Джесика Частейн: Една графиня с “Оскар”

Няколко дни след като навърши 45 години, Джесика Частейн получи първия си „Оскар“. Когато разбира, че е номинирана с Оливия Колман, Никол Кидман, Пенелопе Крус и Кристен Стюарт, изпраща на всяка цветя, защото моментът трябва да се отпразнува.

„За пръв път в живота си държа статуетката „Оскар”. Помня, че преди време бях на гости на Еди Редмейн в къщата му в Лондон. Всички постоянно гледаха към неговия „Оскар”, взимаха го, държаха го… А аз казах, че дори не искам да го докосвам. Бях суеверна.”

За първи път огнената й коса направи впечатление в поддържаща роля в „Южнячки“, чакана и тази година, и почти сигурна след безупречните й изпълнения в „Сцени от един семеен живот“ и „Очите на Тами Фей“. Във втория, който дефакто й носи „Оскар“, е неузнаваема и когато човек без никаква информация изгледа филма, първата му мисъл със сигурност е – това наистина ли е Джесика Частейн? Фината кадифена красота на актрисата е скрита под слоеве грим и протези. Пластове оранжев фон дьо тен, цикламено червило и лъскави сенки, присъщи за диско ерата, я превръщат в Тами Фей Бейкър – жена на пастор, станал известен с проповедите си и забъркан в скандал. Шумна, ярка и противоречива, героинята й е пълна противоположност на определящата се като емоционален и срамежлив човек Джесика. Която, докато учи, развива силна тревожност и едва не губи мястото си в престижния университет за драма Джулиард. Там влиза благодарение на препоръките на Робин Уилямс и е част от програмата, за която той отпуска стипендия. Когато Робин Уилямс умира, Джесика пише в Туитър: „Робин Уилямс промени живота ми. Той беше страхотен актьор и щедър човек. Чрез стипендия той ми даде възможност да завърша колеж. Неговият щедър дух завинаги ще ме вдъхновява да подкрепям другите, както той подкрепяше мен. Той завинаги ще ми липсва.“

Голямата й популярност идва, след като е номинирана за прелестното си и същевременно кокетно изпълнение в трогателната драма „Южнячки“. И макар все още част от публиката да я бърка с Брайс Далас Хауърд – дъщерята на известния режисьор Рон Хауърд, Частейн е оставила своя следа в киното.

„Винаги съм знаела, че искам да бъда актриса, но моят опит ме накара да осъзная, че желанието ми няма нищо общо с известността или с печеленето на пари. Интересувах се от изследването на човешката душа, от нейната сложност.“

Ал Пачино лично я кани за роля във филма „Саломе“, а преди това прави цяло турне с постановката „Отело“, където си партнира с Филип Сиймур Хофман.

„Обичам да съм сред велики актьори и режисьори, изпитвам истинско страхопочитание към тях. И се опитвам да запазя самообладание, докато играя с Ал Пачино или с Хелън Мирън например, защото все пак сме един отбор. Но през цялото време сърцето ми бие много бързо.“

Холивуд обича истории с трудности, а Джесика Частейн разполага с такава. „Израснах с много негодувание, защото нямахме дори храна… Когато хората ме видят, мисля, че очакват миналото ми да е малко по-различно.”

Родителите на Джесика Частейн са тийнеджъри, когато тя се ражда. Баща й си тръгва, а майка й се жени повторно години по-късно. Майката на Джесика, която има още четирима братя и сестри, работи като готвачка и ги отглежда сама. „Израснах в семейство със самотна майка, която се скъсваше от работа, за да сложи храна на масата. Имало е вечери, когато с братята и сестрите ми си лягахме гладни. Беше трудно.“ Тя е първият човек в семейството, който влиза в колеж, и една от малкото, която не е бременна на 17 години. Което, както тя коментира по-късно, е дало голямо отражение на живота й и най-важното – дало й е избор.

Решава да бъде актриса, когато за първи път гледа пиеса с баба си. В гимназията й се подиграват, че е с червена коса, а когато стъпва в Холивуд, я карат да си смени цвета. И на двете устоява и днес е една от най-огнените актриси на своето поколение – буквално и преносно. „Като дете не исках да бъда различна, а да изглеждам като всички останали, да не съм аутсайдер. Подиграваха ми се, че имам рижа коса и лунички. Всъщност за каквото ти се подиграват,  това е нещото, което те прави различен, което ще ти носи щастие и успехи в бъдеще.“

Днес актрисата пътува между Ел Ей и Ню Йорк, за да може да играе и на сцена, и на голям екран. А понякога и в телевизия. Джесика няма скрупули да участва в телевизионни продукции и малко преди да стане голяма звезда, се снима в телевизионната адаптация на „Убийство в Ориент експрес“ по Агата Кристи в един от последните епизоди на известната британска поредица „Случаите на Поаро“. Епизодът се излъчва година преди появата на „Южнячки“.

От 2017-а е омъжена за италианския бизнесмен Джанлука Паси де Препосуло, с когото има две деца – Частейн съобщава за това в социалните мрежи. Двамата със съпруга й са заедно от 2012-а, а тя рядко говори за личния си живот в интервюта. Джанлука принадлежи към едно от най-благородните семейства в Италия, които освен всичко друго правят и просеко – Prosecco di Villa Tiepolo Passi. Корените на фамилията Паси де Препосуло се проследяват чак до 973 година, когато се установява в Бергамо, близо до Милано. Аристократичното семейство е собственик на пищното имение Вила Тиеполо Паси. Семейство Паси де Препосуло все още използва обръщенията граф и графиня, въпреки че италианската аристокрация не е призната от правителството. Значи червенокоса красавица, родена като бедно момиче в Сакраменто, не е само една от най-успешните актриси в Холивуд, а и графиня… С един „Оскар“, един „Златен глобус“ и три предстоящи проекта, в които повечето й фенове нямат търпение да я видят. Залозите са високи.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Юлиан Костов: От анти-героя до „Сянка и кост“
„Сянка и кост“, Мария Бакалова, Оскари… В последните няколко месеца чуваме името...
Read More
0 replies on “Джесика Частейн: Една графиня с “Оскар””