Магии за щастлива година от целия свят

От Япония до Канада коледните и новогодишните традиции са пълни с магия и надежди за щастливо начало. Сред най-атрактивните от тях има дори такива, които спазваме и у нас. Време е да надникнем какво се случва в светлата нощ в 14 страни по света на едно различно пътешествие.

Знаем, че е важно как ще започнеш годината. У нас бъдникът, горящият огън, бележи началото на новия цикъл на времето. Сурвакането и баницата са сред най-характерните и непознати за други народи български новогодишни традиции. Но нека видим какво се случва в останалата част от света.

Канада

В тази огромна северна страна, където слънцето е малко, а студът – много, използват всяка възможност да си създадат празнично настроение. Може би точно затова коледната украса се появява по улиците още в края на октомври, а в средата на ноември вече украсяват елхите в домовете си.

Една от задължителните местни традиции е поставянето на много захарни бастунчета на коледното дърво.

Нова година пък идва заедно с местното уникално забавление – кънки на лед. Любителите на екстремни усещания участват в друга стародавна канадска традиция – „къпане на бялата мечка“. В първия ден на новата година смелчаците влизат в ледените води, за да си осигурят успех, благополучие и здраве през следващите 365 дена.

САЩ

Подаръците и угощенията са по Коледа, а около Нова година вървят разпродажби и магазините приемат обратно неподходящите покупки. Елхата се разтуря, преди да дойде Новата година. Повечето семейства предпочитат да я посадят в двора си, отколкото да я изхвърлят.

Спицифичен за САЩ символ на Новата година е голо бебе в пелени. То е част от всички украси, рекламни материали и поздравителни картички. Смята се, че годината расте като бебе и за 365 дена стига до старостта си.

Световноизвестна е традицията с огромната топка, която се спуска на 31 декември в 23.59 от 23-метрова височина на Таймс скуеър в Ню Йорк. Това събитие се излъчва на живо по телевизията, последните 10 секунди от падането на топката се отброяват съвместно от всички. Когато кълбото достигне най-ниската точка, Новата година е настъпила.

Мексико

Празниците в Мексико започват на 12 декември и са съпровождани от неспирен карнавал. Само на 25 декември улиците са напълно празни – традицията повелява коледният ден да се прекара вкъщи със семейството.

Често по елхите може да се забележи специфичната за Мексико „калавера“ – играчка във формата на човешки череп, захарна или порцеланова. А на Нова година задължително се поставя глинена пинята във формата на звезда. Пинятата е символ на земните грехове и се смята, че който успее да я разбие със затворени очи, се сдобива с късмет за цяла година.

Куба

Малко преди да настъпи Новата година, кубинците пълнят всичката посуда в дома си с вода. Първо те изливат тази вода през прозорците с надеждата да започнат чиста нова година и да им върви по вода, а когато започне да бие дванайстият час, трябва за секунди да погълнат 12 зърна грозде, за да имат благоденствие и късмет през цялата година.

Вместо елха в Куба украсяват араукария, а децата пишат писма не до Дядо Коледа, а до добрите вълшебници Каспар, Балтазар и Мелхиор, тримата влъхви. Нова година протича сред фойерверки и карнавално настроение.

Еквадор

Много е важно какво бельо ще носите при настъпването на Новата година в Еквадор. Жълтото обещава финансови успехи през годината, а червеното – любовни. Ако някой мечтае за пътешествие през настъпващата година, трябва да успее да обиколи дома си набегом с куфар ръка през последните 12 секунди от старата.
Еквадорците вярват, че може да се отървете от проблемите си, ако с настъпването на новата година изхвърлите на улицата чаша с вода. Разбие ли се на парченца, с лошия късмет е свършено.

Най-впечатляващата им традиция е запалването на огромен огън навън, в който хвърлят и изгарят кукли, наречени „виехо“, изработени собственоръчно през последната нощ на старата година. Това символизира унищожаването на злото от миналото.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Ким унижи Кание Уест
По-малко от година след като Кардашян подаде молба за развод с Кание...
Read More
0 replies on “Магии за щастлива година от целия свят”