Мексиканска модна фиеста

Когато чуете мексиканска мода, вероятно визуализирате пола със свободни волани, ярки флорални бродерии, шарено пончо, цветя в косите и, разбира се, сомбреро. Но задавали ли сте си въпроса какво ново се случва с модата в Мексико? Как дизайнерите успяват да съхранят традициите и да продължат напред? Днес ви запознаваме с най-новите колекции на четири имена, които си струва да следите.

  1. Moravy

За мен Moravy е мексиканският Michael Kors – рокли в класическия А-силует има в изобилие, но са направени от традиционни материи, цветове и характерни за региона кодове като буфан ръкавите, воланчетата и райетата във всевъзможни посоки. Още от 15-годишна мечтата на Ивет Моран, креативен директор на лейбъла, е да създаде бранд за дрехи от типични за родината ѝ платове и изработени от местни творци. Но чак с  най-новата си колекция успява да я осъществи (марката ѝ е на пазара от 2018-а). Въпреки доста натрапващото се мексиканско настроение тя все пак се е опитала да избяга от типичния силует. Виждаме по-обран обем при полите и внимателно боравене с цветовете. Макар на места това да е невъзможно (като тоалета от лилава пола с червен топ), Моран все пак е намерила баланса между модерността и традициите.

Ако основната палитра е от червено и лилаво, то мексиканските бродерии също не отстъпват. „Всяка бродерия има значение – разказва тя пред Vogue. – Животните например символизират определен регион.“ Затова и някои от визиите имат бродиран орел, покровител на град Сакатепек в щата Оахака. А финалният тоалет – рокля с дълбоко деколте и къси ръкави с волани и пола от два цвята тюл, идеално пресъздава романтичната фантазия, която Моран е имала като  тийнейджърка.

  • Pompi Garcia

Ако при Moravy играе цветността, то колекцията на Pompi Garcia за идната пролет залага на бялото. За модния си дебют Гарсия се вдъхновява от практиката да се опаковат подаръци, предимно храна, със салфетки с принт в знак на благодарност. Колекцията започва с няколко визии в бяло с рисунки в синьо и обрамчени с цветни ширити. Рокли и туники, шапки и сандали са украсени със забавни картинки. Следва поредица от дрехи със свеж светлосин десéн в няколко вариации. От тях изпъква сетът от широк памучен панталон и прохладна риза без ръкав и по-дълга задна част, който просто е съвършен за лятото. Дългите пелерини, минироклите и панталоните с висока талия също не правят изключение. Най-любимата ми част от колекцията обаче остава тази с изцяло белите визии. Там роклите също не са лишени от свободни волани, буфан ръкави и панделки, но патриотизмът на Гарсия е възпрян в точния момент, за да ни предложи своята в изключително премерена и актуална мода.

  • Alfredo Martínez

Насред воланчетата и фееричните поли все някой трябва да се появи и със знойна рокля с пайети. Мексиканската дизайнерска гилдия не е лишена от талант, който може да преведе дързостта в стил Ив Сен Лоран на местния език. Затова в колекция пролет-лято’23 виждаме рокля с гигантска панделка на гърба (референция към тази на YSL от 1983-та), панталони ала Le Smoking, осемдесетарски подплънки и ревери при саката и за finale grande – блясък като от Студио 54. За разлика от повечето негови колеги, залагащи на по-жизнени цветови гами, Мартинес посяга към любимото си черно. Подсилва въздействието му с въпросните XXL панделки, пайети, животински принт и тук-там с дантела. Дизайнерът признава, че за настоящата колекция е боравил и с артикули, от които се страхува, като панталони с ниска талия или твърде къси поли. „Направих една визия и тя ме доведе до друга, преминавайки от една епоха в друга – казва той. – За тази колекция нямах определена формула, която да потиска творческия процес, и така по-лесно обединих идеи от различни епохи и култури.“

  • Kris Goyri

В своята родина Крис Гойри определено е минималист в поле от максималисти. В най-новата си колекция се заиграва с асиметричността още от третия тоалет. За разлика от мнозина и този път не борави с принтове, а само с цветове и силуети. Мексиканския дух все пак е съхранен в ръкавите и полите. Но ако надникнем по-дълбоко в първоначалната му идея, ще научим, че пак традициите са в основата на всичко. Тъй като модният подиум е насред поле с агаве, Гойри веднага решава, че ще посвети колекцията си на гуалумбу, една от многобройните думи, с които мексиканците наричат цвета на агавето. „Гуалумбо се ражда в разцвета на живота на агавето и расте право към небето“, обяснява той. Цъфтящото агаве наистина е забележителна и рядка гледка и може да достигне до 10 метра височина.

Затова за основни материи дизайнерът избира лен и габардин (последният обикновено се използва за шлифери). И двете са достатъчно тежки, за да напомнят за твърдостта и силата на агавето, способно да задържи цветето гуалумбо. А ширитите, наподобяващи илици, по краищата на някои дрехи са препратка към стърчащите връхчета на растението. Полите и панталоните в бежови и зелени нюанси са също като полето.

Spread the love
More from Ина Иванова
Chanel в плен на конструктивизма
Виржини Виар заимства елементи от социалистическо артистично движение от времето на Октомврийската...
Read More
0 replies on “Мексиканска модна фиеста”