Михаела Родригес

Първата трансжена със „Златен глобус“мечтаела да бъде актриса още от седемгодишна възраст

Михаела Родригес, или както е по-известна сред феновете на сериала Pose – MJ (Ем Джей) Родригес,  е първата трансактриса, номинирана за награда „Еми“ миналата година, и грабна „Златен глобус“ през тази за ролята в провокативната драма на Райън Мърфи Pose. В нея се разказва как в Ню Йорк в края на 80-те и началото на 90-те години гей и трансобщността се бори с предразсъдъци, със СПИН и за свое място в културния калейдоскоп. Сериалът се концентрира в афроамериканската и латиноамериканската извадка на ЛГБТ общностите, а една от главните роли – на Бланка Еванджелиста, е поверена на Ем Джей Родригес.

Още на 7-годишна възраст Ем Джей знае две неща за себе си – иска да бъде жена и актриса. На 14 казва на родителите си, че е бисексуална. По това време открива и така наречената бална култура – събития за ЛГБТ хората, където всеки участник може да изрази себе си. Родителите на Ем Джей я подкрепят в пътя, който е поела – да преследва актьорска кариера. Първо завършва гимназията по изкуствата в Нюарк, а по-късно посещава и едно от най-престижните музикални училища – колежа в Бъркли. За там тя печели стипендията за млади таланти Star-Ledger през 2009-а и измисля сценичното си име Ем Джей Родригес, съвкупност от името на основната героиня от комиксите за Спайдърмен – Мери Джейн, която всички наричат Ем Джей, и от първите букви от рожденото име на актрисата. Докато учи, Родригес участва в театралната постановка Rent. Интересното е, че тази година Андрю Гарфийлд също взе първата си награда „Златен глобус“ за мюзикъла tick, tick… BOOM!, който разказва историята на Джонатан Ларсън – драматург и композитор, написал Rent.

Наскоро в интервю Родригес разказа как е искала да играе в Rent още когато за първи път вижда филмовата адаптация на мюзикъла през 2005-а. Тя се свързва с Фреди Уокър-Браун – една от актрисите от оригиналния състав на мюзикъла на Бродуей, и я кани на едно свое изпълнение. После идва прослушването и началото на кариерата на Родригес. Ролята в Rent носи на Ем Джей награда на името на английския писател и критик Клайв Барнси – и достатъчно популярност, за да предприеме следващата важна стъпка.

Натрупала немалко актьорски активи на и извън Бродуей, през 2012-а Ем Джей Родригес прави пауза в своята кариера, за да започне трансформацията си в жена. Започва с хормонална терапия и в началото на 2016-а, оставяйки си достатъчно време за уединение, Ем Джей Родригес се появява отново като Михаела Антониа Джей Родригес. След което информира агентите си, че вече не иска да се явява на прослушване за мъжки роли. И въпреки опасенията и страховете дали преходът ще е плавен, се оказва, че нейните колеги и агенти подкрепят новата й полова идентичност.

През 2017-а след дълго търсене на подходяща актриса Райън Мърфи, Брад Фалчук и Стивън Канълс избират Ем Джей за ролята на Бланка Еванджелиста, един от най-важните и основни образи в сериала Pose. Той е първият в историята на модерната телевизия с пет транссексуални актриси за главните роли и има най-големия състав транссексуални актьори.

Днес мечтата на Ем Джей не е просто мечта, а реалност. „Искам първо хората да ме възприемат като човешко същество. Бих се радвала, ако транссексуалността ми невинаги е водещата причина да се радват за мен. Когато ме гледат как пея на сцената, не искам да мислят за моята трансгенност. Искам да си помислят: „Кое е това момиче там горе?“

Spread the love
More from divamagazine.bg
На какво държи най-много Кание
В случай на пожар някои хора взимат албумите със снимки, други любимата...
Read More
0 replies on “Михаела Родригес”