Ще има ли #Metoo в естетиката

С нарастване популярността на неинвазивните естетични процедури нараства и информираността за възможните усложнения. Трябваше ли това да се случи, след като историята на Линда Еванджелиста стана публично достояние   

Никога досега не сте чували за криолиполиза. Е, Линда Еванджелиста се постара целият свят да научи за нея. През септември топмоделът от 90-те публикува в Instagram емоционален пост как моделиращата процедура CoolSculpting на Zeltiq,  вместо да намали мастните натрупвания, ги е увеличила. Линда не се снима в реклами, не се мярка на подиума и дори не се появява публично през последните 5 години. Нарушавайки мълчанието, тя признава, че не само не прилича на себе си, но и че тялото й е „силно осакатено“. Дори последвалите две болезнени коригиращи операции не дават резултат. Ситуацията се отразява на живота й, предизвиква депресия и отвращение към себе си и я принуждава да стане отшелник. Сега Линда съди компанията. За специалистите обаче не всичко е напълно ясно. Криолиполизата (дозирано охлаждане на подкожна мастна тъкан с цел гибелта на адипоцитите) съществува над 10 години. В света годишно се правят 4 млн. процедури. Апаратът CoolSculpting има зелена светлина от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по лекарствата. Както почти всички естетични процедури, и криолиполизата има странични ефекти и възможни усложнения. Сред последните е парадоксална мастна хиперплазия – вместо да умират, мастните клетки се разрастват. Както е при Линда. Възможността от подобно усложнение задължително се описва в протокола за информирано съгласие, който пациентите подписват.

Да коментира резултата, диаметрално противоположен на обещаното, помолихме топдерматоложката с богат международен опит д-р Мария Тончева. Магистър по естетична медицина от Университета в Ница и международен лектор и тренер по миниинвазивни процедури с практика в Лондонската клиника за пластична и естетична хирургия са само малка част от квалификациите й.  

„Ясно е защо Линда е емоционално съсипана. Неузнаваема е. Трудно е да се прецени, без да се видят снимките „преди” и „след”. Не е ясно и за коя зона става дума. Малко съм скептична към разкритията й. Съмнявам се, че никой не я е предупредил за рисковете, както твърди самата тя. В Европа това не може да се случи. Ако е подписала информирано съгласие, без да го прочете внимателно, шансовете й да спечели делото са нищожни. Да не говорим, че мастните натрупвания се увеличават локално само в третираната зона, а не по цялото тяло. Корекцията на двойна брадичка например не може да повлияе на общото тегло и човек да качи 10-20 кг. Според Аllergan (фармацевтичната компания придобива правата над апарата CoolSculpting от Zeltiq през 2017 г. – б.р.), рискът от хиперплазия е 0,025%, тоест един случай на 4000. Което прави процедурата статистически по-безопасна от липосукцията. При доказано усложнение със съгласието на пациента мазнините се изсмукват за сметка на фирмата. Според колегите ми от Клиниката за пластична и естетична хирургия в Лондон механизмът на растеж на останалите мастни клетки е все още неясен. Невъзможно е и да се предвиди на кого ще се случи, макар по-рискови да са мъжете.

Фактор е и употребата на големи апликатори със силен вакуум. Предполагам, че това е станало при Линда. За последните пет години те се усъвършенстваха. При второто поколение вакуумът е много по-слаб и пулсиращ. Вградените системи Cool Control и Freeze Detect също намаляват риска. Случаят с Линда е показателен. Всяка процедура в естетиката трябва да се прави в сертифицирана клиника, като се спазват строги стандарти. Да, днес има по-евтини аналози на CoolSculpting. Никой обаче не предлага компенсация за евентуална корекция на страничните ефекти.”

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Извинете, че съм с гръб
Помните ли песента Sexy Back на Джъстин Тимбърлейк? Е, оказа се пророческа....
Read More
0 replies on “Ще има ли #Metoo в естетиката”