Къде магьосниците са още на власт

Сиквихор, Филипините

Наречен Островът на вещиците от испанските колонизатори през XVII в., днес Сиквихор продължава да поддържа славата си. Красивият тропически остров е дом на много традиционни лечители, наречени mananambal. Всяка година тук се провежда голям лечителски фестивал в седмицата преди Великден, като преди това в продължение на 7 седмици се събират лечебни растения и други естествени съставки. С тях се забъркват чудодейни лекове и, разбира се, любовни отвари.

Но не всичко е любов и рози в Сиквихор. Освен лечители там се подвизават и черни магьосници, наречени mambabarang. Срещу скромната сума от около 500 долара те обещават да причинят болка, страдание и дори смърт на враговете ви. Местните хора често прибягват до услугите им, за да разрешат битови проблеми като поземлени спорове или изневяра.

Магическите традиции имат своето обяснение в бедна страна като Филипините. От една страна, не всеки може да си позволи скъпоструващо медицинско лечение или да плати съдебни разноски за разрешаване на спор. От друга – магьосничеството осигурява препитание за немалка част от населението, особено с развитието на туризма. Така че ако ви трябва любовна отвара, знаете къде да отидете.

Ню Орлиънс, САЩ

Ню Орлиънс е великолепен град и в него магията е навсякъде – в архитектурата, в музиката, в кухнята, в неповторимата смесица от култури. Пъстротата му не може да се опише, а трябва да се изживее с всички сетива. И все пак, ако говорим за магия в най-буквалния смисъл, това е най-магьосническият град в САЩ. Дори Сейлъм (Салем), печално известен с процеса срещу вещици през XVII в., ще трябва да отстъпи. Тук магията е жива и тя се нарича вуду (спомнете си „Ангелско сърце“, само един от многото филми, заснети в града).

Вуду възниква на Карибските острови и съчетава вярванията на докараните от Западна Африка роби с католицизма на испанските колонизатори, а особено силно застъпено е в Хаити. Пренесена в Ню Орлиънс, вуду традицията процъфтява, като основна фигура в нея е Мари Лаво, легендарна чернокожа вуду жрица от XIX в. Потомка на освободени роби, Лаво се слави не само с изключителната си красота (говори се, че така и не остаряла), а и с високото обществено положение, което успява да си извоюва благодарение на свръхествените си способности (или пък на практичното си мислене, съчетано с актьорски талант). Каквато и да е истината, хората все още посещават гроба ѝ и оставят малки подаръци с надеждата да сбъдне желанията им.

Холмавик, Исландия

Исландия сама по себе си е магическо и извънземно място с природа, сякаш излязла от сънищата. Но има и места, излезли направо от кошмарите. Страндагалдур, музеят за магия и вещерство, е едно от тях. Намира се в градчето Холмавик и е една от най-популярните атракции в страната, а от експонатите му човек може да настръхне. Сред по-безобидните са заклинания, руни, формули за магически отвари, амулети и черепи. Но звездата в колекцията са т.нар. некропанталони – изсушена човешка кожа, одрана цялостно от кръста надолу. Считало се е, че собственикът им ще привлече богатство и ще се сдобие със сила, когато ги обуе. Важно е да се уточни обаче, че „донорът“ на кожата трябва да я е завещал доброволно преди смъртта си, за да сработи заклинанието.

Исландия е сурова страна и животът в нея не е лесен, така че потребността от магия е разбираема – да се измоли хубаво време и добра реколта или пък да се сразят враговете. Днес тя е по-скоро част от културното наследство и местна екзотика, отколкото жива и действаща традиция. Ще ви трябва кураж да посетите Страндагалдур, но за всеки случай не си купувайте панталони от местния магазин.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Любов като на кино

Блейк Лайвли и Райън Рейнолдс Блейк и Райън се запознават през 2010...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ