Кой го направи? Стюардесата!

Всеизвестен факт е, че каквото и да прави едно момиче, то рано или късно се забърква в неприятности. Друг известен факт е, че животът така или иначе е поредица от злополучия, а щастливите мигове са странни, ярки и безоблачни проблясъци в него. Пък и кой би искал да гледа сериал за щастливия и безхаберен живот на един вечно нахилен човек!

Водени от тези две максими, сценаристът Стив Йоги и НВО създават един от най-смешно-страшните и приятно-грешно-доволни сериали за гледане този зимен сезон. В него има всичко – странно убийство, луда жена, алкохол, мъничко безразборен секс, красиви места, които така или иначе нито един от нас не може да посети в момента, няколко съвсем уместни обрата и един секси мъж. Всичко това е замесено добре, разбъркано приятно, с добавени тайни, скандали и преследвачи и натъпкано в дългите крака на Кейли Куоко в точно 8 епизода.

Името на сериала е „Стюардесата“ и вече може да бъде гледан в HBO GO –  нещо, което бих ви препоръчала да си причините, защото и без друго всички си стоим по диваните вкъщи.

„Стюардесата“ е минисериал, базиран и адаптиращ роман на Крис Боджелиън със същото име. (Уви, романът на Боджелиън не е преведен у нас, но има други негови заглавия, които може да откриете на пазара.) Та в минисериала зрителят среща Каси – 30-ина годишна руса бамбина, която обича три неща – пътувания, алкохол и безразборни флиртове, които често свършват със секс. Каси е абсолютният антипод на брат си – консервативен, спретнат и водещ скучен живот мъж с две деца и съпруга. Най-хубавото при Каси е, че тъй като работи като стюрдеса, тя не обича да прави дългосрочни планове за живота си. Всичко се променя, когато среща Алекс на един полет до Банкок. Но не защото Алекс е суперспециален, сексапилен или богат – той е всички тези неща, нямайте съмнение, но причината Алекс да заеме специално място в живота на Каси е фактът, че въпреки тези неща Алекс е и много мъртъв. Двамата прекарват заедно великолепна нощ, а когато на другата сутрин Каси отваря очи,  намира до себе си Алекс с прерязано гърло.

Животът на Каси се преобръща дотолкова, че всичките й проблеми и кофти страни сякаш взимат превес над приятното й ежедневно безхаберие. Тя се озовава в ситуация на заподозряна в убийство и участваща в конспирация, за която не подозира. Натикана в тесни рокли, с вееща се коса и на токчета, приятно подпийнала през цялото време, Каси се заема със задачата да открие кой го направи, преди да се е озовала зад решетките. Колкото и да са приятни аматьорите детективи, то, вярвайте, Каси е най-нелепият, който някога ще срещнете на малкия екран. Тя се натъква на улики случайно, а логическата мисъл й бяга така, както на повечето хора им изчезват чорапите. Въпреки това Каси е в центъра на цялата тази криминална вихрушка и колкото повече се опитва да се измъкне, толкова повече бива въвлечена в нея. А труповете валят отвсякъде.

„Стюардесата“ е забавна дъвка за времето, което прекарваме вкъщи. Епизодите  излизат на групи и така може и да се гледат – вече първите три са налични. Сериалът обсъжда и преплита сериозни теми, но се опитва да го прави през призмата на черния хумор и автоиронията. Което е изключително облекчение, особено когато новините са по-страшни от който и да било филм.

„Стюардесата“ е мартини, поднесено от жена на високи токчета, която има шанс да падне, преди чашата да е достигнала финалната си дестинация. Кейли Куоко не се е отървала от имиджа на глуповата блондинка, която попада в нелепи ситуации, но пък той й стои по-добре и от униформата в синьо, която носи в първата серия. Към нея добавяме Мишел Хюсман в ролята на говорещ труп, Зося Мамет като мастит адвокат и краен рационалист, Мишел Гомес като злодей – и ето ви добре подправена кримка с обрати и елементи на сарказъм. Единственият въпрос пред вас остава дали ще консумирате „Стюардесата“ накуп или на части. Предполагам, че това зависи от начина, по който предпочитате убийствата.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Мария Касимова-Моасе: Животът пише смешни сценарии без забележки
По принцип съм смешна жена и като нагласа към живота, и като...
Read More
0 replies on “Кой го направи? Стюардесата!”