Милош Бикович: Камерата го следва с любов

Ръсел Кроу най-сетне детронира Милош Бикович, който след излизането на „Хотел Белград“ през март стана всеобщ и безапелационен любимец. Но още с премиерата на „Ненормален“ австралиецът го избута на второ място. А ние решихме да поправим една огромна несправедливост, пропускайки да представим сърбина овреме. Но за него винаги е време – той е толкова млад, че всичко е пред него.

Ако сте гледали „Хотел Белград“, който излезе по кината у нас, или филма „Южен вятър“, то името на Милош Бикович вече ви говори достатъчно. Ако сте го пропуснали… е, тогава значи е дошъл моментът да разберете повече за сърбина, който печели сърца и на Изток, и на Запад.

„Трудно ми е да кажа нещо за себе си. Съветът, който бих си дал, е – отиди да се наспиш!“ Времето за спане за Милош Бикович обаче отдавна е отминало. Днес той е една от най-големите звезди в родната си Сърбия и в безкрайната Русия, чийто гражданин е. 

Роден в тогавашна Югославия, Милош и до днес живее в Белград, където го заварва извънредното положение. Все пак често отскача и до Русия, както и до България, в първата снима доста по-често, отколкото в Сърбия, а с втората иска да поддържа топли връзки, защото смята, че българите и сърбите са много близки по темперамент и душа и могат да си помогнат за общия успех на седмото изкуство.

По актьорското майсторство се запалва на 13 години и започва да посещава любителска театрална школа, в която бързо блесва и развива уменията си. Когато съобщава на родителите си, че именно киното го влече, те не са особено щастливи. „Просто се хващаха за главата и не казваха нищо.“ Баща му е икономист, а майка му дефектолог и се занимава с деца със забавено развитие. Милош остава да живее при нея след развода на родителите си, докато баща му заминава за Германия.

Най-интересният човек от фамилия Бикович е по-големият брат на актьора – Михайло, който е монах и практикува екзорсизъм. А Милош се определя като средно вярващ човек: „Вярвам в Бог и в някои заблуди като демокрацията.“ А защо демокрацията е заблуда? „Защото не съществува освен в нашите глави!“

За първия си голям успех Милош смята филма „Монтевидео“, който разказва за група белградски футболисти и за всички събития, довели до участието на националния отбор на Югославия на първото световно първенство по футбол в Монтевидео, Уругвай, през юли 1930 година. Бикович играе известния нападател Александър Тирнанич, като буквално се намества в бутонките му. „Играех в реалните му бутонки и дори само това беше огромна отговорност.“ Тирнанич бележи първия гол за националния отбор на тогавашна Югославия на Световното първенство през 1930-а в деня, в който навършва 20 години. По времето, когато е натоварен с ролята, Милош Бикович е горе-долу на същата възраст и става звезда. Филмът се превръща в сензация и е селектиран за 84-тите награди „Оскар“. Макар да не влиза във финалната петица на церемонията, отваря за Бикович нужната врата. И той влиза през тях без да се замисля.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Виктория Бешлийска: Когато не се занимавам с думи, страдам
Авторката на „Глина“, най-продавания роман у нас за 2021 година, казва, че...
Read More
0 replies on “Милош Бикович: Камерата го следва с любов”