Мартина Тодорова – момичето с обицата „Зад канала“

Фотография: Иван Дончев

Нахлу в телевизионното кино през парадния вход с роля в сериала „С река на сърцето”

Мартина Тодорова е чудесна в „Момчетата и Градът“ – новия спектакъл в Малък градски театър „Зад канала“. В дует е с Александър Кадиев – атрактивни и зрелищни в история, която може да се случи навсякъде по света. Синеокото момиче е и в „Сцени от един семеен живот“ – справя се повече от прилично в спектакъла по тежкия киносценарий на Ингмар Бергман. Налага ѝ се да усети с кожата и сърцето си цялата сложност в психологията на героинята само за три дни – с Христо Пъдев и режисьора Крис Шарков репетират на един диван в „При жабите“ и после се хвърля в дълбокото.

След спечелен кастинг се включва в не по-леката история на Стендал „Червено и черно“. Прилежно следва привидно небрежния съвет на изключителния Малин Кръстев – да играе „простичко“ и без финтифлюшки. Сред големите се учи да се смирява – не само пред опита им, но и пред самото изкуство. Изкушава се от експериментите в театралните формати, но е наясно, че добрият вкус е над всичко. Затова участва в ателиета и представление на „Сфумато“, където не пропуска и звук от разпоредбите на Иван Добчев и Маргарита Младенова.

Началото е в детско арт студио в Бургас – тя е само на 8. Не след дълго става така, че се отдалечава от изкуството. На 18 кандидатства в Софийския университет, приемат я испанска филология. Учи два семестъра, напуска и отива в МОНТФИЗ, където попада в групата на Дарий Чавдаров. Тъкмо той я подготвя за кандидатстването в НАТФИЗ. Приема я самият Иван Добчев, но година по-късно се мести при Пенко Господинов. С Дарий Чавдаров, с когото стават близки приятели, превеждат заедно „Обсадно положение“ на Камю спектакъла за класа на Мартина. В текста на френския екзистенциалист тя е Нада – пияница, нихилист и мъдрец. Постановката печели сериозен успех, а Мартина – шестица от критиците.

Нахлува в телевизионното кино през парадния вход с качествено изпълнение в леко скучноватия сериал „С река на сърцето“. Прилича си с Нина – бунтарка, която предпочита да рискува, твърде решителна и радикално настроена към всекидневните ценности. Любовта за Мартина е възможна и след третата година – стига да открие точния човек, с когото да извърши своите компромиси.

Spread the love
More from Албена Атанасова
Жана Яковлева: От Сънчо до „Диада”
Актрисата късно осъзнава, че дори дадената свише дарба не е индулгенция На...
Read More
0 replies on “Мартина Тодорова – момичето с обицата „Зад канала“”