В Холивуд нищо не е невъзможно. Модели стават актриси, режисьори – винари, а някои други изчезват от светлината на прожекторите. Но най-любимото занимание на звездите и до днес си остава кулинарията… Потапяме се в света на гурмето благодарение на Стенли Тучи, чиято биография Taste: My Life Through Food вече ни накара да си оближем пръстите…
Да можеш да готвиш, при това стилно, вкусно и по възможност – здравословно, отдавна не е запазена територия на готвачите и шефовете с Мишлен звезди. Всеки може да бъде кулинар в личната си кухня и пред семейството си. Това важи и за холивудските знаменитости. Защото те готвят, но искат и светът да знае за това. Говорим за хора като Гуинет Полтроу и Рийз Уидърспуун, чиито кулинарни книги претърпяха такъв успех, за какъвто част от филмите им само могат да мечтаят. Стенли Тучи е последната знаменитост, която чрез храната и любовта си към готвенето ни върна към поп културата на кулинарията. В началото на хилядолетието, докато работи по филма „Джули и Джулия“, където играе дипломат, любител на изкуството и хубавата кухня и съпруг на Джулия Чайлд – Пол Чайлд, Тучи започва работа и по първата си кулинарна книга. „Джули и Джулия“ излиза през 2009-а, а паралелно с него излиза и Lovely Bones, който носи на Тучи първа номинация за „Оскар“. По-важното събитие и това, което ще остане и ще надгради позициите на Тучи в света на актьорите и кулинарията, тепърва се готви обаче. През 2012-а на пазара се появява The Tucci Cookbook.
Готварската книга на Тучи
Роден в Ню Йорк, но с италиански корени, в първата си кулинарна книга Стенли Тучи пише: „Има известна истина в старата поговорка: „По-голямата част от света яде, за да живее, но италианците живеят, за да ядат“. Стенли Тучи ще подразни вкусовите ви рецептори с иновативни домашно приготвени италиански ястия, сред които декадентска венецианска салата с морски дарове; богата и удовлетворяваща лазаня, приготвена с полента и горгонзола; пикантни спагети с домати и риба тон; деликатно свинско филе с копър и розмарин; плодово печена патица с пресни смокини; печена цяла риба в ароматна солена кора; пикантен гювеч от патладжани и тиквички с картофи; маслен кекс със сливи и полента; и да, разбира се, той пуска и рецептата на една от запазените марки на италианската кухня – тимпано. В The Tucci Cookbook подрежда в емоционален текст домашните рецепти, с които живее от години и които му напомнят за корените му, защото „какво е по-добро от една хубава италианска вечеря, с която човек да се чувства като у дома си, независимо от това къде се намира?“ В книгата има и истории освен от живота му извън прожекторите, така и от този на снимачната площадка. Дори има храни, вдъхновени от персонажи и филми, изиграни от него.
Гответе със семейство и приятели
Недочакал първата му книга да потегли към книжарниците, открил голямата си страст, Тучи подхваща писането на втора – The Tucci Table: Cooking With Family and Friends.
Прези 2014-а книгата със семейни рецепти и красиви снимки излиза на пазара. Както две години по-рано той разказва с любов и страст за разкошните домашно приготвени италиански ястия, на които се наслаждава в детството си, сега обръща внимание на по-зрялата кулинарна история на фамилията му. Напипал верния тон, актьорът пречупва кулинарията през семейните ценности, но този път смесва традиционни италиански рецепти с научените от съпругата си Фелисити Блънт, която е британка. За да може двамата да „сготвят“ всичко и да го „завържат“ с модерна американска панделка.
Първата съпруга на Стенли Тучи – Кейт, умира през 2009 година от рак на гърдата. Двамата имат три деца. Година по-късно се запознава с Фелисити Блънт – по-голямата сестра на актрисата Емили Блънт. Женени са от 10 години, имат две деца и живеят в Лондон. „Перфектният почивен ден за мен би бил да отида на фермерския пазар, да купя куп храни, да започна да готвя, да играя с децата. И след това да поканя хора на вечеря. За мен това е просто един страхотен ден.“
Разбира се, докато писането и готвенето вървят, Тучи не спира работа по актьорската си кариера – снима сериали, касови и по-нишове филми и започва преговори със CNN за кулинарно предаване.
Безкрайна грижа и любов в битката
Само преди година актьорът излезе с изявлението, че е в ремисия, след като през 2017 година е диагностициран с рак. След като страда близо две години от силни болки в челюстта, Стенли Тучи започва поредица от изследвания, за да разбере, че има тумор. „Направих си скенер, но там не се видя. И, разбира се, когато си мислиш, че може да има нещо нередно, също така се и страхуваш.” Тучи е диагностициран с 3-сантиметров тумор на езика. „Не можаха да направят операция, защото туморът беше толкова голям. Цяло чудо е, че не е направил метастази. Той беше в мен толкова дълго време.“
Надълго и нашироко Стенли Тучи споделя за битката си с болестта, не спестява дори “мръсните“ подробности. В поредица интервюта разказва как е преминал през 35-дневна лъчетерапия плюс седем сеанса химиотерапия, които опустошават сетивата му за вкус и мирис. Представете си какво означава това за човек, чиято страст е храната и чиято професия е зависима от сетивата му.
Докато се лекува, той се храни през сонда. Сега благодари на съпругата си Фелисити Блънт за подкрепата. „Безкрайното внимание, обичта на Фелисити ми помогнаха да премина през това. Въпреки някои продължителни ефекти от лечението на рака някои храни все още имат странен вкус, а пикантните ястия са непоносимо болезнени.“
Независимо от това обаче няколко месеца след приключването на лечението през 2018 година Тучи бавно започва да възвръща силите и способността си да се храни, което по онова време за него е „най-вълнуващото нещо на света“.
В търсене на Италия
Според някои критици и киномани канал CNN решават да продължат наложената линия от Антъни Бурдейн, който си отиде през 2018-а, за харизматичен водещ с отношение към храната. Така през 2021-ва Стенли Тучи се потапя напълно в амплоато на кулинар-актьор-водещ с поредицата Stanley Tucci: Searching for Italy – вторият сезон стартира преди месец. Още през 2021 година става ясно, че желанието на авторите, както и на Тучи е този кулинарен сериал да бъде нов поглед към Италия и нейната история, култура и кулинарни традиции, различен от стереотипа на пицата, спагетите, силните страсти, бурното говорене, ръкомахането и лазанята с пармиджано. Stanley Tucci: Searching for Italy се излъчва от средата на февруари до края на март 2021-ва и хваща Италия малко преди пандемията. Поредицата започва от южната част в Неапол и разкошния Амалфи, прави пълно завъртане през Рим, Болоня и стига в най-южната точка – Сицилия. Вторият сезон обещаващо надгражда започнатото. Паралелно с предаването Тучи пише третата си кулинарна книга – Taste: My Life Through Food или „Вкусът: Моят живот чрез храната“. Умишлено? Естествено.