Живият дом

Двуетажна еднофамилна къща 130 кв.м край язовир Искър, изпълнена с панели от дърво и пресована слама, целулозна изолация, изолация от овча вълна, глинени и варови мазилки, естествени масла

Какво е „синдром на болната сграда” и можем ли да го избегнем

Арх. Ива Делова развива дейност в направление естествени строителни материали и техники на строителство със слама, глина, дърво, вълна, коноп, тръстика. Специализирала е здравословни и екологични сгради, устойчиво проектиране към Building biology institute. Съосновател е на Асоциация за строителство с естествени материали и на архитектурно бюро „Хоумнест” с дейност проектиране на енергоефективни еднофамилни сгради от естествени материали и нисък въглероден отпечатък. С богат практически опит, участва в събития с лекции, презентации и изложения по темата.

____________________________________
Повече информация за строителството с естествени материали може да намерите на homenest.eu

През последните десетилетия нагласите ни се променят към повече осъзнатост, повече внимание към околния свят, стремеж към устойчивост и грижа за бъдещето. Независимо дали става дума за храна, дрехи или козметика, търсим продукти, произведени от естествени суровини и с минимум химически добавки. Процесът обхваща всички човешки дейности и няма как да подмине средата на обитаване – все пак прекарваме у дома поне половината от времето (а с възможността да работим дистанционно – и доста повече). За връзката между жилището и здравето, използването на естествени материали в строителството и създаването на благоприятна среда за живот разговаряме с арх. Ива Делова.

Арх. Делова, кое наложи връщане към по-простите и природосъобразни материали и технологии в строителството? Прекарваме 90% от времето си на закрито. А нашите домове са се превърнали в големи енергийни консуматори и производители на вредни емисии, създаващи замърсена и нездравословна среда на обитаване. Обръщайки повече внимание на това какво ядем, какво обличаме, започваме да се замисляме и в какво живеем. Обмисляме връзката между обитатели-сграда-природа, докато се борим с болести на новото хилядолетие, като астма, алергии, мигрена, рак, стерилитет, хиперактивност при децата и много други. Това предизвиква търсенето на нови решения в унисон с едно по-устойчиво бъдеще. Не бих казала точно, че се връщаме назад, а преразглеждаме къде сме и как да продължим напред в по-здравословна и природосъобразна среда за живот. А строителните материали и по-точно естествените в този контекст имат съществено значение за постигане на баланса между природа и човек.

Кои строителни материали се определят като естествени? Тези, които не са преминали през топлинна или технологична обработка, променяща техните свойства и вътрешен строеж. Те се добиват директно от природата, като някои от тях изискват допълнително третиране по правилен начин, преди да бъдат приложени. Говорим за дърво, камък, глина, слама, тръстика, коноп и производни на тях продукти: панели от пресована слама, конопена, тревна и дървесна изолация, изолация от овча вълна, от тръстика, глинени и варови мазилки и плоскости, конопобетон, естествени масла.

Най-честите оплаквания, свързани със „синдрома на болната сграда”, са дискомфорт, главоболие, дразнене на очи, нос, гърло, суха кашлица, суха или сърбяща кожа, затруднена концентрация, умора, чувствителност към миризми, световъртеж и гадене

Кои са техните предимства? Те са свързани със създаване на уютна и здравословна среда и микроклимат с постоянна оптимална влажност и температура на въздуха и минимални алергични въздействия.

  • Не отделят вредни излъчвания и токсини при обитаване на сградата.
  • При производството (добиването), приложението и експлоатацията на сградата се използват в пъти по-малко енергийни и водни ресурси от конвенционалните.
  • Рециклират се и отново се връщат в природата (80% от строителните материали на една сграда просто се захвърлят след края на живота им поради невъзможност за рециклиране).
  • Дълготрайност – при правилно приложение и поддържане животът на сграда с естествени материали може да продължи стотици години и в много случаи да надвиши конвенционалните материали, в които се използват лепила, пластмаса.

Глината има способността да действа като параван и да спира вредните електромагнитни излъчвания. Възможно е в един глинен дом на места да се губи безжичният интернет, но пък глинената изолация в спалнята осигурява дълбок сън и пълноценна почивка

Да кажем малко повече за ползите за здравето. Чрез температурата, влажността, влагата, излъчванията, микроорганизмите сградата влияе на човешкия организъм. Неслучайно през последните години стана популярен терминът „синдром на болната сграда“ – хората преживяват определени симптоми и здравословен дискомфорт, свързван само с присъствието в дадена сграда.
Друго популярно понятие е „дишащи стени“ (дифузно отворени ограждащи елементи), които позволяват свободното движение на водните пари и влагата в една сграда и извеждането им навън. Това е важен елемент в здравословния дом и създава оптимален микроклимат в помещенията с поддържането на постоянна влажност, дори абсорбиране на неприятни и вредни миризми, което е много важно за нас като биологични индивиди. Такава стена филтрира и почиства въздуха, не благоприятства създаването на конденз, мухъл и плесен, водещи до редица заболявания.
Теми, които можем да свържем с качеството на въздуха в сградата, са наличието на летливи органични съединения (ЛОС), формалдехид, биоаерозоли, ПВЦ и др.

арх. Ива Делова

А недостатъци имат ли? Единствено това, че процесът на създаването на дом, който е „жив, диша и е почти като член на семейството“, е по-бавен, с доза експеримент, често и финансово по-скъп. Казусите на чувствителността на естествените материали към влага, пожароустойчивост, гризачи изискват специално отношение и внимание, детайл.

Има ли в България интерес към използването на естествени материали? Да, той постоянно нараства през последните 10-15 години. Това е тенденция и в световен мащаб в строителството, както и цялостно в начина ни на живот. Основен фактор, тласкащ процеса, е все по-голямата осведоменост и интерес от самите собственици на такива сгради.
Няма съществени законови пречки за приложението на естествените строителни материали, дори напротив, този вид строителство започва да се толерира и да се търси и на ниво държавна политика заради завишените екологични изисквания в строителството в световен план. С подходящите специалисти, познания и детайли една сграда, реализирана с естествени материали, не само че не отстъпва на конвенционалната, а носи много добавена стойност.

Овчата вълна е много добър топлоизолационен, шумопоглъщащ и огнеупорен материал, осигуряващ здравословна среда в помещенията

Как можем да подобрим микроклимата във вече съществуващо жилище с помощта на естествени изолации, настилки… Да е здравословен един дом, означава да е способен да създава баланс и обмен на въздух и влажност, точно както нашето тяло. Подобряването на цялостната жизнена среда можем да започнем първо, като обърнем внимание на навиците си – проветряване, циркулация на въздух, следене нивата на влага, а след това по възможност и използване на повече естествени материали – варови, глинени бои и мазилки, дърво, корк. Добре приложими топло- и звукоизолационни материали са изолация от овча вълна, конопена вата, дървесна вата, тръстикова изолация, тревна изолация – материали и системи, които може да се приложат съвсем адекватно като алтернатива на конвенционалните.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Хелена Кристенсен на 52 в червен бански
Клишето, че възрастта е само цифра, важи за някои жени. Моделът Хелена...
Read More
0 replies on “Живият дом”