Кристално кълбо

Книгите, които погледнаха в бъдещето

Във времена на криза и несигурност конспиративните теории избуяват като гъби след дъжд, вероятно давайки ни измамната утеха, че сме пешки в нечий коварен глобален план и така или иначе от нас нищо не зависи. Не закъсняха и сега. В електронното пространство се завъртяха цитати от автори, „предсказали“ появата на COVID-19 – като се започне от Нострадамус, мине се през Дийн Кунц, който в романа си от 1989 г. „Очите на мрака“ говори за вирус, наречен Wuhan-400, и се стигне до американската ясновидка Силвия Браун, предрекла епидемия от заболяване, поразяващо белите дробове, в книгата си „Краят на дните ни: Предсказания за края на живота“ през 2008 г.

Извън сферата на конспирациите обаче има писатели, които сякаш наистина имат дарба да провиждат в бъдещето – фантасти, футуристи, визионери, хора с размах на мисълта, далеч надхвърлящ ежедневното, и въображение, прескачащо с десетилетия, дори с векове напред. Неминуемо изниква въпросът за яйцето и кокошката – дали писателите са усещали по-ясно от другите накъде върви развитието на човечеството и са били в състояние да правят прогнози, или до някаква степен те самите са вдъхновили с идеи технологичното развитие. Каквато и да е истината, фактите са си факти – има книги, които хвърлят поглед в бъдещето. Нека видим някои от тях.

„От Земята до Луната“, Жул Верн (1865) – кацането на Луната

Жул Верн е един от бащите на научната фантастика, автор на много приключенски романи, любими на поколения деца. В творчеството си той разчита не само на въображение, но и се опира на внимателно проверени научни факти и теории. Може би затова точността, с която предсказва бъдещи събития и технически изобретения, е впечатляваща. В книгите му се появяват неща като самолети, автомобили, свръхскоростни влакове, небостъргачи, изчислителни машини, видеофони, както и легендарната подводница „Наутилус“.

В романа си от 1865 г. „От Земята до Луната“ Верн с изумителна достоверност описва космическо пътешествие, включително детайли като габарити на ракетата, силата, необходима за задвижването, броя на членовете на екипажа, дори мястото на изстрелване – Флорида. Първият полет до Луната става реалност цели 100 години по-късно, през 1969 г.

„1984“, Джордж Оруел (1949) – Big Brother и глобалният контрол

Прогнозите за бъдещето невинаги са приятни и прогресивни. Такъв е случаят и с мрачната дистопия на Джордж Оруел. Едва ли има човек, който да не е чел тази книга, но все пак ще припомним, че действието се развива във Великобритания 35 години напред в бъдещето, животът е мизерен, а изтормозените граждани са под непрекъснатото наблюдение на Big Brother (Големия Брат) – събирателно име за потисническия тоталитарен режим. И ако за част от нещата можеха да се направят паралели със социализма, то глобалното наблюдение и следене с камери и приложения са част от настоящия ни живот и вероятно все повече ще стават. Книгата дава името и на най-популярното телевизионно шоу в света, Big Brother, което се излъчва вече 20 години.

„Прекрасният нов свят“, Олдъс Хъксли (1932) – психотропните лекарства

Докато „1984“ предсказва бъдеще, в което правителството строго контролира достъпа до информация, в романа на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят“ от 1932 г. нещата са решени по различен начин – хората се дрогират с антидепресанта сома, като хипнотично им се внушава, че всичко е прекрасно. Обществото е подчинено на принципите на консумеризма, а гражданите са непрекъснато ангажирани с работа, потребление и промиващи мозъка забавления по телевизията, за да не им хрумне да се разбунтуват. Звучи ли ви познато?

Първите модулиращи настроенията лекарства са измислени 20 години по-късно и в някои краища на света се използват почти толкова масово, колкото в романа на Хъксли. В същата книга той предсказва и генното модифициране, както и зачеването ин витро.

Spread the love
More from Дона Делова
Зеленото ми лято
Синьо. Цветът на лятото по подразбиране е синьото. Като небето, като морето,...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *