„Крамър срещу Крамър“

Издателство „Кръг“ пуска на пазара ново издание на книгата на Ейвъри Корман

През 1979-а по романа е заснет едноименният филм с участието на Мерил Стрийп и Дъстин Хофман, който спечели пет награди „Оскар“, включително за най-добър адаптиран сценарий.

Тед и Джоана Крамър заедно с техния 4-годишен син Били наглед са перфектното нюйоркско семейство – енергичен и отдаден баща с големи кариерни амбиции и малко свободно време и красива грижовна майка, посветена на детето и на домакинството. Но зад фасадата се прокрадват все по-отчетливи симптоми на разпадащи се отношения. Джоана е на ръба на нервен срив, отегчена, преуморена и неудовлетворена от ролята си на домакиня. Всеки неин опит да придаде значимост на живота си, като започне работа, се приема от Тед като шега.

Разводът им е неизбежен, но раздялата се случва извън стереотипните представи на обществото.

Джоана напуска семейството и оставя грижата за детето в ръцете на съпруга си. Тед се изправя пред трудната задача едновременно да работи и да отглежда сина си сам. Всичко това обаче му дава възможност да изживее по нов начин бащинството. Да се наслади на неговите вълшебни моменти, но и да усети двойните стандарти и дискриминацията в офиса. Постепенно той осъзнава проблемите и нуждите, които е имала съпругата му по време на брака.

Година и половина след развода, когато болката на изоставения мъж е започнала да заглъхва, Джоана се появява отново, решена да си върне детето. За Тед обаче животът без Били би бил трагедия. Възможно ли е да се опази психиката на малкото момче? Ще съсипят ли безкрайните съдебни дела живота на всички? Готов ли е някой да отстъпи?

Бащинство срещу майчинство, свобода срещу отговорност и накрая – ищец срещу ответник – „Крамър срещу Крамър“ изследва сериозната травма, която един тежък бракоразводен процес нанася на всяка от страните, най-вече на децата, безпомощни и безгласни в подобна ситуация. Но книгата е също така и за същността на родетелството, за съкровения смисъл на акта да създадеш живот и за огромната отговорност да не разочароваш малкото същество, докато се бориш да не изгубиш себе си.

Преведен на повече от петдесет езика, романът на Ейвъри Корман доведе до драстична промяна в масовите възприятия за развода и семейните отношения не само в САЩ, но и в целия свят.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Кенет Брана е Борис Джонсън
Кенет Брана е известен с адаптациите си на Шекспир, но най-новият му...
Read More
0 replies on “„Крамър срещу Крамър“”