Оптимистична прогноза за новото нормално на Мариан Залцман

Мариан Залцман е старши вицепрезидент и член на Борда на директорите на „Филип Морис Интернешънал“, но и тренд анализатор с оригинален подход към прогнозиране на бъдещето, базиран върху изучаване на образите и символите. През декември 2019 година тя публикува в своя Туитър акаунт следната прогноза:

„В близко бъдеще стилните респиратори ще се използват всекидневно, тъй като всички ще разберат колко силно ни влияе замърсеният въздух. Така и така не може да не дишаме, защо да не го правим красиво.” Година по-късно маските се разграбват, ръчно изработени се предлагат онлайн, а луксозните брандове си съперничат със стилни и дори луксозни изделия, някои изработени от благородни метали и инкрустирани с истински скъпоценни камъни.

Ето няколко основни пункта от прогнозата на Залцман за 2021 година.

Локалност

Трендът се илюстрира с възход на малкия бизнес. Свидетели сме на това как хора и компании обединяват усилията си, за да си помогнат в преминаването през финансовата криза. Концепцията CITY BOX, възникнала в Оклахома, бързо намери приложение в доставките по домовете не само на храна, а и на кафе, и на цветя, и на всякакви изделия от местни производители. Процъфтяват местните кооперации, които поддържат малките производители и потребители, пострадали от изолацията заради пандемията. Съседи се обединяват в отглеждането на децата си. Хората все повече действат за благото на тези, с които живеят в един район, изкарвайки пред домовете си излишъци от хранителни продукти за нуждаещите се.

Смесване на време и пространство

Все повече хора и компании се замислят как да се откажат от остарелите представи за време и място, подтиквани от острата необходимост от гъвкавост в епоха, в която бърнаутът е свързан с нарастващата криза в психичното здраве. Неслучайно през 2019 г. СЗО реши да разработи научно обосновани препоръки за поддържане на психичното здраве на работното място.

Днес сме свидетели как все повече компании частично или напълно преминават към режим на дистанционна работа. Някои вече нямат и офисно пространство или са прекроили работните процеси, адаптирайки ги към дистанционното упражняване на професиите, при това обаче запазвайки офисните помещения. Други, като Facebook, Microsoft, Siemens и Zillow, съчетават режим на работа в офиса и от вкъщи…

Виждаме преоценка на традиционния подход към разписанието, както в ежедневната рутина, така и в планирането на живота като цяло. Все повече хора живеят на принципа на гъвкавостта, която дава своите плодове в деловия свят. Затова дали не е време да се откажем от нормираното работно време и да се замислим за работна седмица 24/7, в която хората да могат да планират активностите си самостоятелно? Да работят, да общуват, да се хранят и учат и почиват в най-удобното за всеки от тях време. По време на моята карантина в САЩ, когато работех дистанционно с европейския отдел на компанията, ми беше удобно да започвам в 2.30 – 3 часа местно време. Това не е за всеки, но при мен сработи.

Може би сме на прага на приемането на четиридневна работна седмица като стандартна. Подобно решение се обсъжда сериозно не само от гледна точка на ползите за хората, но и за цялата планета. Проведеният в началото на тази година експеримент от Microsoft Japan с въвеждането на четиридневна работна седмица показа ръст на производителността от 40%.

Връщане към “нас”

Може би най-силното чувство за общност, изпитано от човешкия род, е при раждането и установяването на демокрацията. Когато сме разбрали, че можем да управляваме всичко сами, че всеки човек и всяко мнение са важни. През 2020-а основополагащите институции, които поддържат и стабилизират демокрацията – свободната преса, неограничените избирателни права и вярата в изборния процес, бяха обект на нападки и на преден план излязоха някои авторитарни тенденции. Обречена ли е демокрацията? В пристъп на оптимизъм, бих казала, че не е, виждам борбата за равни права и възможности на жените и ръста на количеството жени-лидери. През есента на миналата година имаше разговори за по-високата ефективност на жените, държавни ръководители, в овладяването на пандемията. Вече са налични данните – интернет изданието medRxiv публикува изследване, показващо, че в страните, оглавявани от жени, смъртността от коронавирус е шест пъти по-ниска в сравнение със страните, управлявани от мъже. Сред факторите, способстващи за това, са прогресивната социална политика, както и че жените начело на държави предприемат решителни мерки в първите дни на кризата, не се съмняват в нейната сериозност и не отдават приоритет на икономиката за сметка на здравеопазването.

Реалното става нереално

В последните години хората все по-често се замислят по какъв начин да си починат от интернет и от социалните мрежи. Появиха се предложения за семейни пътувания с цел откъсване от интернет. Социалната дистанция доведе до обръщане към аналоговите технологии, наблюдава се тенденция все повече хора да си почиват от използването на социални мрежи или дори рязко да спират да ги използват.

Ден на дроновете

Едва ли някой се съмнява, че автоматизацията ще влезе в домовете ни. Вече има робот су шеф, умна дреха, която диагностицира заболявания, и бавачка изкуствен интелект. Технологии, които просто би било приятно да имате на разположение през 2019-а, ще станат необходимост за мнозина в условията на дистанционна работа.

Поддържане на постоянна готовност

Не е учудващо, че критерий за избор на жилище ще стане близостта на складове за храни, а не на фитнес зали и клубове. Вече в луксозни жилищни комплекси се строят и убежища, подобни на бункери, с вентилация и кислородни бутилки, както и снабдени с всичко необходимо, за да се издържи двугодишна обсада. Една кратковременна паника бе достатъчна, за да променят хората своите приоритети. Тревожно е, че този начин на мислене ще задълбочи пропастта между имащи и недотам имащи. При това виждаме, че богатите не са склонни да поддържат лошо финансираните държавни системи, а създават собствена инфраструктура за лично ползване. Само преди няколко поколения Рокфелеровци от цял свят са влагали милиарди в здравеопазване и други обществени ресурси. Какво ли би станало, когато сегашните мултимилионери вместо това създават отделни и крайно неравностойни алтернативи? Какво ще стане с всички останали?

Преосмисляне на най-важното

Пандемията ни принуди да осъзнаем, че има хора със зле платени професии, на чиито плещи лежи цялата система, както и неудовлетворително състояние на безопасността на работни места. Идеята за безусловен базов доход изглежда все по-добра, понятието от маргинална крайно лява фантазия се превърна в нещо, смятано за здраво и смислено решение.

Преосмисляне на мястото

Очаква се промяна в отношението на хората към дома и ваканционната къща. Има в момента бум от продажби на малки домове, в това число и на каравани, на отдалечени от големите градове локации. Не е чудно, че единомишленици създават колонии от къщички с удобства като високоскоростен интернет, училищни кабинети и местенца за почивка.

Spread the love
Публикувано от
Още от Ваня Шекерова

Зендая в пет истории

Зендая се появи в „Дюн“ и ще се завърне като Чади във...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ