Конан Варварина“ той моли приятел да го удари, тъй като смята, че със счупен нос би се вписал по-добре в ролята. След кратко колебание приятелят решава да помогне и така лицето на Джейсън става такова, каквото е днес – красиво, без да е сладникаво, и мъжествено, без да е грубиянско.

Той е романтик

Може би звучи невероятно мъж с външността на Джейсън Момоа да не е плейбой, но е факт. Преди съпругата си е имал само една сериозна 5-годишна връзка с австралийската актриса Симон Джейд Макинън.Клюкарите се опитаха да му припишат и афера с колежката му от „Игра на тронове“ Емилия Кларк, но това бяха само злонамерени слухове.

Що се отнася до съпругата му – актрисата Лиса Боне, тяхната любовна история е достойна за филм. Защото Джейсън Момоа е влюбен в нея от… 8-годишен. В случая дори не става дума за детска любов, която по-късно е прераснала в нещо повече. Историята е много по-интересна, защото Боне е по-възрастна от актьора с цели 12 години.

„Бях на около 8, когато видях Лиса по телевизията. Казах на майка ми: „Мамо, искам я!“ Гледах я и си мислех: „Ще те преследвам през целия си живот и накрая ще те получа!“ Признах това на Лиса чак когато вече бяхме женени и имахме две бебета, страхувах се, че би изглеждало странно и плашещо. Но това е истината – през целия си живот исках да я срещна. Тя винаги е била моята кралица.“

Съдбата обича смелите и посветените и през 2005 г. двамата наистина се срещат. Запознава ги общ приятел в джаз клуб в Ню Йорк.

„Оказахме се на точното място в точното време. Всъщност тогава носех косата си на раста заради нея (растата е запазена марка на Лиса Боне – бел.ред.). Обърнах се и просто я видях. „Аз съм Лиса“, каза тя, а у мен избухнаха фойерверки. Седнахме заедно, тя поръча Guinness и това беше като знак свише – аз обожавам Guinness. Останалото е история“, разказва Джейсън.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Дева Касел: най-доброто от Италия и Франция

Дева Касел определено е спечелила от генетичната лотария. Чертите на майка ѝ...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ