Д-р Мария Хаджийска: Диалогът за менопаузата да е по-отворен

менопауза

Независимо че менопаузата съдържа думата пауза, това не е срок на годност, а начин на мислене. Жените определено са готови за това, така че защо да чакаме

Животът може и да e непредсказуем, но менопаузата е. И всяка жена с цикъл я преживява. Добрата новина е, че мантрата „Примири се“ е на път да се превърне в лош тон, когато става въпрос за Голямата промяна. Все повече специалисти нормализират диалога до точка, в която вече не шепнем думата менопауза и не изпитваме срам. Признавайки пренебрегвания досега възрастов диапазон, бюти индустрията прецени, че жените след 45 заслужават специално внимание. И тъй като октомври е обявен за месец на менопаузата от СЗО, потърсихме д-р Мария Хаджийска от софийската клиника за естетика и дерматология Derma-Act, за да поговорим на висок глас какво точно се случва преди и след деня Х.

Д-р Мария Хаджийска специализира дерматология и венерология в УМБАЛ „Александровска“ през 2021 г. От 5 години е част от екипа на една от водещите клиники за естетика и дерматология Derma-Act в София. Тя е първият български дерматолог с две дипломи по дерматоскопия на злокачествени и доброкачествени кожни образувания от Рим, както и с диплома от Швейцарския естетичен институт. Има над 7 години опит в естетичната медицина, с над 15 000 процедури и над 30 обучения в чужбина. От 2023 г. е трейнер на ботулинов токсин и хиалуронови филъри на Allergan Aesthetics. Създава първия български канал и подкаст в YouTube за естетика, медицина и здравословен начин на живот Aesthetic Brains.

Д-р Хаджийска, досега или се предполагаше, че красотата свършва на 40, или се предлагаше малко или никаква информация, че това, което преживяват жените, е нормално. Кое тласна разговора напред?
Менопаузата беше табу до преди няколко години, но това мислене вече се разчупва. Както в медицинските, така и в социалните среди все повече се говори за перименопаузата – период преди менопаузата, който започва след 40-те, и за постменопаузата (на практика менопаузата е само един ден). Информираността за двата процеса е много важна, тъй като те са неизбежни в живота на всяка жена. Колкото по-наясно сме с тях, толкова по-лесно ще ги преодолеем, без да изпитаме до голяма степен негативните им страни и без това да представлява стрес за организма.

С какво се характеризира този период?
Всички промени в организма на жената се диктуват от хормоните. По време на перименопаузата намалява количеството естроген. Понякога това води до превалиране на тестостерона, което се проявява с поява на пъпки и акне в областта на брадичката и долната челюст – т.нар. адулторно акне, а също и косопад. През този период менструалният цикъл става нередовен, появяват се топли вълни, умора, нарушения в съня, покачване на тегло.

Как може да преминем по-лесно през него?
За мен е много важно жените да се обърнат към ендокринолог, гинеколог и дерматолог и да следват съветите им, за да изпитат в по-малка степен негативните ефекти на менопаузата. Хормонозаместителната терапия облекчава симптомите, но не е опция за всеки. Целта е ние като специалисти да ви информираме, преди да достигнете менопауза, така че да се подготвите и да контролирате всички избори за това важно житейско събитие. Въпросът „Защо никой не ми каза?“ е абсурден. Обясняването на случващото се не само помага, но и дава усещане за общност, докато преминавате по пътя.

Каква роля играят гените на биологичния часовник?
Промяната на съотношението в хормоните по време на менопауза нарушава синхрона на естествения циркаден ритъм на организма. Преди менопаузата синтезът на естроген е относително постоянен. Той изпраща сигнали към гените на биологичния часовник, така че сутрин се активират защитните механизми в кожата, а вечер – регенеративните. По време на менопауза дисбалансът на хормоните води до непълноценна защита през деня и възстановяване през нощта и тотално обърква циркадния ритъм на кожата.

Начинът, по който менопаузата се отразява на кожата? Първите и най-видими симптоми?
Естрогенът е двигател на синтеза на колаген и еластин, които правят кожата плътна, еластична и устойчива на гравитацията. Когато намалее количеството естроген, кожата се отпуска, контурът на лицето се променя и то се разширява в областта на долната челюст, появяват се дълбоки бръчки, видими дори когато не правим мимика. Също така pH-то на кожата се променя. Повърхността ѝ трябва да бъде с киселинно pH, а по време на менопаузата то става по-алкално. Това компрометира защитната бариера, което води до по-голяма трансепидермална загуба на вода – кожата става по-суха, порите се уголемяват, появяват се разширени капиляри. Естрогенът контролира и функцията на меланоцитите – клетките, произвеждащи пигмент. Затова през периода на менопаузата може да се появят повече хиперпигментации, бенки и петна.

Lierac е една от първите марки, съсредоточили се конкретно върху въздействието на менопаузата върху кожата

Какви грижи се полагат за кожата през менопаузата?
Слънчева защита, интензивна хидратация и химична ексфолиация, за да се ускорят процесите на делене на клетките с цел по-бързо обновяване. Грижата трябва да включва още редовни процедури с лазери и колагенови стимулатори, активиращи фибробластите и синтеза на колаген. За мен има смисъл и в приема на хранителни добавки и по-специално на колаген. Все още няма много клинични доказателства, че води до увеличаване на продукцията на собствен в кожата, но увеличава хидратацията, а сухата кожа е един от основните проблеми при менопауза.

Има ли видими резултати след използване на козметика, специално формулирана за менопауза?
Разбира се! Ерата на one size за всички възрасти приключи. Всеки има нужда от „а-ха“ момент. Верен привърженик съм на козметиката, която прави този крайъгълен камък по-малко съкрушителен и разрушителен за ежедневието. Винаги обучавам моите пациентки правилно да се грижат за кожата си вкъщи. Виждам разликата при жени, които постоянстват, нанасяйки дневен и нощен крем всеки ден. Именно в това се крие разковничето на хубавата и добре поддържана кожа.

Какви продукти за лице препоръчвате?
Задължително е използването на крем със слънцезащитен фактор сутрин, независимо от сезона. Също така препоръчвам на моите пациенти да използват кремове с пептиди, които подобряват комуникацията между клетките в кожата и водят до намаляване на дълбочината на бръчките. Много харесвам серията с биопептиди ARKÉSKIN на Lierac, тъй като тя изцяло следва естествения циркаден ритъм на кожата – дневният крем защитава от оксидативния стрес на околната среда и подобрява еластичността, а нощният подхранва интензивно, хидратира и стяга. По този начин кожата е обгрижена 24 часа от денонощието.

Съветът ви към читателките на D!VA в зряла възраст?
Няма как да върнем стрелките на часовника назад, именно в това е предизвикателството на живота. Но можем фино да регулираме биологичния часовник на кожата с правилната грижа, така че да се чувстваме уверени в нея независимо от възрастта.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Сьомга с портокали и джинджифил
Продукти: 750 г филе от сьомга 1 с.л. настъргана портокалова кора 2...
Read More
0 replies on “Д-р Мария Хаджийска: Диалогът за менопаузата да е по-отворен”