Магнит за щастие

Венета Евтимова и Нора Пенчева откриват формулата за живота в хармония – да опознаваш и да обичаш себе си с йога, пътешествия и карти Таро

За първи път срещнах Нора преди повече от пет години в часовете й на йога инструктор. Лъчезарна и енергична, тя изстискваше всяка капка пот от мен по време на практиките и показваше колко големи са възможностите на тялото. При това спазвайки първия принцип на йога философията – ненасилие над себе си.

След всеки изтощителен урок Нора ме подканяше да си изтегля Ангелска карта и да прочета какво ми предлага съдбата. Не познавах тези карти, но изненадващо всеки път даваха адекватен отговор на събитията в живота ми. В този период смятах това за съвпадение – синхронизация, както е модерно да се казва днес. Съчетание на събития, откъслечни послания, с които фантазията попълва пропуските от информация, за да ги намества в реалността. Днес обаче все повече съжалявам, че не обръщах цялото си внимание към посланията. Може би защото не бях готова да погледна под нов ъгъл идеята за езотеричното.

Трябваше време и повод да попадна отново на Нора Пенчева пет години след първите ни срещи. Привлече ме на своя любопитен курс този път за карти Таро – един от най-популярните методи за поглеждане в бъдещето. Освен гадания обаче той предлагаше и нещо по-важно – да се опознаем чрез картите, да се трансформираме и да добием нови инструменти за общуване със собствената ни интуиция.

Развълнувана от този езотеричен подход към себеразвитието, реших да представя Нора и нейната приятелка и колежка Венета Евтимова на страниците на D!VA. Техният проект носи името Happiness Magnet и комбинира по уникален начин връзката между духовното и телесното познание. Между йога и Таро. Между пътуването тук и сега и това обратно в миналото, поколения и хилядолетия назад.

Магнит за щастие е послание, което двете заемат от американска лекоатлетка, която след серия неуспехи и контузии намира формула, с която да привлече позитивното в живота си. И наистина успява.

„За да привлечеш това, което искаш в живота си, трябва да си като магнит. Хареса ни и го взехме за име на нашата програма“, обясняват Нора и Венета. Нора издава, че преди да поеме  по пътя на себепознанието и себепомощта, пет години се лута за смисъла на живота. „Завърших магистратура по философия в Софийския университет, но дори след края й още не знаех отговорите, какъв е смисълът. Е, оказа се много прост – целият човешки живот се свежда до един-единствен въпрос и той е „Как да бъда щастлив?“ Няма човек, който да не търси щастието, но неговите измерения са различни за всеки. И точно тук идва себепознанието. За да си щастлив, трябва да знаеш какво те прави такъв… йога, Таро, пътешествията – Happiness Magnet може да помогне с идеи и реализация“, разказва тандемът.

Стартирал със семинари, неформални срещи, а впоследствие и спонтанни пътувания, днес през проекта им са преминали десетки хора. Коронакризата не успява да разруши съграденото, а дори подчертава неговото значение за всеки с нужда отново да се върне на пътя към щастието. 

„Happiness Magnet е нашият начин да бъдем, да творим и да работим заедно. Всяка от нас допълва работата на другата, за да ви даваме повече, да сме ви полезни, да се променяме и да израстваме, да откриваме заедно даровете и чудесата на света, на приятелството и на нашата общност от хора, които искат да привличат и да раздават щастие по пътя, наречен Живот“, обясняват двете.

Запознанството им с Таро и йога се случва паралелно, макар по това време да не са се срещали. Венета получава първите си карти преди 20 години като подарък за рождения си ден. Любопитството я кара да започне да ги изучава, но тогава информацията, до която достига, е ограничена. „Имаше само едно ръководство, което прелиствах и се опитвах да работя с него. Използвах картите преди всичко за вдъхновение и дори написах две книги, използвайки символиката им“, споделя тя.

Подобен е и опитът на Нора. Интересът й към йога, духовни практики и медитация е на повече от 20 години. След квалификационен курс за йога преподавател към Националната спортна академия и Българската федерация по йога, се обръща към Таро и мисловните карти, за да попълни дупки, които търсещата й душа не открива по стандартните пътища.

„Таро е само един инструмент за себепознание. Освен него има и много други карти със същата цел. Но тяхната посока е винаги една – самопомощ“, обобщава тя.

Венета е с магистратура по физиология на човека в СУ. В момента се обучава в школа по остеопатия, ръководена от д-р Роман Ерохов. Убедена е във възможностите на холистичния подход към човека за възстановяване на здравето, баланса и изобилието в живота и се стреми да го прилага в практиката си. Нейното увлечение към картите е да се открие баланс, който подпомага здравето на човек на емоционално и физическо ниво.

„В Таро има насложени много житейски пластове. Твърде повърхностно е да гледаме на този метод като обикновено гадаене на бъдещето. В картите са кодирани архетипни образи, история, символика, събития, част от живота на всекиго от нас – любов, раждане, раздяла, изневяра, смърт. Те ни учат на споделеност не само тук и сега, но и през поколенията. Това има терапевтична стойност – показва, че болка и щастие изпитваме не само ние, а всеки миг някой някъде преживява подобни емоции. Таро ни напомня и за неизбежното – цикличността на живота с преминаването през номерацията от нула до 22 при Големите аркани на Таро и от едно до десет при Малките. Слива ни с времето“, обяснява тя.

Макар сама да попаднах на курсовете на Happiness Magnet случайно без никаква представа какво ме очаква, реших с помощта на Нора и Венета да открия профила на хората, за които те са полезни. „Не мисля, че участниците са обединени от професия, възраст или занимания. Те са търсещи, интелигентни и любопитни. Всеки от тях е преживял някаква трансформация и си задава въпроси извън ежедневието“, обобщават те.

Таро често привлича към други езотерични учения – астрология, нумерология, Кабала, алхимия. Венета и Нора се стараят да разширят познанията на участниците в различни области, за да покажат, че важното е не методът на откриване на отговорите, а това всеки да има възможността да достигне до тях по своя път.

„Стараем се курсът за Таро да е общообразователен – да обхванем исторически познания, да се добие вкус към езотеричното. Би било повърхностно да говорим само за гадаене и прогнозиране. С картите може да се медитира. Те са символен образ, с който да преживееш ежедневието си много по-осъзнато. Това е фокусът върху курса“, обяснява още Нора.

Осъзнаване, опознаване, разкриване на отдавна потискани страхове са ефектите, които се отключват дори след само няколко участия в лекциите на екипа. В края пък участниците признават, че са увеличили наблюдателността си, спектъра си на усещания и са успели да се свържат много по-добре със своята интуиция.

„Никой няма да се изненада, ако обобщим, че в момента живеем в свят, в който царува менталният контрол, а не чувствеността. В Таро това се изразява с колодата на боя Мечове – студени, прагматични, мисловни, неемоционални, логични. Ние често отдаваме цялата тежест за едно решение на разума, пренебрегвайки предупрежденията и съветите на другите инструменти, с които природата ни е дарила – емоциите и интуицията. Те притежават подценен капацитет от знания, които може да се отключат с помощта на Таро.“

Основната идея на школата е да се научиш сам да работиш с картите, вместо друг да гадае за теб. Всеки е най-пълният източник на знания за себе си. Всеки е трансформатор на своята съдба, вярват от Happiness Magnet.

Любопитното е, че дори за човек рационален и твърде силно свързан с разума, какъвто съм аз, методът на Happiness Magnet работи добре. В началото с известни притеснения дали тълкуванията ми са правилни, а след това много по-уверено в посока на интуицията започнах да разглеждам подредбите и картите пред себе си. Дали ми показват правилната посока? Отговор е твърде рано да се даде. Но както хиляди години преди нас, Таро не обещава лесен и пряк път към щастието. Просто още един възможен.

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

Перфектно вино, нулев отпадък

Garafa Wine Shop на Велин Джиджев намира баланса между качество и устойчивост...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ