Любов като на кино

Актьорите се влюбват в екранните си партньори открай време, доста преди да се заговори за Бранджелина. Някои от великите любовни истории на ХХ век са започнали именно на снимачната площадка – Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, Лорън Бакол и Хъмфри Богарт, Карол Ломбард и Кларк Гейбъл. У нас такава е изпепеляващата любов на Невена Коканова и сръбския актьор Раде Маркович, започнала по време на снимките на „Крадецът на праскови“

Според статистиката 20% от хората срещат половинката си на работното място. За разлика от запознанствата в интернет, където обикновено представяме нереалистична версия на себе си, и запознанствата в бар, където алкохолът замъглява преценката, работата ни дава възможност да опознаем потенциалния партньор и качествата му във всякакви ситуации – от ежедневни до стресови. Възможността да работиш с някой друг създава чувство на съпричастност, приятелство и обща кауза, което нерядко прераства в нещо повече. Щом това важи за нас, обикновените хора, защо да не важи и за звездите!

Всъщност при тях важи с още по-голяма сила, защото съвместната им работа обикновено включва страстни любовни сцени и границата между убедителната актьорска игра и реалния живот много лесно се прескача. Затова немалко актьорски съпруги и съпрузи придружават навсякъде половинката си по време на снимки, особено ако половинката е по-палава.

В някои случаи екранната химия води само до краткотрайна афера с минимални последствия. Понякога обаче привличането се превръща в сериозна и дълга връзка, а даже и в брак. И макар част от легендарните актьорски двойки – такива като Анджелина Джоли и Брад Пит, Моника Белучи и Венсан Касел, Мелани Грифит и Антонио Бандерас – вече да не са заедно, други продължават да опровергават аксиомата за нетрайността на холивудската любов.

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем

Те са талантливи, красиви и с гореща кръв. Някои ги наричат испанските Бранджелина, но Пенелопе и Хавиер греят заедно със собствена, топла и средиземноморска светлина. И по всичко изглежда, че още дълго време ще е така.

Двамата се запознават още през 1992 г. по време на снимките на „Шунка, шунка“, но тогава между тях не се случва нищо. Хавиер има друга връзка, а 16-годишната тийнейджърка Пенелопе никак не му е интересна. Тя не страда, защото повече се вълнува от кариерата си и работата си с Педро Алмодовар. Искрата пламва цели 16 години по-късно, през 2008 г., на снимачната площадка на „Вики, Кристина, Барселона“. Междувременно Пенелопе  изживява поредица сполучливи или по-малко сполучливи любови с колеги. Най-известна е тригодишната ѝ връзка с Том Круз ( когото отново омайва по време на общия им филм „Ванила скай”), претърпяла крах поради нежеланието на католичката Пенелопе да споделя сциентоложките възгледи на Том. По-кратки са отношенията ѝ с Джош Хартнет, Мат Деймън и Матю Макконъхи. Хавиер Бардем от своя страна също не си губи времето и покорява куп женски сърца, както подобава на един истински испански мачо, макар и по-дискретно.

Години по-късно Бардем признава в интервю, че в началото не е бил сигурен дали Крус е жената за него. Нейният огнен и необуздан темперамент, особено силно проявил се в ролята на емоционално нестабилната художничка Мария-Елена във „Вики, Кристина, Барселона“, е това, което го привлича силно, но и това, което го плаши.

„Боже, тя е неукротима – казва той. – Снимахме сцена, в която тя хвърля чинии по мен и нямаше как да не си задам въпроса дали това няма да ми се случва и в реалността. Дали наистина искам това?“

В крайна сметка обаче Хавиер не успява да устои. Единадесет години по-късно точно темпераментът на Пенелопе е това, което все още го привлича. „Тя има огнена кръв и изключителна страст към всички аспекти на живота. Една жена може да бъде красива или секси, а Пенелопе и е двете.“

„Вики, Кристина, Барселона“ е двоен успех за Пенелопе Крус. Освен че среща любовта на живота си, тя печели „Оскар” за поддържаща женска роля. Хавиер Бардем пък е взел „Оскар”  за поддържаща мъжка роля предишната година за „Няма място за старите кучета“. Двамата са първите испански актьор и актриса, печелили наградата на Американската филмова академия.

След двегодишна връзка двамата признават публично любовта си през 2010 г. и малко по-късно се женят на тайна церемония на Бахамите. Установяват се да живеят не в Лос Анджелис  като повечето кинозвезди, а в родния си Мадрид. Там се раждат и децата им – синът Лео през 2011-а и дъщерята Луна през 2013 г.

Изглежда, че Пенелопе и Хавиер успяват да останат здраво стъпили на земята и да разделят работата от личния си живот. Може би защото са европейци и американската грандомания им е неприсъща, а излагането на личния живот на показ – проява на лош вкус. Семейството, децата, свободното време, което прекарват заедно на плажа в Испания, а не по лъскави светски партита – това са важните неща за тях. Вероятно това е и тайната на щастливия им брак. А освен всичко друго двамата продължават да снимат заедно за радост на публиката.

Spread the love
More from Дона Делова
Една жена, един кон, една пустиня
Габи Терзиева е основателка на туристическа агенция BRONCO, за чиито пътувания до...
Read More
0 replies on “Любов като на кино”