Мартин Иванов: Благодарен съм за следващата глътка въздух

Най-важното условие за предизвикване на катарзис е да си търсещ човек, казва един от създателите на фестивала “Свободата да бъдеш”, който представя за D!VA последния си проект “Малахитовата гора”

Мартин Иванов е композитор, диригент, изследовател и ритъм коуч,  прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижните Berklee College of Music, Бостън (джаз композиция и аранжиране), University of Memphis и University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция), СУ „Св. Климент Охридски“ (магистър стопанско управление). През годините преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts. След завръщането си основава Институт ЛИБЕРА и полага основите на ритъм терапията и ритъм фасилитирането в България. Положителните вибрации на неговите барабани проникват у нуждаещите се от социална и терапевтична подкрепа затвори, домове за възрастни, домове за деца, дневни центрове за деца с увреждания и онкологични клиники.

Широко популярни са неговите корпоративни ритъм тренинги, в които се включват световноизвестни компании. Мотивационен говорител и лектор, използващ езика на ритъма като средство за личностно и колективно развитие. Автор на книгите „Алхимия на ритъма“ и “Звуци от тишината”, създател на метода Ритъм коучинг и на терапевтично-образователната игра Ритъм карти ДЪГА.

Какво представлява най-новият ви проект „Малахитовата гора”? „Малахитовата гора” е музикален албум, книга, събитие, джаз квартет, виртуално пространство, социална и екологична кауза, обединени в устойчив и синергичен проект – „Как да превърнем словото и музиката в дърво или как да се „загубим“ в гората, за да намерим пътя към cебе си“. В „Малахитовата гора” се крие концентрат от предизвикателства, които всеки от нас среща в различни етапи на живота си. Това са нашите страхове, ограничаващи вярвания, разбиранията за смисъла на живота, достойнство, отговорност и свобода; изкушения, личен избор. Читателят/слушателят може да ги открие, като се постави в ролята на главния герой и изживее и премине заедно с него през изпитанията, които му предлага гората. Всяка композиция от музикалното произведение съответства буквално на глава от книгата. Основната идея и препоръка е слушателят/читателят да прочита глава от книгата, след което да изслушва съответната композиция, рисуваща със звуци и емоции самата история.

Предлагате пакет „Малахитовата гора“, какво ще включва той? Пакетът „Малахитовата гора“, който ще излезе от печат на 31 октомври, ще включва книга, CD с музикалния албум към книгата, линк за сваляне на дигиталния вариант на албума, сертификат за посадено дърво. Създава се уникалната възможност всеки притежател на “Малахитовата гора” да бъде съавтор, създател и творец на забележителна, вдъхновяваща и единствена по рода си артистична, екологична, мултикултурна, глобална инсталация. Творба, развиваща се, растяща във времето и увличаща с „домино ефекта“ си безброй други полезни и креативни проекти и дейности. В момента всеки може да поръча пакета на: https://malachiteforest.com/

Как всъщност възнамерявате да превърнете словото и музиката в дърво? „Малахитовата гора“ живее в мислите и въображението ми, магнетично гали сърцето и душата ми и е неделима част от мен. Свързана е с приказните и тайнствени трепети на моето детство и мистичните и философски въжделения на моето бъдеще. Но за да бъде бъдещето на „Малахитовата гора“ по-светло и позитивно, е нужно да ѝ помогнем сега, защото тя страда. Тъжна и самотна е… занемарена е … дори умира. Има толкова страдащи горски райони… Като творец реших, че моят личен принос в помощ към гората може да бъде в това, в което съм истински добър – изкуството. Така се роди и идеята за написването на книга и композирането на музика по нея. От всяка продадена книга/музикален албум ще бъдат отделяни средства за бедстващи горски райони. Така ще можем да превърнем музиката и словото в живи дървета. А също така и да посадим у себе си и семенцето на по-смисления и стойностен живот.

А какъв е социалния аспект на творбата ви? Една от основните ѝ цели е да докосва сетивата ни и да е наслада за тях, а в същото време деликатно да провокира мисленето ни в посока на положителна промяна. Едно уникално, незабравимо и пречистващо преживяване, поставящо слушателя/читателя в ролята на главния герой от историята за „Малахитовата гора“ и водещо го до кулминационната точка на катарзис. Катарзис, въздействащ трансформиращо и целебно върху неговото съзнание/самосъзнание, отношение към природата и постигащ усещането за висша екология! Екология на мислите, на чувствата, на поведението и отношенията между хората, което от своя страна да доведе и до екология на света и природата.

Как да достигаме до катарзис, това учи ли се някъде? Катарзисът е момент на пречупване, на пречистване, на просветление, на получаване на отговор на твоите изконни въпроси и е висша форма на дар. Понякога са нужни години, дори и цял живот, за да стигнеш до осъзнаването. Много работа, четене и опит може да те доведат до нужното познание и до търсените отговори. Катарзисът със своята разтърсваща сила може да  направи това за секунди – той е истински божествен дар. Енергия, силно трансформираща, вдъхновяваща, дълготрайна и целебна. Най-важното условие да предизвикаш катарзис е да си търсещ човек.

Защо избрахте вековните секвои над Кюстендил за предпремиера на проекта „Малахитовата гора“? Неповторимо и изключително вълнуващо е след толкова много години да се завърнеш на музикалната сцена и тя да е гората над твоя роден град. Всъщност тази гора е прототип на „Малахитовата гора“. Музиката е написана за нея и тя има пълното право да я чуе. За първи път във вековната си история Трите секвои имаха уникалната възможност да заспят под звуците на музика, специално написана за тях.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Васето Крумов: Всички го искат до тях на сцената
Васил Крумов, когото приятели и колеги музиканти наричат Васето, е страхотен китарист...
Read More
0 replies on “Мартин Иванов: Благодарен съм за следващата глътка въздух”