Алесандро Микеле показа първата си колекция за Valentino

Mike Marsland/Mike Marsland/WireImage

Италианската модна къща пусна непланиран lookbook в последния ден на Мъжката седмица на модата в Милано, състоящ се от цели 171 визии

Любопитно е да се наблюдава как толкова разпознаваем творец като Микеле преобразува естетиката си за друг бранд. Колекцията му много прилича на работата му за Gucci. Дизайнерът ясно показа какъв ще бъде подходът му към кодовете на римската модна къща – винаги пречупен през собствената си призма. По всичко личи, че не се отказва от присъщия му кинематографичен кич, прозиращ от нанизите с перли, смелото използване на принтове, цветове и текстури и цялостния ретрофутуристичен дух на колекцията. Микеле преплита отличителните белези на красивата и романтична идентичност на марката (като плисирани дълги поли и ултракласически тоалети) с декадентски акценти, свързани с неговия собствен вкус: каскадни волани, изкуствена кожа с косъм, ретро слънчеви очила и пищни бижута и аксесоари.

„Случи се нещо вълшебно, химична реакция, и започнахме да работим като в оркестър – с любов и без да обръщаме внимание на времето. Изгубихме се в архива на Valentino“, разказва Микеле пред репортери от The Business of Fashion, Vogue и WWD за процеса му на работа, по време на който той заравя нос в оставеното от Гаравани, основал марката през 1958 г. Алесандро определя Valentino като вълшебно, могъщо място и казва, че потапянето в „чудесните съкровища от архива му“ е било отправната точка за дебютната му колекция.

Courtesy of Valentino

И като споменах дебют, името на колекцията е „Avant les debuts“ или „преди началото“. Микеле настоява, че той и „оркестърът“ на неговото студио все още „настройват инструментите си“ преди първото си дефиле, планирано за есенната Седмица на модата в Париж, което със сигурност е най-очакваният дизайнерски дебют за годината.

Когато Микеле започва работа в Gucci, той разполага само с няколко седмици, за да създаде ключовата мъжка колекция, която промени модния дискурс. Въпреки че тази колекция не е от същия сеизмичен характер, е важно да отбележа, че тук също не му беше дадено много време: „Вероятно ще бъда запомнен като този, който прави нещата бързо“, шегува се той. Намерението му е да създаде цялостен гардероб, направен с прецизност и сложност, свързан с определена елегантност, която принадлежи на образа на Валентино Гаравани. „Внимателно разглеждам дрехите, които е създал, и живота, който води, и често имам усещането, че стои до мен“, казва той (легендарният дизайнер навърши 92 през май т.г. – б.а.).

Джанкарло Джамети, Валентино Гаравани, Алесандро Микеле и Лана Дел Рей на афтърпартито на The Fashion Awards 2018 на 10 декември 2018 г. в Лондон
Фотография /Снимка: Дейвид М. Бенет/Дейв Бенет/Getty Images

Междувременно Микеле се подготвя за първото си навлизане в областта на висшата мода, което ще се случи в началото на следващата година. Дизайнерът споделя, че е във възторг от възможностите на ателиетата на Valentino.

Има ниво на изработка, което виждам за първи път в една компания. Мога да поискам невъзможното, разбирате ли? За човек като мен това е непрестанен оргазъм. Това е кулминацията!

Courtesy of Valentino

Spread the love
More from Ина Иванова
Тенденции за сезона
Вещерски истории За какво се сещате, когато чуете думата „магьосница“? За вещицата...
Read More
0 replies on “Алесандро Микеле показа първата си колекция за Valentino”