Магнит за щастие

Венета Евтимова и Нора Пенчева откриват формулата за живота в хармония – да опознаваш и да обичаш себе си с йога, пътешествия и карти Таро

За първи път срещнах Нора преди повече от пет години в часовете й на йога инструктор. Лъчезарна и енергична, тя изстискваше всяка капка пот от мен по време на практиките и показваше колко големи са възможностите на тялото. При това спазвайки първия принцип на йога философията – ненасилие над себе си.

След всеки изтощителен урок Нора ме подканяше да си изтегля Ангелска карта и да прочета какво ми предлага съдбата. Не познавах тези карти, но изненадващо всеки път даваха адекватен отговор на събитията в живота ми. В този период смятах това за съвпадение – синхронизация, както е модерно да се казва днес. Съчетание на събития, откъслечни послания, с които фантазията попълва пропуските от информация, за да ги намества в реалността. Днес обаче все повече съжалявам, че не обръщах цялото си внимание към посланията. Може би защото не бях готова да погледна под нов ъгъл идеята за езотеричното.

Трябваше време и повод да попадна отново на Нора Пенчева пет години след първите ни срещи. Привлече ме на своя любопитен курс този път за карти Таро – един от най-популярните методи за поглеждане в бъдещето. Освен гадания обаче той предлагаше и нещо по-важно – да се опознаем чрез картите, да се трансформираме и да добием нови инструменти за общуване със собствената ни интуиция.

Развълнувана от този езотеричен подход към себеразвитието, реших да представя Нора и нейната приятелка и колежка Венета Евтимова на страниците на D!VA. Техният проект носи името Happiness Magnet и комбинира по уникален начин връзката между духовното и телесното познание. Между йога и Таро. Между пътуването тук и сега и това обратно в миналото, поколения и хилядолетия назад.

Магнит за щастие е послание, което двете заемат от американска лекоатлетка, която след серия неуспехи и контузии намира формула, с която да привлече позитивното в живота си. И наистина успява.

„За да привлечеш това, което искаш в живота си, трябва да си като магнит. Хареса ни и го взехме за име на нашата програма“, обясняват Нора и Венета. Нора издава, че преди да поеме  по пътя на себепознанието и себепомощта, пет години се лута за смисъла на живота. „Завърших магистратура по философия в Софийския университет, но дори след края й още не знаех отговорите, какъв е смисълът. Е, оказа се много прост – целият човешки живот се свежда до един-единствен въпрос и той е „Как да бъда щастлив?“ Няма човек, който да не търси щастието, но неговите измерения са различни за всеки. И точно тук идва себепознанието. За да си щастлив, трябва да знаеш какво те прави такъв… йога, Таро, пътешествията – Happiness Magnet може да помогне с идеи и реализация“, разказва тандемът.

Стартирал със семинари, неформални срещи, а впоследствие и спонтанни пътувания, днес през проекта им са преминали десетки хора. Коронакризата не успява да разруши съграденото, а дори подчертава неговото значение за всеки с нужда отново да се върне на пътя към щастието. 

„Happiness Magnet е нашият начин да бъдем, да творим и да работим заедно. Всяка от нас допълва работата на другата, за да ви даваме повече, да сме ви полезни, да се променяме и да израстваме, да откриваме заедно даровете и чудесата на света, на приятелството и на нашата общност от хора, които искат да привличат и да раздават щастие по пътя, наречен Живот“, обясняват двете.

Запознанството им с Таро и йога се случва паралелно, макар по това време да не са се срещали. Венета получава първите си карти преди 20 години като подарък за рождения си ден. Любопитството я кара да започне да ги изучава, но тогава информацията, до която достига, е ограничена. „Имаше само едно ръководство, което прелиствах и се опитвах да работя с него. Използвах картите преди всичко за вдъхновение и дори написах две книги, използвайки символиката им“, споделя тя.

Подобен е и опитът на Нора. Интересът й към йога, духовни практики и медитация е на повече от 20 години. След квалификационен курс за йога преподавател към Националната спортна академия и Българската федерация по йога, се обръща към Таро и мисловните карти, за да попълни дупки, които търсещата й душа не открива по стандартните пътища.

„Таро е само един инструмент за себепознание. Освен него има и много други карти със същата цел. Но тяхната посока е винаги една – самопомощ“, обобщава тя.

Венета е с магистратура по физиология на човека в СУ. В момента се обучава в школа по остеопатия, ръководена от д-р Роман Ерохов. Убедена е във възможностите на холистичния подход към човека за възстановяване на здравето, баланса и изобилието в живота и се стреми да го прилага в практиката си. Нейното увлечение към картите е да се открие баланс, който подпомага здравето на човек на емоционално и физическо ниво.

„В Таро има насложени много житейски пластове. Твърде повърхностно е да гледаме на този метод като обикновено гадаене на бъдещето. В картите са кодирани архетипни образи, история, символика, събития, част от живота на всекиго от нас – любов, раждане, раздяла, изневяра, смърт. Те ни учат на споделеност не само тук и сега, но и през поколенията. Това има терапевтична стойност – показва, че болка и щастие изпитваме не само ние, а всеки миг някой някъде преживява подобни емоции. Таро ни напомня и за неизбежното – цикличността на живота с преминаването през номерацията от нула до 22 при Големите аркани на Таро и от едно до десет при Малките. Слива ни с времето“, обяснява тя.

Макар сама да попаднах на курсовете на Happiness Magnet случайно без никаква представа какво ме очаква, реших с помощта на Нора и Венета да открия профила на хората, за които те са полезни. „Не мисля, че участниците са обединени от професия, възраст или занимания. Те са търсещи, интелигентни и любопитни. Всеки от тях е преживял някаква трансформация и си задава въпроси извън ежедневието“, обобщават те.

Таро често привлича към други езотерични учения – астрология, нумерология, Кабала, алхимия. Венета и Нора се стараят да разширят познанията на участниците в различни области, за да покажат, че важното е не методът на откриване на отговорите, а това всеки да има възможността да достигне до тях по своя път.

„Стараем се курсът за Таро да е общообразователен – да обхванем исторически познания, да се добие вкус към езотеричното. Би било повърхностно да говорим само за гадаене и прогнозиране. С картите може да се медитира. Те са символен образ, с който да преживееш ежедневието си много по-осъзнато. Това е фокусът върху курса“, обяснява още Нора.

Осъзнаване, опознаване, разкриване на отдавна потискани страхове са ефектите, които се отключват дори след само няколко участия в лекциите на екипа. В края пък участниците признават, че са увеличили наблюдателността си, спектъра си на усещания и са успели да се свържат много по-добре със своята интуиция.

„Никой няма да се изненада, ако обобщим, че в момента живеем в свят, в който царува менталният контрол, а не чувствеността. В Таро това се изразява с колодата на боя Мечове – студени, прагматични, мисловни, неемоционални, логични. Ние често отдаваме цялата тежест за едно решение на разума, пренебрегвайки предупрежденията и съветите на другите инструменти, с които природата ни е дарила – емоциите и интуицията. Те притежават подценен капацитет от знания, които може да се отключат с помощта на Таро.“

Основната идея на школата е да се научиш сам да работиш с картите, вместо друг да гадае за теб. Всеки е най-пълният източник на знания за себе си. Всеки е трансформатор на своята съдба, вярват от Happiness Magnet.

Любопитното е, че дори за човек рационален и твърде силно свързан с разума, какъвто съм аз, методът на Happiness Magnet работи добре. В началото с известни притеснения дали тълкуванията ми са правилни, а след това много по-уверено в посока на интуицията започнах да разглеждам подредбите и картите пред себе си. Дали ми показват правилната посока? Отговор е твърде рано да се даде. Но както хиляди години преди нас, Таро не обещава лесен и пряк път към щастието. Просто още един възможен.

Spread the love
More from Надя Костова
Хелтихак – протеин в кафето
Дженифър Анистън е една от жените, за които възрастта е просто число....
Read More
0 replies on “Магнит за щастие”