Лъжица здраве

Вместо с Е-та салатите от серията „Кенар Green Line” са обогатени с пробиотици и така отговарят на тренда функционални храни

Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални или водят до затлъстяване, но като всяко правило и това си има изключение. Всъщност напълно възможно е да ядем любимата си храна и това не само да не води до затлъстяване, но и да подобрява метаболизма и чревното здраве. Звучи ви невероятно? Вече не. Компанията „Талар Фуудс“ ЕООД, позната на потребителите с марката „Кенар“, стартира производството на салати без консерванти с пробиотици, обединени в линията „Кенар Green line“. Представя ги търговският директор на компанията Станимир Иванов.

Г-н Иванов, на кои от познатите ни салати да заложим, разчитайки на нова добавена стойност? Като начало линията „Кенар Green line“ ще включва 6 вида салати – Снежанка, Руска с шунка, Катък с печени чушки, Лютеница с боб, Кьопоолу и Дзадзики. Много скоро ще се разшири с разядки, готови храни и други продукти, като ще предлагаме и на външните пазари. А иначе „Талар Фуудс“ ЕООД е най- големият производител на салати в България и продава както в големите търговски вериги, така и в малки квартални магазини и в ХоРеКа сектора. Има три собствени бранда: „Кенар“, „Традиция за трапезата“, „Плюс“, под които се предлагат общо 99 продукта. Фирмата произвежда и 14 частни марки (private labels) с общо 47 продукта. От около година и половина предлагаме на клиентите си традиционни салати в рециклируеми опаковки, както и серия готови ястия, супи, пене пасти, обработени чрез пастьоризация.

Как се роди идеята да заместите консервантите в салатите с пробиотици?

Може би сте чували за т.нар. функционални храни, като през последните години нутриционистите се надпреварват да ни заливат с термини и хранителни трендове. Този обаче ще се окаже устойчив по една проста причина – става дума за храни, които са колкото вкусни, толкова и лечебни. Понятието се появява през 80-те години на миналия век в Япония и обозначава естествени храни, модифицирани така, че да бъдат по-хранителни и полезни за здравето. Думата „модифицирани“ не бива да ви плаши – не говорим за ГМО, а за допълнително обогатяване с витамини, минерали и други полезни вещества или пък за отстраняване на определени компоненти, които може да предизвикат алергии и други странични ефекти. Освен че засищат глада, функционалните храни влияят благотворно върху функциите на организма, като намаляват рисковете от развитие на определени заболявания и подобряват здравословното състояние като цяло.

Каква е рецептата за превръщането на една конвенционална храна във функционална?

Има различни начини за това. Може да се повиши концентрацията на някоя от съставките, естествено съдържаща се в продукта (витамини, минерали). Може да се добави нова съставка, която увеличава полезността на храната и усилва активното ѝ действие (пробиотици, антиоксиданти). А може и да се премахне някоя трудно усвоима съставка и да се замени с по-полезна.

Какви съставки се влагат във функционалните храни?

Това са различни фитонутриенти – фибри, каротин, лутеин, антоцианидини, ликопен, флавонони, катехини, флавони, растителни стероли, феноли, фруктоолигозахариди, фитохормони, сулфиди, танини, рибено масло (омега-3 мастни киселини), растителни протеини, пробиотици и пребиотици, аминокиселини, минерали и витамини… Обикновено се обработват храни, които консумираме ежедневно. Готварската сол се обогатява с йод, зърнените храни – с желязо и витамини B, портокаловият сок с още витамин C и калций, а млякото – с допълнителни количества калций.

Как във вашата компания се спряхте на пробиотиците?

Пробиотиците са едни от най-ценните нутриенти с ключово значение за човешкото здраве. Най-малкото защото изследванията вече с категоричност доказват връзката между чревната флора и благосъстоянието на целия организъм. Пробиотиците са живи култивирани бактерии, които веднъж попаднали в стомашно-чревния тракт, служат като щит срещу различни патогени. Те създават бариера срещу инфекции, лекуват възпаления и са ключови за синтеза на някои важни хранителни вещества. По принцип тези „добри“ бактерии си живеят естествено в червата, но различни фактори като прием на антибиотици, стрес, възпалителни заболявания може да доведат до дисбаланс на чревната флора. Това от своя страна се отразява не само на здравето на храносмилателния тракт, но и на целия организъм и не е изключено да причини различни автоимунни, инфекциозни, метаболитни, ендокринни, кожни и други нарушения. Още Хипократ е казал, че „всички болести започват в корема“ и е осъзнал цялостната роля на червата за доброто здраве. Днес знаем, че над 90% от полезните бактерии в организма ни се намират в червата и отговарят за нормалния метаболизъм, резорбцията на хранителни вещества и елиминиране на отпадни продукти. Важна роля и задача за нас остава да ги подпомагаме, като консумираме повече естествено ферментирали и млечни храни, съдържащи лактобацили и бифидобактерии (да не забравяме, че терминът „функционални храни“ е измислен в Япония, където са големи почитатели на нашето кисело мляко). На второ място, като приемаме добавки, съдържащи пробиотични култури. А най-лесно и вкусно това може да стане, като съчетаем и двете.

Млечна салата, обогатена с пробиотици, звучи като сбъдната мечта за червата!

Добрата новина е, че това не са само общи приказки, а нещо, което вече може да бъде намерено на българския пазар. Нашата компания още с основаването си направи нещо ревюлюционно – предостави ни възможност да консумираме всеки ден салатите, които нашите майки и баби традиционно правеха само за празници. През годините не сме спирали да се развиваме, като усъвършенстваме непрекъснато технологиите и обогатяваме асортимента си. От една година предлагаме готвени ястия, технологично обработени чрез пастьоризация, както и серията салати без консерванти „Кенар Green line“. Сега част от тях ще бъдат обогатени с полезни бактерии, разработени от фирма „ПроВиотик“.

Имахте ли някакви колебания при избора именно на тази фирма за партньор в новото начинание?

Отговорът е категоричен – не. Нашият партньор е доказан професионалист в областта, за което говорят и конкретните факти – бактериите са научно изследвани в Harvard Medical School, във френския институт за месния бранш ADIV, в Institut Pasteur, в ИСУЛ, в Българската агенция по безопасност на храните и доказано гарантират дълготрайност на продуктите по естествен път. Приемани под формата на хранителна добавка, пробиотиците имат един съществен недостатък – повечето от тях не са веган и това ги прави неприемливи за хората, избрали да спазват този хранителен режим. За разлика от тях ПроВиотик е иновативен пробиотик, извлечен от цвета на кокиче и отгледан в органичен зеленчуков сок. Той е 100% веган, без следи от мляко, соя, глутен, ядки и други основни алергени. Съдържа бактерията L. bulgaricus GLB44, щам на Lactobacillus bulgaricus, изолиран в Родопите, където от хилядолетия вирее в естествена среда. Неслучайно именно в Родопите има най-много дълголетници.

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Да събудиш вещицата“
„Страхувам се и обичам, обичам и се страхувам.“ – Хелен Адам текст:...
Read More
0 replies on “Лъжица здраве”