Мария Илиева: В любовта няма жертви. Ако има, значи не е любов

Мария Илиева

Винаги съм искала много деца и с любимия ми споделяме това желание, казва певицата, която е ментор в новия сезон на „Гласът на България”

Окрилена, щастлива и преливаща от ентусиазъм, Мария Илиева има два мащабни ангажимента – новия сезон на „Гласът на България“, където дебютира като треньор, и концертното турне „Любов“ в 14 български града. Двата поглъщат почти всяка минута от ежедневието ѝ, но не могат да изместят от първото място най-важните хора в живота на Мария. За ролята на майка, за смяната на приоритетите и за любовта избираме да си говорим с певицата в един от последните горещи августовски дни.

Мария, тази есен имаме удоволствието да те гледаме като ментор в „Гласът на България“. Готова ли си за лудо състезание и разбиване на конкуренцията? Напълно! Правя своя дебют като треньор в „Гласът на България“ и за мен е голямо щастие да бъда в компанията именно на Миро, Дара и Иван Лечев. Приятели сме и имаме страхотно общуване. И тримата са опитни треньори с победи в „Гласът“, аз съм дебютант сред ветерани. Тази година на кастингите на тъмно имаше изобилие от таланти и някои от участниците с най-добри гласове избраха мен за треньор, което е голям комплимент! В резултат отборът ми е страхотен – прекрасни, можещи и ярки изпълнители, всеки от които е с потенциал на победител.

Публиката приема доста буквално това, което правите с останалите ментори, на екрана – закачки, съревнование, „кражби“. Докъде това е игра в името на шоуто и има ли и доза спортна злоба? Много се забавляваме по време на снимки! Всеки талант е много ценен, затова се борим със зъби и нокти за него, а от тази година – и с новия СУПЕРБЛОК бутон. Треньорите сме доказали се професионалисти, затова вкарваме и допълнителни умения, за да привлечем участниците в отбора си – Дара ги печели с нестихващата си енергия, Миро ги омагьосва с ум и харизма, мастър Лечев елегантно споменава бройката победители от своя отбор… (смее се) Най-важното е, че помагаме много на участниците в отборите си и крайната цел е най-добрият да победи.

Фотография: Костадин Кръстев-Коко

Какво ти липсва на българския музикален пазар? Липсват ми смелост и плурализъм, въпреки че напоследък наблюдавам леко раздвижване. Правят впечатление участниците от предишни сезони на „Гласът на България“ – следя кариерите им и с удоволствие наблюдавам как се заявяват и се развиват като артисти и как имат смелост да чупят рамките. Хубаво е, че такива формати дават трамплин на много млади и талантливи хора.

Да си поговорим откровено за майчинството – онова без маска и грим. Кога чувстваш съмнения в себе си? Следродилната ми депресия беше точно един ден (смее се), доста неприятно усещане. Не ми се случва често да изпадна в „дупка“, но в такива моменти спирам, анализирам ситуацията и търся решение. Добре познавам себе си и затова не ми е трудно да намеря нова и по-добра гледна точка. Най-много ми помага семейството ми, те са най-здравата опора и винаги мога да разчитам на тях.

Александър и София вече са в онази особена възраст, в която изявяват характер – зная го от личен опит. Как се справяш с баланса да си модерна либерална майка, но същевременно да ги възпитаваш добре? Те не ми оставят друг избор! (смее се) Малките сладури са толкова щури, вече усещам как заформят тандем и са партньори в пакостите. Доста са любознателни, имат все по-ясна идея за добро и лошо, разбират кога се шегуваме и играем и кога трябва да сме сериозни. Много ми е интересно да наблюдавам как формират личност – Александър е любвеобилен, щедър и мил, София е строга принцеса, която не приема „не“ за отговор. За мен най-важно е по времето на ранното си детско развитие да получават любов и сигурност, мисля, че това е основа за добро самочувствие и вяра в себе си в по-късен етап.

Успяваш ли да си „лошото ченге“ у дома, или си дала тази роля на другия родител? Строга, но справедлива съм. Отстъпвам, когато видя разумна причина. С Александър разговаряме и го уча как да се аргументира, как да разпознава и да владее емоциите си. София тепърва се учи на граници и с моя любим сме категорични в поставянето им. Мисля, че двамата в комбина по-често сме „суперченгета“ (смее се). За мен най-важно е, че никога не оспорваме решението на другия пред децата, дори и да има несъгласие. Това улеснява разбирането на правилата и им дава чувство на сигурност.

Каква е твоята формула за баланс между майка/жена и любима/творец? Как се бориш с усещането за провал, когато в някоя от тези роли не си перфектна? Тайната е, че ние, работещите майки, всъщност сме супергерои! Ако някой е намерил формулата за баланс, моля да я сподели (смее се). За мен е важно да знам, че давам всичко от себе си и в професионален, и в личен план. Хубавото е, че и в двата „свята“ не съм сама.

Фотография: Костадин Кръстев-Коко

Даваш вид на перфекционист, но от опит зная, че с деца това е просто… невъзможно. Или греша? Никак. В един момент просто приемаш, че имаш петно от детска храна на дрехата, която не си имал време да изгладиш добре, в колата понякога има трохи от солети, а по пода – разхвърляни играчки, и че всъщност това не те прави по-малко перфектен родител. Най-доброто огледало за това са децата. Ако виждаш щастливи и любопитни към света очички, пълни с идеи за игри и пакости, значи си супер!

Имам една любима снимка, която брилянтно описва майчинството – Бионсе в тоалет кутюр държи снакс на дъщеря си Блу Айви. Под нея стои надпис: „Може за целия свят да си Бионсе, но за някой си просто мамо!“ Имала ли си моменти, в които рязко усещаш сблъсъка на ролите си в обществото? Трябва да проверя дали имам подобна снимка, но такива моменти има много – за ужас на моя стилист Боян Кузески. Децата са свикнали да са с мен на концерти, участия и интервюта. Александър знае всички мои песни и е най-големият ми фен. Особено сладък е, когато е в публиката и след някоя песен с вдигнат палец вика с всички сили: „Мамо, браво, много добре беше!“ София пък винаги реагира бурно и възторжено, когато ме види по телевизия, във видео или филм, и крещи силно: „А! Мама!“

Преди време спомена, че не си се спряла на числото 2 по темата за деца. Готова ли си за още? Да! Винаги съм искала да имам много деца. С моя любим споделяме това желание.

Въпреки цялото натоварване около снимки и турне изглеждаш зашеметяващо. Каква е тайната ти? Много благодаря! Полагам усилия, мисля, че това е най-малкото, което дължа на публиката, освен това за всяка жена е вдъхновяващо да се чувства красива. През годините намерих „моите хора“ – немалък екип специалисти по добър стил, имидж и здраве. За бюти процедурите, свързани с красотата на кожата ми, се доверявам на топдерматолога д-р Ирина Шаркова, а за ендокринното ми здраве и детокс се грижи д-р Райна Стоянова. Следват грим, коса, стайлинг, работя с най-добрите във всеки бранш и го намирам за привилегия.

Едно птиченце ми каза, че си влюбена… Ще ни разкриеш ли обекта на тези чувства? Ех, тези приказливи птичета (смее се). Влюбена съм, да. В любовта на живота си. Той е най-прекрасният мъж на света, а аз съм най-голямата късметлийка, че е моят.

Коя е последната жертва, която ти се е наложило да направиш в името на любовта? В любовта няма жертви. Ако има, значи не е любов. Има стремеж да правиш другия щастлив, а това е свързано с адаптация и нов вътрешен баланс. Придобиват се нови навици, които са неизбежни, особено когато се появят и децата – например ставане сутрин рано, за да може любимият човек да се наспи. Любов е, когато тези моменти са взаимни, носят наслада и изобилстват всеки ден.

Предстои ти турнето „Любов“ в 14 български града, което започва на 2 октомври от Видин и завършва на 6 декември в София. Как върви подготовката за него? Предстои ми един от най-вълнуващите периоди в кариерата ми. До този момент не съм правила такова мащабно турне с концерти в толкова голям брой от по-малките градове в България. Видин, Монтана, Враца, Сандански, Сливен, Ямбол… Нямам търпение да се срещна с публиката там! Разбира се, няма да пропусна и по-големите градове, а финалът ще бъде запомнящо се шоу с много гости в Зала 1 на НДК. С музикантите от бандата ми сме подготвили нови аранжименти на моите песни, обещаваме ви страхотно шоу. Билетите са вече в продажба на epaygo.bg, grabo.bg и на всички каси на EasyPay в страната.

Позволяваш ли си суеверия? Не, не вярвам в тези неща. В кутията на микрофона ми си нося една калинка – обичам калинки, но вярвам, че успехът се дължи на много труд, посвещение и постоянство.

И за финал – за каква любов мечтае Мария Илиева?
Аз намерих тази, която ме дарява „с този смисъл нов – да зная твоя че съм докрай“ и… ѝ го изпях!

Spread the love
More from Надя Костова
Луксозен дом на колела
Животът в каравана не бива да е компромис с удобството и красотата,...
Read More
0 replies on “Мария Илиева: В любовта няма жертви. Ако има, значи не е любов”