Луиза Джейкъбсън, дъщерята на Стрийп

Ако следите The Gilded Age, новия сериал на HBO и Sky Atlantic, името на Луиза Джейкъбсън не ви е непознато. Това, което може би не знаете, е, че Луиза е дъщеря на голямата Мерил Стрийп. И това не е изненадващо – изгряващата звезда работи здраво, за да си извоюва място извън светлината на майка си. Затова и вместо фамилията използва второто си име, Джейкъбсън.

30-годишната Луиза е най-малкото от четирите деца на Мерил Стрийп и скулптора Дон Гъмър. Двете ѝ по-големи сестри също са актриси – Мами участва в един от сезоните на True Detective и няколко епизода на The Good Fight, а Грейс – в Mr. Robot и American Horror Story. Синът Хенри Уолф се занимава с музика и единствен не се е насочил към актьорската професия.

Джейкъбсън има солидно образование – завършва Васар Колидж през 2013 г. със специалност психология, учи в Британско-американската драматична академия в Оксфорд и се дипломира като магистър по актьорско майсторство в театралната академия към университета Йейл. Същата магистърска степен през 1975 г. там получава и майка ѝ.

Макар The Gilded Age да е големият пробив на младата актриса и първата ѝ значима роля в сериал от такъв ранг, той не е дебютът ѝ. През 2019 г. тя участва във филма Gone Hollywood. Първата ѝ поява на сцена изобщо е през 2017 г. в постановка на театъра на университета Йейл. През 2019 г. пък играе Жулиета в „Ромео и Жулиета“ в центъра за сценични изкуства The Old Globe в Сан Диего, Калифорния.

Ако говорим за камери като цяло, Луиза има опит и като модел. Работила е със световната агенция за модели IMG Models, участва в рекламна кампания за Christian Dior, снимала се е и в списанията Glamour и Vanity Fair.

Що се отнася до The Gilded Age, той е не само голяма стъпка в кариерата на Луиза, но и нейна сбъдната мечта. Тя обожава хитовия сериал Downton Abbey, дело на същия режисьор – Джулиан Фелоус. Действието в новата бляскава костюмна драма се развива в САЩ по времето на големия икономически бум от 80-те години на XIX в. Gilded Age или „позлатена епоха“ е името, с което наричат този период от американската история – времена на бързо забогатяване на елита в Северните щати след Гражданската война на фона на значителни социални проблеми, неравенство и бедност на обикновеното население. Луиза играе Мариан Брук, девойка от Пенсилвания, изпратена да живее при лелите си в Ню Йорк, след като баща ѝ умира и я оставя без пари. Единственият начин да се справи със ситуацията е да се омъжи сполучливо, но Мариан иска от живота нещо повече и е решена да го получи.

Луиза също иска повече от това да бъде просто дете на известни родители и проправя собствения си път, а майка ѝ я подкрепя безусловно. „Исках да следват собствените си мечти, но ги помолих да имат и план Б.  Те изградиха свой собствен път. Но аз се притеснявах повече за това как животът им може да бъде усложнен или нарушен от медийното внимание, което следва всеки млад актьор в днешно време. Когато бях на тяхната възраст, никога не ми се е налагало да се занимавам с това“, казва Мерил Стрийп.

Spread the love
More from Дона Делова
Двама са малко
Полиаморията – утопия или съвършените отношения, базирани на неограничена любов Полиамория звучи...
Read More
0 replies on “Луиза Джейкъбсън, дъщерята на Стрийп”