Когато лозата плаче, женското лице сияе

За бюти сомелиерите истината не е толкова в чашата с вино, колкото в козметиката с грозде и производните му. Приятна дегустация!

Любителите на червените вина сигурно са наясно с френското glou-glou. Звукоподражаващият термин обозначава начина, по който течността, лека и охладена, влиза в гърлото. Нещо като нашето гъл-гъл. Животът по каноните на хедонизма включва и бюти вариант на glou-glou. И работата е не само в това, че сляпо вярваме в лечебните свойства на напитката (винотерапията подобрява кръвообращението и тонуса на тялото, помага в борбата с наднорменото тегло и целулита), а в антиейдж ефекта й. 

Френският парадокс и полифенолите

Днес не е нужно да сте спец или голям познавач на виното, за да се възползвате от плюсовете му. Идеята козметичните марки заимстват от французойките и италианките. Жените от тези страни запазват младежкото си излъчване и стройната фигура до преклонна възраст независимо от изобилието на мазна храна в менюто и вредните навици. Тайната е чаша червено вино на обяд и/или вечер. Явлението е познато повече като френски парадокс. Но защо точно еликсирът на Дионис? Благодарение на естествени адаптивни механизми лозата произвежда силно концентриран екстракт, богат на антиоксиданти. Именно полифенолите подпомагат оцеляването на насажденията (лозата може да живее над 100 години) в условията на инфекции, резки температурни колебания и прочее неблагоприятни условия. Освен овърдозата антиоксиданти виното съдържа още танини, органични киселини и витамини. Красивите умове също се възползват от чудото на природата. Сред полифенолите особено ценни са флавоноидите (ресвератрол, кверцетин, катехин). 

Ресвератрол – синоним на антиейдж

Един от най-мощните полифеноли може да бъде открит във филизите и стъблото на лозата и в ципата на червено грозде. Трудоемко, добиването напомня това на розовото масло. Способността на съставката да удължава живота, предотвратявайки окислителния стрес и появата на хронични заболявания, е пословична. Причината да наричат флавоноида „магически куршум, убиващ старостта“ е активирането на сиртуините. Т. нар. протеини на младостта играят ключова роля в защитата и удължаването живота на клетките. Сред другите му полезни свойства са борба с микроуврежданията, зачервяванията и възпаленията, стимулиране синтеза на колаген и еластин, изсветляване при пост акне. Ресвератролът е и естествен слънцезащитен филтър. Между другото, за да покриете дневната си нужда, ще ви се наложи да изпиете над 10 литра вино, което не ви съветваме. А от козметиката с ресвератрол ползата е налице. Caudalie е първата марка, която открива необикновената му сила и го стабилизира (също като витамин С той е капризен). Съкровището французите изнамират в семейната винарна Chateau Smith Haut Lafitte.

Всичко необходимо в едно зърно

От всяка част на гроздето може да се извлекат полезни за кожата съставки.  Целта на винеферина от лозов сок са петната и безжизненият тен. Действието му (молекулата е 62 пъти по-ефективна от витамин С и 13 пъти – от арбутина) описва поетична метафора от XVIII век: „Когато лозата плаче, лицето на жената сияе!“ Водата от грозде подобно на термалната  насища клетките с успокояващи микроелементи и овлажняващи полизахариди. Резултатът впечатлява: реактивността на кожата намалява с 61%, а нивото на хидратация скача с цели 127%. Затова продуктите с гроздова вода са подходящи дори за най-чувствителната дехидратирана кожа. Истинското „злато“ на лозята е маслото от семки на грозде. Богато на омега 6 мастни киселини и витамин Е, то възстановява липидния дефицит, подхранвайки и придавайки немазен сатенен финиш. Екстрактът от лозови листа предотвратява появата на мрежа от капиляри и подпухвания, а клетъчният от лозов цвят подсилва структурата на порите.

Под слънцето на Санторини

Най-предпочитаният остров от Цикладите е известен не само с белите къщи, живописните пейзажи, синевата на Егейско море и митичната история (Санторини е смятан за „протопип“ на Атлантида). Встрани от туристическите пътеки остават лозята. Отглеждани в суха почва, богата на вулканична пепел, насажденията приличат на плетена кошница. Странната  форма има своето обяснение – лозите са разположени ниско до земята, за да се предпазят от бръснещия вятър. Мъглата, която обгръща острова през нощта, се превръща в сутрешна роса, за да насити жадните листа. И нещо любопитно: древните сортове с над 400-годишна история са устойчиви на вредители като листни въшки. Представете си как подобно на духа от бутилката божественият аромат на бяло вино асиртико (нотки на зелена ябълка, цитруси, праскова и цъфтящи лозя) изпълва банята. Именно така ухае линията Santorini Grape на Korres. Наследниците на първата хомеопатична аптека в Атина предлагат лятно свежо усещане. Друг флагман на гръцката козметика е Apivita. Макар фокусът да е върху  пчелните продукти, марката не пренебрегва сортовете асиртико, атири, айдани, от които се прави десертното вино винсанто. Рецептата за подмладяване от Санторини носи поетичното име Wine Elixir. 

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Дневникът на червенокосите
Във време, когато естествеността е на мода във всичко, никой не очакваше...
Read More
0 replies on “Когато лозата плаче, женското лице сияе”