Кристално кълбо

Книгите, които погледнаха в бъдещето

Във времена на криза и несигурност конспиративните теории избуяват като гъби след дъжд, вероятно давайки ни измамната утеха, че сме пешки в нечий коварен глобален план и така или иначе от нас нищо не зависи. Не закъсняха и сега. В електронното пространство се завъртяха цитати от автори, „предсказали“ появата на COVID-19 – като се започне от Нострадамус, мине се през Дийн Кунц, който в романа си от 1989 г. „Очите на мрака“ говори за вирус, наречен Wuhan-400, и се стигне до американската ясновидка Силвия Браун, предрекла епидемия от заболяване, поразяващо белите дробове, в книгата си „Краят на дните ни: Предсказания за края на живота“ през 2008 г.

Извън сферата на конспирациите обаче има писатели, които сякаш наистина имат дарба да провиждат в бъдещето – фантасти, футуристи, визионери, хора с размах на мисълта, далеч надхвърлящ ежедневното, и въображение, прескачащо с десетилетия, дори с векове напред. Неминуемо изниква въпросът за яйцето и кокошката – дали писателите са усещали по-ясно от другите накъде върви развитието на човечеството и са били в състояние да правят прогнози, или до някаква степен те самите са вдъхновили с идеи технологичното развитие. Каквато и да е истината, фактите са си факти – има книги, които хвърлят поглед в бъдещето. Нека видим някои от тях.

„От Земята до Луната“, Жул Верн (1865) – кацането на Луната

Жул Верн е един от бащите на научната фантастика, автор на много приключенски романи, любими на поколения деца. В творчеството си той разчита не само на въображение, но и се опира на внимателно проверени научни факти и теории. Може би затова точността, с която предсказва бъдещи събития и технически изобретения, е впечатляваща. В книгите му се появяват неща като самолети, автомобили, свръхскоростни влакове, небостъргачи, изчислителни машини, видеофони, както и легендарната подводница „Наутилус“.

В романа си от 1865 г. „От Земята до Луната“ Верн с изумителна достоверност описва космическо пътешествие, включително детайли като габарити на ракетата, силата, необходима за задвижването, броя на членовете на екипажа, дори мястото на изстрелване – Флорида. Първият полет до Луната става реалност цели 100 години по-късно, през 1969 г.

„1984“, Джордж Оруел (1949) – Big Brother и глобалният контрол

Прогнозите за бъдещето невинаги са приятни и прогресивни. Такъв е случаят и с мрачната дистопия на Джордж Оруел. Едва ли има човек, който да не е чел тази книга, но все пак ще припомним, че действието се развива във Великобритания 35 години напред в бъдещето, животът е мизерен, а изтормозените граждани са под непрекъснатото наблюдение на Big Brother (Големия Брат) – събирателно име за потисническия тоталитарен режим. И ако за част от нещата можеха да се направят паралели със социализма, то глобалното наблюдение и следене с камери и приложения са част от настоящия ни живот и вероятно все повече ще стават. Книгата дава името и на най-популярното телевизионно шоу в света, Big Brother, което се излъчва вече 20 години.

„Прекрасният нов свят“, Олдъс Хъксли (1932) – психотропните лекарства

Докато „1984“ предсказва бъдеще, в което правителството строго контролира достъпа до информация, в романа на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят“ от 1932 г. нещата са решени по различен начин – хората се дрогират с антидепресанта сома, като хипнотично им се внушава, че всичко е прекрасно. Обществото е подчинено на принципите на консумеризма, а гражданите са непрекъснато ангажирани с работа, потребление и промиващи мозъка забавления по телевизията, за да не им хрумне да се разбунтуват. Звучи ли ви познато?

Първите модулиращи настроенията лекарства са измислени 20 години по-късно и в някои краища на света се използват почти толкова масово, колкото в романа на Хъксли. В същата книга той предсказва и генното модифициране, както и зачеването ин витро.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Моите момичета

Обикновено се събуждам към 7. По това време мъжът ми вече е...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.