Марта Стюарт: Дивата страна на домашната богиня

Нещата, които не знаете за домакиня номер 1 на Америка

У нас името на Марта Стюарт може би не е особено познато. Но в САЩ тя е икона и модел за подражание за всяка домакиня. Стюарт е изградила цяла бизнес империя около печката, къщата и градината – води предавания, пише книги, дава съвети на жените как да постигнат домашен уют и изискан лайфстайл. Но да я определим с лека ръка и леко снизхождение като гуру на „отчаяните съпруги“, ще бъде грешка. Първо, защото Марта притежава забележителен бизнес нюх и е натрупала близо 700-те си милиона долара съвсем сама, което е достойно за уважение. Второ, защото зад фасадата на domestic diva, както самата тя се определя, се крие един интересен, шарен и дори скандален живот. Домакините не са това, което са.

Тя е от скромен произход

Може би Марта Стюарт оставя впечатлението, че е израсла в разкош и вкусът към хубавия живот ѝ е вроден, но всъщност изобщо не е така. Родена на 3 август 1941 г. в работническото градче Нътли, Ню Джърси, тя е едно от шест деца, за които все нещо не достига. Детството на Марта минава покрай майка ѝ, която непрекъснато готви, шие и скалъпва от нищо нещо, за да отгледа това многолюдно семейство. Оттогава развива и вкус към творчеството и майсторенето на неща за дома, който заляга в основата на кариерата ѝ. Всъщност на една от кариерите ѝ.

Таланта си Марта дължи на майка си, но амбицията и целеустремеността идват от баща ѝ. Стриктен и строг, той възпитава у момичето качествата, необходими за успех – постоянство, упоритост и дисциплинираност. Дава ѝ и най-важния съвет: „Можеш да направиш всичко, което си поискаш!“

Тя е модел

Не, нямам предвид ролеви модел, а буквално модел. Преди да се превърне в домашна богиня, Марта Стюарт се снима като модел за различни реклами, каталози и списания. Започва още 15-годишна, а когато завършва гимназия и се премества в Ню Йорк, за да учи в Barnard College, вече е утвърдено име в света на модата с участия в много ревюта и рекламни кампании. Работата за Chanel ѝ помага да си плаща таксите за колежа – високата руса красавица получава по 50 долара на час, което е добро заплащане дори по днешните стандарти, да не говорим за края на 50-те.

В Barnard Марта се запознава с Андрю Стюарт, с когото сключва брак през 1961 г. Година по-късно се дипломира с две специалности – история и история на архитектурата. През 1965 г. се ражда дъщеря ѝ Алексис.

Тя е борсов брокер

Втората кариера на Марта няма нищо общо с първата (нито пък третата – с втората). Домакинските ѝ умения не бива да ви заблуждават – тя може да сгъва безупречно чаршафи и да готви домашна храна като Степфордска съпруга, но освен това е много умна и високо образована. След завършване на престижния Barnard College започва работа не по специалността си, а като борсов брокер. По онова време светът на финансите и бизнеса е почти недостъпен за жени. Седемте години, прекарани в него, научават Марта на важни уроци за парите, продажбите, мениджмънта и предприемачеството. Благодарение на тези умения тя решава да работи за себе и да започне собствен бизнес.

Тя има кетъринг компания

Макар кариерата на Марта в сферата на финансите да е обещаваща и добре платена, тя все пак я изоставя за нещо, което е по-близо до дома и сърцето ѝ. През 1976 г. стартира фирма за кетъринг от собствената си кухня в Уестпорт, Кънектикът.

Готвенето винаги е било слабост на Марта и доста неща е научила от майка си, но амбицията ѝ е да се усъвършенства. Затова изучава старателно книгите и рецептите на друга кулинарна икона – Джулия Чайлд, която разкрива тайните на френската кухня на американските домакини.

Домашните ястия на Марта – традиционни, но „малко по така“ – печелят много почитатели и малкият ѝ бизнес се превръща в голям. Пробивът идва, когато съпругът ѝ, който се занимава с книгоиздаване, наема фирмата ѝ за една премиера. Собственикът на издателството е толкова впечатлен от уменията ѝ, че ѝ предлага да напише книга. Entertaining излиза от печат през 1982 г. и съдържа рецепти и снимки от партита, които е организирала – първата от многото. Десетилетие по-късно тя вече е изкарала първия си милион,  специализирала се е в кетъринг услуги за знаменитости и големи корпорации, а името ѝ става национално известно.

Тя минава през тежък развод

Макар и 20-годишен, бракът на Марта с Андрю не може да се опише точно като успешен (или поне не толкова успешен, колкото бизнеса ѝ). Нейният пословичен перфекционизъм трудно се спогажда с неговите „небрежност, глупост и ексцентричност“, както признава самият той в интервю през 1980 г. Напуска я 7 години по-късно и дори си издейства съдебна заповед, забраняваща на бившата му съпруга да говори с него. След още 6 години се жени повторно за бивша нейна асистентка.

Този период е много тежък за Марта, но тя все пак успява да се съвземе. Съветът ѝ към другите жени в нейното положение? „Мислете за бившия като за лайно – пуснете водата и продължете с живота си.“

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Имението, в което (се) обичат
Историята на Даниела и Георги, които избраха простия живот в имение Обичковци...
Read More
0 replies on “Марта Стюарт: Дивата страна на домашната богиня”