Макдонна-Мосхо Тзавелла: Пред света с чисти очи и добро сърце

Какво означава любовта за теб?

Тя е светлината, която не угасва дори тогава, когато човек премине отвъд – „в място злачно, блажено и спокойно”. Тя е силата, от която се ражда всеки живот. Тя е причината да живеем.

Каза, че готвиш, обичаш ли да каниш гости, да правиш партита?

О, да. Често го правя. А когато забравя понякога, Елевтерия ме подсеща да го направим. В храната, която приготвям, във вкусовете, които й придавам, в начина, по който изцеждам лимоните или меся тестото за курабии с бадеми и мед и настъпва суматоха в кухнята, откривам все повече в себе си баба. А това така ми харесва! Обичам като всички жени преди мен южното слънце, бъбривото многословие, въздишките между разговорите, историите, които карат всичко у мен да трепти, възторга между приятели, смеха им, прегръдките, блясъка на очите им. Подреждам красиво масата, запалвам свещите, пускам музика и отварям сърцето и дома си, за да ги прегърна.

Съпругът ти подкрепя ли всяко твое начинание?

Той е човекът, който от любов ще ми помогне да стигна до другия край на света, а аз с любов ще се върна при него. Той е най-добрият ми приятел и искам да бъде много щастлив!

Какви усилия на духа изисква да си интелектуалец в България?

Нужна е вяра в нещата, които правиш, за да ги правиш с всички сили, характер, за да устояваш на бурите, ум, сърце и душа, за да виждаш смисъл и да не униваш. Нужна е смелост, за да дръзваш да променяш света, постоянство, за да не се отказваш. И понеже всичко това изисква усилие, което не всеки има кураж да влага в делата си и в живота си, мнозина продадоха душите си, мислейки, че са постигнали върхове, а всъщност пропаднаха в бездната, от която смятаха, че са се спасили.

Какво искаш да ни кажеш, а съм пропуснала да те попитам?

Искам да пожелая на хората да потърсят вътре в себе си онова, което ги прави щастливи и озарени от светлината, да я раздават и на другите. „Да се научим да се радваме на всичко – не заради това, което са нещата, а заради идеите и мечтите, които те провокират!” (Фернандо Песоа)

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Тони Димитрова: За мен песента е писъмце и ласка
Помниш ли всички песни, които си изпяла? Текстовете не ги ли забравяш?...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *