Капсулен гардероб за начинаещи

Модният редактор на D!VA  Ина Иванова ни учи как да създадем 8 перфект­ни визии за ваканция с 10 актуални артикула от виртуалните рафтове на най-голямата платформа за кръгова мода Remix, без значение дали търси­те нещо свръхбюджетно, mid-range или предпочитате луксозни дрехи

Тези, които ме познават добре, знаят, че имам уникалната способност да се увличам в подготовката за пътуване. Не умея да пътувам с малка чанта и често взимам със себе си повече дрехи, отколкото ми трябват за няколко дни. Обичам да съм подготвена – не бих позволила на променливото време да провали ваканцията ми, да откажа коктейл в луксозен бар заради неподходящ аутфит или пък да се чувствам неудоб­но по улиците на любим европейски град. В същото време лекотата да пътуваш с малко багаж ме привлича все повече и ми отваря неподозирани възможности да проявя изобре­тателност и въображение. Така се роди и идеята за този експеримент – мога ли да създам 8 различни тоалета от едва 10 артикула, открити по виртуалните рафтове на Remix?

За целта избрах да създам своя пътешественически капсулен гардероб – най-общо казано, това е умение­то с малко дрехи, които се съчетават по десетки начини една с друга, да постигнете различни визии. Не си мислете, че е трудно.

КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ

Когато тръгвам на път, подготвям дрехите си по тоалети. За удобство понякога ги снимам с теле­фона, за да не забравя кое как съм съчетала. Така рискът да взема твърде много багаж е сведен до ми­нимум, а в куфара остава повече място за списания, книги и някоя друга секъндхенд находка на връщане, с която ще запомня това приключение.

Когато от remixshop.com ме предизвикаха да направя селекция от 10 артикула от тяхната ежедневно обновяваща се платформа, още от самото начало реших да се спра на една връхна дреха. Обичайно това е най-обемистото в куфара и вземането на още една отнема почти по­ловината от обема му – факт, който трудно мога да компенсирам осо­бено ако съм само с ръчен багаж. Като безспорна класика тренчкотът има способността да ми помогне да се превъплътя с минимални усилия в кинозвезда от 50-те или в стрийт стайл инфлуенсърка – всичко е въпрос на въображение. Съчетава се еднакво добре с елегантна рокля, дънки и тениска, риза и панталон.

В селекцията се спрях на шлифер, дълъг до средата на прасеца и в по-блед нюанс на бежовото. Когато избирате тренчкот, се стремете цветът му да отговаря на вашия тен. Тъй като моят е по-жълтени­кав, заложих на шлифер в малко по-студен цвят за баланс. Не правете компромис и с дължината – масовите марки често спестяват плат и правят шлиферите си до коленете, а така е по-трудно да го съчетава­те с по-дълги поли и рокли.

НЕУТРАЛЕН ЦВЯТ

Няма по-универсална дреха за лятото от бялата рокля с копчета. Из­брах такава на COS в А-образен силует, която за мой късмет дори има джобове. Обувам белите кецове (Bershka), слагам чантата тип багета (ASOS) и съм готова за разходка и кафе. И тъй като не може да минем без деним, в куфара слагам и чифт тъмносини Levi’s с висока талия и широк крачол – точно както ги обичам. Така с тях и с роклята на COS си спечелвам още един аутфит, за който старателно съм подпъхнала ненужната вече дължина на роклята в дънките. Номерът е хубаво да набутате горната дреха в крачолите. Колкото и да ви учудва, не си личи, стига дължината на роклята да е над коляното.

Remix

дънки Levi’s / чанта ASOS

Няма да ви лъжа, най-мързеливата униформа за всички полове – дън­ките и тениската, също присъства тук. Опитах се да ѝ придам малко характер, като подбрах тениска с щампа на S.Oliver (обичам илюстра­циите в този стил) и черна чанта на ASOS за контраст. Разбира се, дънките съчетавам с белите кецове, чийто обем компенсира широкия крачол на панталона. Същата долна част на тоалета използвам за ви­зията със суитшърта на Jake’s с надпис Hôtel De Paris. Когато гледам снимките на този аутфит, се чувствам като човек, чакащ оператор от Architectural Digest да заснеме новообзаведения му дом. А това само доказва, че аутфит комбинацията е успешна.

Напоследък съм стоплила отношенията си с черното – предишното ми аз би повдигнало въпросително вежди, но истината е, че го съче­тавам много лесно и се чувствам елегантно облечена. Подбутната от „тъмната“ си страна, поръчах дълга рокля на немската марка Drykornfor Beautiful People. Винаги е хубаво да сте подготвени с поне един по-елегантен тоалет, тъй като не се знае дали няма да ви се нало­жи да се отбиете на по коктейл в някой бар. Късият ръкав на въпросната рокля и свободната ѝ кройка я правят подходяща и за по-горещи дни. Любимият ми елемент е асиметричната ѝ долна част, където от обикновена рокля тениска се превръща във фее­рично видение. Намятам шлифера, черната чанта и кукленските обувки тип Mary Jane на ASOS и съм готова за една ледена „Маргарита” с приятелки.

рокля Drykorn for Beautiful People

Тъкмо тази рокля ми спечели още един бонус аут­фит, тъй като върху нея облякох черно-бялата пола солей на Zero. Съчетах я по няколко начина. Най-очевидният – с тениската с щампа на S.Oliver. За друг ден или за хладна вечер добавих суитшърта на Jake’s – тоалет, който много ми допада заради смесването на спорт­ната блуза с елегантната пола.

Несъвсем умишлено се получи доста монохромна селекция, но това максимално улеснява съчетаването на дрехите. Сигурна съм, че с куфар, пълен с тези находки от remixshop.com, може да се сетите за още тоалети с пристигането на ваканционната си дестинация. И ще сте благодарни, че имате повече време за приключения, вместо да се чуди­те какво да облечете. Но също и спокойни, че сте направили отговорен избор с мисъл за планетата и бюджета си.

Capsule wardrobe
Понятието Capsule wardrobe се появява през 1938 г. в английския
речник на Оксфорд и означава малка колекция от дрехи, предназначени да се носят заедно с цел постигане
на хармонична визия според цветове и стил. През 70-те години Сузи Фаукс от лондонския бутик Wardrobe възражда идеята за притежаването на няколко основни артикула с класически дизайн и неутрални цветове, които никога не излизат от мода. Това са поли, панталони и палта, които може да бъдат допълнени с дрехи в най-актуалните модни тенденции за сезона или годината. Основната идея е, че капсулният гардероб е особено важен по време на рецесия, защото позволява на хората да изглеждат добре дори и с малък бюджет.

Spread the love
More from Ина Иванова
Секънд хенд: Кратко ръководство за пазаруване
Да пазаруваш дрехи втора употреба, се превръща в страст още при първата...
Read More
0 replies on “Капсулен гардероб за начинаещи”