Le Chevrefeuille, аромат за всички сетива

Le Chevrefeuille е съвършеният пролетен парфюм. Няма какво да се прибави, няма какво да се отнеме, няма как да се улови по-добре виталната, вибрираща есенция на пролетта.

Това, което го прави специален за мен, е способността му да въздейства на всички сетива. Не просто ми мирише на нацъфтял храст, а жужи. По подобен начин чувам аромата на Un Jardin En Mediterranee на Hermès, но там жуженето е на цикади. Тук са пчели – златни, мъхести, напудрени с цветен прашец.

Le Chevrefeuille не мирише на мед по оня сладък, тежък и лепкав начин. Въпреки това ме кара да мисля за жълти тичинки и сладък нектар на дъното на цветни чашки. Почти мога да го вкуся, така както мога да го чуя. Извиква в ума ми спомен за цветовете на акацията, които ядяхме като деца – не за аромата на акация, а за онзи хрупкаво-зелено-сладък вкус на цветчетата.

Интересното е, че композицията му е сравнително проста и праволинейна. Няма драматични обрати, ароматът не се променя особено с течение на времето. Зеленина, лимон и орлови нокти, на пръв поглед нищо кой знае какво. Но зеленината е росна ливада рано сутрин, която мога да усетя с босите си крака. Лимонът е лимонада с маточина и мед, сервирана на слънчева веранда. Орловите нокти са отрупан с цвят храст, омайващ и привличащ пчелите.

Много красив аромат е Le Chevrefeuille. Светъл и възторжен, пълен с мехурчета, опияняващ като чаша шампанско, която прави цветовете по-ярки. Рее се из въздуха с онази измамно семпла лекота на Goutal, която не може да бъде сбъркана с нищо друго. Не е парфюм, а преживяване.

Малко са парфюмите, които ми дават толкова пълно усещане и събуждат толкова много представи в мен. Ливади и ефирни бели рокли. Розови перести облаци рано сутрин, които обещават хубав ден. Слънце и детство – босо и безгрижно. Пърхави пеперуди на нова любов. Естествено и неусложнено щастие. Онова любимо стихотворение на Емили Дикинсън:

От какво се прави ливада?

Нима не знаеш?

Трева

и една пчела,

и да мечтаеш.

Ако пчелата не пристига –

мечтата стига.

Година на излизане: 2002

Нос: Камий Гутал, Изабел Дойен

Олфактивна група: флорално-зелен

Нотки: орлови нокти, лимон, зеленина, петигрен, жасмин, нарцис

https://profumodidona.com/

Spread the love
More from Дона Делова
„Прасковен мъх“ е цветът на 2024
Всяка година експертите от Pantone Color Institute внимателно анализират и проучват модните...
Read More
0 replies on “Le Chevrefeuille, аромат за всички сетива”