Мартин Иванов: Благодарен съм за следващата глътка въздух

Най-важното условие за предизвикване на катарзис е да си търсещ човек, казва един от създателите на фестивала “Свободата да бъдеш”, който представя за D!VA последния си проект “Малахитовата гора”

Мартин Иванов е композитор, диригент, изследовател и ритъм коуч,  прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижните Berklee College of Music, Бостън (джаз композиция и аранжиране), University of Memphis и University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция), СУ „Св. Климент Охридски“ (магистър стопанско управление). През годините преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts. След завръщането си основава Институт ЛИБЕРА и полага основите на ритъм терапията и ритъм фасилитирането в България. Положителните вибрации на неговите барабани проникват у нуждаещите се от социална и терапевтична подкрепа затвори, домове за възрастни, домове за деца, дневни центрове за деца с увреждания и онкологични клиники.

Широко популярни са неговите корпоративни ритъм тренинги, в които се включват световноизвестни компании. Мотивационен говорител и лектор, използващ езика на ритъма като средство за личностно и колективно развитие. Автор на книгите „Алхимия на ритъма“ и “Звуци от тишината”, създател на метода Ритъм коучинг и на терапевтично-образователната игра Ритъм карти ДЪГА.

Какво представлява най-новият ви проект „Малахитовата гора”? „Малахитовата гора” е музикален албум, книга, събитие, джаз квартет, виртуално пространство, социална и екологична кауза, обединени в устойчив и синергичен проект – „Как да превърнем словото и музиката в дърво или как да се „загубим“ в гората, за да намерим пътя към cебе си“. В „Малахитовата гора” се крие концентрат от предизвикателства, които всеки от нас среща в различни етапи на живота си. Това са нашите страхове, ограничаващи вярвания, разбиранията за смисъла на живота, достойнство, отговорност и свобода; изкушения, личен избор. Читателят/слушателят може да ги открие, като се постави в ролята на главния герой и изживее и премине заедно с него през изпитанията, които му предлага гората. Всяка композиция от музикалното произведение съответства буквално на глава от книгата. Основната идея и препоръка е слушателят/читателят да прочита глава от книгата, след което да изслушва съответната композиция, рисуваща със звуци и емоции самата история.

Предлагате пакет „Малахитовата гора“, какво ще включва той? Пакетът „Малахитовата гора“, който ще излезе от печат на 31 октомври, ще включва книга, CD с музикалния албум към книгата, линк за сваляне на дигиталния вариант на албума, сертификат за посадено дърво. Създава се уникалната възможност всеки притежател на “Малахитовата гора” да бъде съавтор, създател и творец на забележителна, вдъхновяваща и единствена по рода си артистична, екологична, мултикултурна, глобална инсталация. Творба, развиваща се, растяща във времето и увличаща с „домино ефекта“ си безброй други полезни и креативни проекти и дейности. В момента всеки може да поръча пакета на: https://malachiteforest.com/

Как всъщност възнамерявате да превърнете словото и музиката в дърво? „Малахитовата гора“ живее в мислите и въображението ми, магнетично гали сърцето и душата ми и е неделима част от мен. Свързана е с приказните и тайнствени трепети на моето детство и мистичните и философски въжделения на моето бъдеще. Но за да бъде бъдещето на „Малахитовата гора“ по-светло и позитивно, е нужно да ѝ помогнем сега, защото тя страда. Тъжна и самотна е… занемарена е … дори умира. Има толкова страдащи горски райони… Като творец реших, че моят личен принос в помощ към гората може да бъде в това, в което съм истински добър – изкуството. Така се роди и идеята за написването на книга и композирането на музика по нея. От всяка продадена книга/музикален албум ще бъдат отделяни средства за бедстващи горски райони. Така ще можем да превърнем музиката и словото в живи дървета. А също така и да посадим у себе си и семенцето на по-смисления и стойностен живот.

А какъв е социалния аспект на творбата ви? Една от основните ѝ цели е да докосва сетивата ни и да е наслада за тях, а в същото време деликатно да провокира мисленето ни в посока на положителна промяна. Едно уникално, незабравимо и пречистващо преживяване, поставящо слушателя/читателя в ролята на главния герой от историята за „Малахитовата гора“ и водещо го до кулминационната точка на катарзис. Катарзис, въздействащ трансформиращо и целебно върху неговото съзнание/самосъзнание, отношение към природата и постигащ усещането за висша екология! Екология на мислите, на чувствата, на поведението и отношенията между хората, което от своя страна да доведе и до екология на света и природата.

Как да достигаме до катарзис, това учи ли се някъде? Катарзисът е момент на пречупване, на пречистване, на просветление, на получаване на отговор на твоите изконни въпроси и е висша форма на дар. Понякога са нужни години, дори и цял живот, за да стигнеш до осъзнаването. Много работа, четене и опит може да те доведат до нужното познание и до търсените отговори. Катарзисът със своята разтърсваща сила може да  направи това за секунди – той е истински божествен дар. Енергия, силно трансформираща, вдъхновяваща, дълготрайна и целебна. Най-важното условие да предизвикаш катарзис е да си търсещ човек.

Защо избрахте вековните секвои над Кюстендил за предпремиера на проекта „Малахитовата гора“? Неповторимо и изключително вълнуващо е след толкова много години да се завърнеш на музикалната сцена и тя да е гората над твоя роден град. Всъщност тази гора е прототип на „Малахитовата гора“. Музиката е написана за нея и тя има пълното право да я чуе. За първи път във вековната си история Трите секвои имаха уникалната възможност да заспят под звуците на музика, специално написана за тях.

Spread the love
Публикувано от
Още от Вида Пиронкова

Никола Константинов: Тенор алтино или с една дума – ангелогласният

По телефона често го бъркат с жена, но той се е приел...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ