Джоан Крофорд и Бети Дейвис: Войната под прожекторите

Ако съберете две жени на едно място, възможно е да станат приятелки. По-вероятно е обаче да станат врагове. Особено ако мястото е Холивуд, а жените са примадони от Златната ера на киното. DIVA! продължава поредицата за легендарните съперничества – този път на големия екран

Враждата между филмовите икони Бети Дейвис и Джоан Крофорд е легендарна битка, продължила десетилетия. Тя е породена както от лични, така и от професионални мотиви и е старателно подхранвана от киноиндустрията, която на драго сърце гледа как двете жени се разкъсват една друга. Голяма част от битката се води на страниците на таблоидите, откъдето двете си  подават остри реплики. Крофорд е малко по-умерена, докато Дейвис е открито враждебна. Една от най-известните ѝ нападки гласи: „Крофорд е спала с всяка мъжка звезда в MGM – с изключение на кучето Ласи.“

Как се поддържа една 40-годишна вражда? Очевидно на Дейвис и Крофорд не им е било особено трудно.

Началото

Крофорд започва екранната си кариера през 1925 г. и е вече утвърдена звезда през 1930 г., когато Дейвис пристига в Холивуд. Скоро след това възниква и първият инцидент между двете.

През 1933 г. Бети е достигнала решаващ момент в кариерата си – за първи път името ѝ ще бъде изписано точно под заглавието на филма (комедията Ex-Lady). Това трябва да е нейният звезден миг. Warner Bros. планират мащабна рекламна кампания, която да изведе Дейвис на голямата сцена. В същия ден обаче Крофорд съобщава пред медиите, че се развежда с първия си съпруг Дъглас Феърбанкс. Сочната новина веднага се захапва от медиите. Вестниците ѝ посвещават по няколко страници, докато филмът с участието на Бети бива изместен назад, в малко каренце. Това обаче не е най-големият удар за прохождащата актриса. След седмица лентата с нейно участие свалена от екран заради слаби продажби, а Дейвис намразва Крофорд до живот.

Джоан се омъжва за любимия на Бети

„Никога не ѝ простих за това, няма и да го направя“, казва Дейвис в интервю през 1987 г., 52 години след случката, която е решаваща за конфликта им. През 1935 г. Дейвис участва във филма Dangerous и се влюбва в екранния си партньор Франкът Тоун. „Влюбих се във Франкът и професионално, и лично. Всичко в него излъчваше такава елегантност – от името до маниерите му“, споделя тя.

За съжаление, Крофорд първа се докопва до Тоун и двамата обявяват годежа си по време на снимките. „Той беше лудо влюбен в нея – разказва Дейвис. – Срещаха се всеки ден за обяд, после той се връщаше на снимачната площадка и лицето му бе покрито с червило. Чувстваше се поласкан, че такава звезда се е влюбила в него. А аз ревнувах, разбира се.“ Крофорд пък заявява, че Тоун „счита Бети за добра актриса, но никога не я е забелязвал като жена“.

„Тя ми го отне – казва Дейвис в същото интервю. – Направи го хладнокръвно, умишлено и абсолютно безмилостно.“ За изпълнението си в Dangerous Бети получава „Оскар” и въпреки това Джоан продължава да я засенчва.

Джоан Крофорд

Джоан прибира ролите на Бети и печели „Оскар”

Някои от най-добрите роли на Крофорд преди това са били предлагани на Дейвис и отхвърлени от нея. През 1945 г. това се случва с филма Mildred Pierce. Режисьорът Майкъл Къртис отначало не е склонен да даде ролята на Джоан, но се съгласява, след като вижда екранните ѝ тестове. За изпълнението си в  Mildred Pierce Крофорд печели първия си (и единствен) „Оскар”, който получава в леглото си, тъй като по време на церемонията е болна.

Две години по-късно Джоан получава друга роля, която първоначално е предложена на Бети – в криминалната драма Possessed, и е номинирана за „Оскар” за изпълнението си. И макар Дейвис язвително да казва: „Госпожица Крофорд е кинозвезда, аз съм актриса“, очевидно е, че филмовата индустрия вижда между двете повече прилики, отколкото на тях им се иска.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Д-р Джеймс Бари: добре пазената тайна на британската армия

През 1826 г. в Кейптаун, Южна Африка, един дребничък лекар с рижа...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ