Матю Уилямс напуска Givenchy

Общата история между дизайнера и френската модна къща Givenchy приключва след три години и половина, съобщи марката в Париж в кратко изявление.

Американецът стана известен с дизайните си за изпълнители като Кание Уест, преди да основе своята собствена марка 1017 Alyx 9SM през 2015 г. Популярен с елегантното си улично облекло, съвършено балансиращи между практичното и отличителното, Матю Уилямс наскоро осигури нов инвеститор за Alyx – базираният в Хонконг предприемач Адриен Ченг. (Първоначално лейбълът беше подкрепен от основателя на Slam Jam Лука Бенини).

Пътят на Уилямс в Givenchy, собственост на LVMH, започва трудно заради пандемията, която ограничи публичния интерес към първите му ревюта. Това – в комбинация с несъвсем добрите отзиви за ранните му колекции, дизайнерът намира по-стабилна стратегия. А именно – да съчетае интереса си към пънкарско улично облекло с историята на модната къща и разбира се, със съдействието на прочутия стилист Карин Ройтфелд.

Въпреки това обаче посланието на марката остава донякъде размито – люшка се от готическата кутюрна естетика на Рикардо Тиши до по-класическата визия на Клеър Уайт Келър, която зорко се вглеждаше в архивите. Givenchy вече се нуждае от по-ясен и завладяващ поглед върху модата, както и от по-големи инвестиции от компанията майка, за да не изостава от лейбъли като Celine и Loewe, които на практика са мегабрандове в процес на развитие.

Кой ще заеме поста на Уилямс все още не е ясно. Някои представители на индустрията смятат, че Сара Бъртън, наследницата на покойния дизайнер Александър Маккуин, е спрягана за кандидат, след като през септември напусна едноименната марка. Но Бъртън не е единственият свободен дизайнер в бранша: модната индустрия е в очакване да разбере как и къде ще се позиционират дизайнери като Алесандро Микеле и Рикардо Тиши.

А до назначаването на нов творчески директор колекциите на Givenchy ще бъдат проектирани от екипа на студиото.

Spread the love
More from Ина Иванова
Кендъл Дженър стана творчески директор на FWRD
Photo credit: Glen Luchford / Stylist credit: Carlos Nazario В сряда онлайн...
Read More
0 replies on “Матю Уилямс напуска Givenchy”