Лили Ангелова: Да си повярваме, че можем да живеем справедливо

Една от водещите на предаванията „Важното, казано на глас“ и „За града“ по bTV Radio за своята любов към професията, за своите надежди и мечти

През последните 10 години bTV Radio се утвърди като една от най-разпознаваемите радиостанции в страната с висока степен на доверие. Радиото даде платформа на хиляди да разкажат личните си истории и да намерят съмишленици, проследи и подкрепи развитието на десетки наши млади музиканти и творци. bTV Radio изгради сплотен екип от професионалисти, които ежеседмично да информират, да ангажират и да забавляват слушателите. Всеки ден програмата на bTV Radio дава възможност на аудиторията да следи емисиите на bTV Новините, както и актуални и спортни предавания от ефира на bTV.

По повод празника поздравяваме колегите, благодарение на които радиото е това, което е – Тереза Захариева, Лили Ангелова, Светослав Николов, Георги Митов, Павел Сотиров, Жени Марчева, Петър Пейков, Цветелина Симеонова и Александра Гълъбова, и ви срещаме с Лили Ангелова на страниците на нашето списание.

Може би ще ви е любопитно да научите, че тя започва работа на 19 години. Мечтаела да е диджей като малка, но първият ѝ репортаж е за убийци, изнасилвачи и рецидивисти в старозагорския затвор. През следващите 17 години работи в някои от най-големите вестници, телевизии и радиа. Била е част от „Нека говорят“ по bTV. Седем години е здравен репортер и после водеща на здравно предаване. Лили е майка на едно дете – Йоана, връстница на радиото. Има хоби да събира старинни чаени сервизи.

Лили, вие сте една от водещите на предаванията „За града“ и „Важното, казано на глас“. Кое е по-важното за вас и какво казвате на глас на слушателите си?

На първо място най-важно е да чуват истината, защото фалшивите новини ни заливат от всички страни и наша мисия като журналисти е да дадем достъп до надеждна информация. Освен това за мен е важно да бъдем и проводник на красиви, откровени и позитивни мисли към слушателите си. Любим ми е петък, когато каним интересни гости и заедно правим обзор на най-интересните теми от седмицата. В началото на предаването винаги казвам какво ме е впечатлило, ядосало или зарадвало през изминалите дни. Радвам се, че имам свободата да го правя.

В следобедния блок обожавам с гостите ми да пренасяме слушателите на някое красиво място в България или в екзотично кътче на света. И когато предаването завърши с прекрасна песен на Елтън Джон например, съм щастлива, че сме обогатили слушателите и сме им помогнали да се усмихнат.

Как ви завладя ефирът и кога разбрахте, че привличането към радиото ще стане ваша професия?

Моята история с журналистиката е дълга и необичайна. Като дете не съм искала да бъда водещ или репортер. Мечтаех да стана психолог или археолог. Е да, обаче съдбата е имала други планове. Животът ми се насочи към журналистиката, която ми се струваше добра база за по-нататъшно развитие. Изкарах една от най-високите оценки на изпита по журналистика в  Софийския университет и бях приета, срещнах голямата си любов в курса и всички други планове отлетяха. Тогава на един от първите ми стажове започнах работа в радио и моментално се влюбих в него, безрезервно и завинаги.

Къде за първи път слушахте радио?

Родена съм в София, но съм израснала в гората. Баща ми работеше на една от телевизионните кули в Средна гора и заедно със семейството ми непрекъснато бяхме там. Беше приказно детство, защото в планината всичко е различно и тя те учи на възхищение към природата, на съзерцание и истинско пълно щастие. Първата ми среща с радиото беше благодарение на първия радиоприемник на баба ми, която слушаше от сутрин до вечер в кухнята, докато ни готвеше.

С какво радиото е повече или по-малко от телевизията?

Когато слушаш радио, не виждаш какво се случва. Майсторството на водещия трябва да те накара да си представиш картината, която ти поднася телевизията. Когато работиш с гласа си, даваш свободата на слушателя да си представя според собствения си свят картините, които пресъздаваш чрез думи. Несъмнено радиото е най-бързата медия, защото буквално едно движение по пулта те дели от слушателите. Мисля, че bTV Radio по изключителен начин съчетава значението и чара и на двете медии.

И към двете човек се пристрастява. Някои се влюбват в гласа си, а други – във визията си. По-защитена ли се чувствате зад пулта в кабината?

Чувствам се на мястото си, което е най-важното за мен. За мен отговорността зад пулта е не по-малка, отколкото би била на екрана. Иначе имам проблем с влюбването в себе си. Непрекъснато търся обратната връзка и се старая да се развивам.

След като станахте журналист, откъде дойде интересът ви към магистратура по здравен мениджмънт?

В продължение на пет години бях здравен репортер в радио и беше важно да разбирам материята изцяло. Имаше години, в които в България липсваха животоспасяващи лекарства, онкоболни протестираха почти непрекъснато, а други губеха битката с болестта заради системата. Със здравето шега не бива, казват хората, и вярвам, че трябва да бъдем коректни към аудиторията с толкова важна за обществото тема. Това образование ми помага изключително много и в отразяването на здравната криза с COVID пандемията, като ми дава съвсем различен поглед. Здравната ни система има проблеми и за да си полезен, трябва да познаваш добре и теоретичната рамка.

Spread the love
Публикувано от
Още от Вида Пиронкова

Хладен джаз през горещите летни нощи

За първа година Plovdiv Jazz Fest ще има своето лятно издание. Програмата...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ