Когато Изтокът превземе Запада

Кансай Ямамото, Йоджи Ямамото, Рей Кавакубо, Исей Мияке и Кензо Такада –  най-ярките японски дизайнери, започнаха да пишат своите източни пиеси в модната индустрия на западния фронт точно когато той отчаяно имаше нужда от нещо ново

Кансай Ямамото – любимецът на Дейвид Боуи

Това лято се сбогувахме с този изключителен дизайнер, когото мнозина свързват с легендарния изпълнител Дейвид Боуи, а може би малцина знаят, че е човекът, който проправя път на новото поколение творци в модата като Рей Кавакубо, Исей Мияке и Йоджи Ямамото на Запад. Въпреки че те стават по-популярни от него, именно Кансай Ямамото е предшественик на японската следа в модните столици като Париж и Лондон още през 70-те години на миналия век, за да вдъхновява и до днес брандове като Louis Vuitton и Rick Owens. Кансай не прави ревюта, а спектакли, които комбинират мода, музика и танци в едно, и неслучайно става любимец на ексцентирици като Дейвид Боуи и Елтън Джон.

Ямамото поднася на света японската култура под формата на смели принтове, невероятна игра на геометрични форми и цветове. Често открива вдъхновение в традиционния театър кабуки и непрекъснато трансформира силуета на класическото кимоно в нещо модерно и напълно ново.

Именно дебютното му шоу в Лондон и моделите, показани след това на корицата на Harpers & Queen, подтиква Дейвид Боуи да се свърже с Кансай, за да изработи костюмите му за следващото музикално фиаско. Тогава дизайнерът получава обаждане, в което му казват, че незабавно трябва да хване следващия възможен полет от Токио за Ню Йорк, защото някой иска да се види с него. И той тръгва. Тринайсет часа по-късно Ямамото се озовава в студиото на Боуи, който го посреща, облечен в негов тоалет. „Имах чувството, че винаги съм го познавал“, спомня си японецът.

Така забележителното турне Ziggy Stardust на изпълнителя се превръща в емблематично за Ямамото, а гащеризонът Space Samurai става един от най-известните сценични костюми на Боуи. Дизайнерът бил вдъхновен от традиционните мъжки панталони, които се носели в комбинация с кимоно, споделя по-късно той. Съвместната им работа с Боуи е целенасочено заличаване на половете в дрехите, което постепенно ще си проправи път в модната индустрия. Те само поставят началото… и то как. „Мисля, че Дейвид усещаше как енергията в моите дизайни допринася за неговата собствена енергия. Знаеше, че когато носи мое облекло на сцената, може да предизвика силна реакция у публиката“, споделя дизайнерът пред The Cut през 2018-а. Въпреки че не е толкова известно, Кансай проектира и някои от най-ефектните костюми на Елтън Джон.


Снимки: Getty Images, Courtesy of Kansai Yamamoto
Spread the love
Публикувано от
Още от admin

Пилар Крусес: Любовта трае само четири вина

Ексклузивно за DIVA! испанската сомелиерка предлага дегустацията „Ароматите на любовта“ Когато „преди...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.