Лятно почистване

How to Detox Your Body at Home

Детокс е модерен напоследък термин и като всичко модерно – много благодатен от маркетингова гледна точка. През последните години деликатно, но постоянно ни се внушава, че живеем в изключително замърсена и отровна среда и ако не приемаме всевъзможни детоксикиращи продукти, ще погинем млади и зелени. Не може да не ви е направил впечатление например трендът да се слага активен въглен във всичко – от храна до козметика. Дори в сладолед. Представяте ли си – купувате си сладолед за удоволствие, но едновременно с това детоксикирате ли, детоксикирате. Чиста работа.

Факт е, че въздухът в големите градове е замърсен, че ядем преработени и генномодифицирани храни, че допълнително натоварваме организма си с вредните си навици. Факт е и друго – в повечето случаи тялото има способността да се пречиства по естествен път от токсините. При това по повече от един начин. Цели шест органа са ангажирани с тази задача.

Черният дроб е най-мощното ни оръжие. Той филтрира кръвта и деактивира токсините, включително хранителни добавки, лекарства и излишни хормони, които се изхвърлят с урината или фекалиите.

Бъбреците са отговорни за доброто качество на кръвта. Отделят отпадъците от мускулния метаболизъм и урея от разграждането на протеините, елиминират излишните течности, бактериите, лекарствата и други химикали.

Стомашно-чревният тракт усвоява храната и помага за ликвидирането на токсините. Чревната микрофлора разгражда хранителните вещества, които се абсорбират в кръвта. Токсините се насочват към тънките черва и се отделят от тялото.

Дихателната система отделя токсините под формата на въглероден диоксид и слуз. 11 000 литра въздух преминават през нея всеки ден – представяте ли си колко работа е това?

Кожата е първата защитна бариера на тялото срещу широк спектър токсини. Тя има способността да блокира опасни бактерии и дори отровни химикали. А изпотяването помага за елиминирането на фталатите и тежките метали.

Лимфната система прочиства токсините и предпазва от „нашественици“, освен това пренася отпадъците от тъканите в кръвта, където да бъдат обработени и отстранени.

Все пак добре е и ние самите да подкрепим тялото си и да не забравяме, че само здравите органи вършат добре работата си. Как? На първо място – като се постараем да не го тровим – поне доколкото зависи от нас, а не от средата. На второ място – като наблягаме на храни с детоксикиращи свойства. Обикновено детокс програмите се правят през пролетта, но нищо не пречи да олекотим менюто в началото на лятото и да се пречистим по естествен начин.

Ето някои основни стъпки:

Ограничете алкохола

Едва ли има смисъл да припомняме, че алкохолът съсипва черния дроб. Според изследванията леката до умерена консумация на алкохол е полезна за сърцето, но „лека до умерена“ е разтегливо понятие, което можем да интерпретираме както ни изнася. Учените обаче конкретизират – допустимата норма е до 1 алкохолна единица на ден за жените и 2 за мъжете. Алкохолна единица е количеството чист алкохол, което се съдържа в 25 мл концентрат, малка чаша (125 мл) вино или малка (330 мл) бутилка светла бира. Всичко оттам нагоре вреди на черния дроб и му пречи да изпълнява правилно функциите си.

Спете повече

Осигуряването на качествен сън всяка нощ поддържа в изправност естествената система за детоксикация и позволява на мозъка да се презареди. Редовното недоспиване не позволява на тялото да функционира нормално, токсините се натрупват и водят до куп негативни последствия за здравето като стрес, тревожност, високо кръвно, диабет тип 2 и затлъстяване. Погрижете се всяка нощ да имате от 7 до 9 часа здрав сън, а ако заспиването е проблем или се будите през нощта, помислете как да промените начина си на живот – например като ограничите използването на електронни устройства преди времето за лягане.

Пийте вода

Водата прави много повече от това да утолява жаждата. Тя регулира телесната температура, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества и детоксикира тялото, като премахва отпадъчните продукти. Клетките на тялото се обновяват непрекъснато, за да функционират оптимално, но при тези процеси отделят отпадъци под формата на урея и въглероден диоксид, които причиняват вреда, ако се натрупват в кръвта. Водата транспортира тези отпадъчни продукти и ефективно ги отстранява чрез урината и потта. Необходимият дневен прием на вода е около 2.5 л за жените и 3.5 л за мъжете, като може да варира в зависимост от диетата, нивото на активност и местоживеенето.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Домашно земеделие
В условията на пандемия и социална изолация да отгледаме храната си вкъщи...
Read More
0 replies on “Лятно почистване”