Коя е жената от „Целувката“? + откъс

Преди година за първи път на български език издателство „Кръг” представи на българските читатели книгата „Нарисуваната целувка”. Авторката Елизабет Хики разказва увлекателната историята, скрита зад най-известната картина на виенски художник Густав Климт „Целувката”. Разкрива страстната любовна история между него и вечната му муза – Емилие Фльоге.

Книгата пожъна изключителен успех и бързо стана една от любимите на читателите. Това е и причината от „Кръг” да реагират на големия интерес с ново луксозно издание на „Нарисуваната целувка” с твърди корици. Този път дизайнът е дело на Стоян Атанасов. Майсторският превод на текста отново е на Маргарита Терзиева.

През 1944-та Емилие Фльоге живее с племенницата си в малка къща в провинцията, след като е избягала от Виена заради нацистите. Рисунките на Густав Климт на жени, които той познава, обича и рисува, а често и трите едновременно, са единственото, което е успяла да запази от предишния си живот. Те освобождават спомени от миналото…

През 1886 г. Виена е град на бохемски кафенета, големи оперни театри и процъфтяваща артистична общност. Тук 12-годишната Емилие среща за първи път противоречивия либертарианец, художника Густав Климт, нает от баща й, за да й дава уроци по рисуване. Климт разкрива пред нея свят на разпуснати художници, безразсъдни модели и декадентско висше общество. Свят, който едновременно я ужасява и вдъхновява.

„Нарисуваната целувка” проследява историята на Емилие, как тя израства и разцъфва от наивно младо момиче до един от най-желаните модели в Европа и най-вече до любим модел и любовница на Густав Климт. Провокативна любовна история, която оживява културните среди на Виена, „Нарисуваната целувка” е толкова завладяваща, колкото и самата творба на Климт.

С този роман Елизабет Хики създава човек от плът и кръв от малкото факти, с които разполага за живота на Емилие Фльоге. Бохемската атмосфера от предвоенния виенски период е предадена автентично и живо. Героите оживяват от страниците. Книгата може да откриете с оттъпка тук, а ето и отказ от нея.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Месец на Радичков
В края на януари, за трета поредна година, ще отдадем почит на...
Read More
0 replies on “Коя е жената от „Целувката“? + откъс”