Мария Варгас, една от най-видните жени в света на виното и директор на прочутата испанска изба Marqués de Murrieta, твърди, че виното разбира не от полове, а от добродетели
Фотография / Marqués de Murrieta
Мъжете предпочитат червено вино, а жените – бяло. Това е едно от най-лошите клишета в света на виното, казва Мария Варгас, технически директор на Marqués de Murrieta, една от най-прочутите винарни в света. Намира се в град Логроньо, в най-известния испански винен регион Риоха, в Северна Испания. Друго от клишетата, с които не е съгласна, е, че червените вина си отиват предимно с месо, а белите – с риба. Според Мария време е тези препоръки да останат в историята и „да започнем отначало“. Както заради поста, който заема, така и заради таланта и наградите си, 54-годишната Варгас е една от най-влиятелните жени в света на виното. През 2021 г. тя е избрана за най-добър енолог в света според Women in Wine&Spirits Awards, а червеното вино Castillo Ygay 2010 е класирано като „Най-доброто вино в света“ от престижното списание Wine Spectator. Мария е технически директор и на избата Pazo de Barrantes от Галисия.
Четири години по-рано водещият британски винен критик и носител на титлата Master of Wine (MW) Тим Аткин я обявява за „Най-добър винопроизводител на 2017-а“. Наред с това признание той избира „нейното“ вино Castillo Ygay White 1986 като „Най-добро бяло вино на годината“. Това се случва, след като най-престижният винен критик Робърт Паркър, създадел на 100-точковата система за класиране на вината, му дава пълен брой точки, и то се превръща в първото испанско бяло вино, получило максималната оценка. От своя страна създадената през 1852 г. изба Marqués de Murrieta също е натрупала много награди, сред които „Най-добрата винарна в света“ за 2022-ра и Best Of 2023 от глобалната мрежа Great Wine Capitals.

Мария Варгас казва, че не е усещала предразсъдъци заради факта, че е жена. Винаги се е застъпвала за равенството и твърди, че виното разбира не от полове, а от добродетели, като например чувствителност. Тя си спомня, че подобно на почти всички семейства в областта Риоха и в нейното на виното се отдава голямо значение. Баща ѝ е енолог, въпреки че не практикува като такъв. За Мария виното се превръща в „истинска страст, хоби и професия, много креативна и красива работа“. Тя става селскостопански инженер, преди да се дипломира по Енология и лозарство, като дисертацията ѝ е посветена на вредителите в корковата тапа и влиянието им върху органолептичното качество на виното. „Влюбих се в романтиката на виното. Тя се съдържа в бутилка, която запазва жизнения цикъл на продукта в продължение на 25 години. Също в споделянето на бутилка вино с непознати или в подарък за специално събитие.“ Казва, че виното е жив продукт през цялото си съществуване, продължава да се променя постоянно, понякога над сто години, „истинска лудост“.
„За мен виното е силно свързано със селското стопанство, защото представлява земя и грозде. Не зависи никога напълно от човека, а от времето и от серия обстоятелства, които те принуждават винаги да си нащрек. Може да имаш най-добрата реколта на света и с една градушка за три часа да я загубиш. Това е много реален и силно променлив свят.“
Според нея нищо свързано с виното не е толкова важно, колкото насладата от него. „Понякога пропускаме да му се насладим именно заради създадените около него „страхове“, а всъщност е просто сок от грозде. Нека мислим за виното като за ястие, което ни сервира. Да усетим пълната свобода да кажем дали ни харесва или не.“ Иначе за своята работа Мария Варгас казва, че най-доброто нещо, което един енолог може да направи, е да не прави нищо, а просто да придружава виното по време на целия му път. В този смисъл двете неща, които все пак трябва да направи, е „да разсее недостатъците, които всяко вино има, и да подсили неговите добродетели“.
