Мирослав Петков, българският „нос“ в световната парфюмерия

Фотография Майкъл Аведън

Той е на 46 години и е парфюмерист. Не просто парфюмерист, а световно признат парфюмерист, единственият българин в труднодостъпната общност на топ алхимиците, които създават най-хубавите парфюми. Пътят му тръгва от Пловдив – от „Ален мак“ и „Рефан“ и го отвежда в Аржентина, а след това и в Испания. В момента живее в Дубай и работи в IFF, световен лидер в индустрията с парфюми, аромати, натурални и синтетични продукти (IFF стои зад хитове като La Vie Est Belle на Lancome, Irresistible и L’Inderdit на Givenchy, Libre на YSL, Invictus на Paco Rabanne, Perfect на Marc Jacobs). В портфолиото си има парфюми за нишови брандове като Bond No 9, Xerjoff, Floraïku, Attar Collection и други.

Представям ви Мирослав Петков в един разговор за уханието на детство, вдъхновенията, тенденциите и изненадващите български попадения.

Нека започнем с това как се става парфюмерист, и то в България? Има ли специално образование, или се учиш в движение?

Парфюмерист се става много бавно. Учи се като всяка друга професия, обикновено във фирма заедно с други, по-опитни парфюмеристи. Във Франция има училище, което се казва ISIPCA – по принцип там се подготвят голяма част от кадрите в нашата индустрия.

Детска мечта ли беше при теб или стечение на обстоятелствата?

При мен беше абсолютно спонтанно решение и промяна на предварителните планове. Точно един от тези избори, които за добро или лошо променят житейския ти път.

На какво мирише детството ти?

На море – най-хубавата част от детството ми е преминала в Несебър.

Кой беше първият ти парфюм за световен бранд?

B9 на Bond No 9

Коя от „рожбите“ си харесваш най-много?

За мен е забавен самият процес на създаване на парфюмите, различните пътища, по които можеш да поемеш. Веднъж готова и одобрена от клиента, „рожбата“ вече бива „осиновена“.

Любим парфюм и любими нотки?

Не знам защо, но все се връщам към Grey Flannel на Geoffrey Beene, иначе имам много любими във времето.

Любими нотки – балсами и подправки.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме материалите в парфюмерията и най-вече естествените съставки. Имам привилегията да работя във фирма, част от която е LMR (Laboratoire Monique Remy) – производител на натурални продукти с най-високо качество.

Имаш ли парфюмен „подпис“, акорд, който присъства във всичките ти композиции?

Според мен всеки парфюмерист подсъзнателно повтаря елементи или просто използва подобни постройки или материали в повечето от парфюмите си. Аз нямам такъв „подпис“. Когато имам възможност и време, се стремя да откривам нови начини на работа. Това обогатява и прави ежедневната работа по-интересна.

Имаш ли идол сред парфюмеристите, от кого се учиш? С кого би искал да се колаборираш?

Работя с едни от най-добрите и опитни парфюмеристи в света като Карлос Бенаим, Доминик Ропион, Ан Флипо, Домитий Мишлон Бертие. Колаборациите между различни парфюмеристи от различни части на света в IFF са нещо много често срещано и аз имам късмета да съм част от тях.

Какви са трендовете в парфюмерията? Изчерпват ли се откъм идеи утвърдените парфюмни къщи? Накъде да гледаме за интересни неща?

Тенденциите като че ли са към използването на плодови нотки като по-различен и „луксозен“ щрих, също така ванилията и дървесните парфюми.

Постоянно излизат интересни парфюми на пазара, не бих казал, че има изчерпване на идеи, напротив даже – много марки пробват нови подходи, иновации, употреба на материали, чието производство не замърсява околната среда или подпомага различни фермерски общности. Хората се интересуват и знаят много за парфюмите и изискват все повече.

В IFF и в другите големи фирми се обръща все повече внимание на науката, неврологията, правят се изследвания на ефекта на различните съставки върху нашето настроение и благополучие (wellbeing). Така че тенденциите не само се свързват с различни миризми, а и с това парфюмите да ни карат да се чувстваме по-добре.

Защо нямаме хубави български парфюми? Произвеждаме и изнасяме толкова ценна суровина като розовото масло, а с парфюмите не се получава. Какво ни липсва – парфюмеристи, презентация, маркетинг или нещо друго?

Имаш предвид луксозна марка, която да изглежда като тези по рафтовете на парфюмните магазини? Предлагам ти да провериш новите парфюми на една от най-нашумелите в света в момента марки за обувки и чанти BY FAR, която е чисто българска!

Мислил ли си за собствен бранд?

Мислил съм, но за това се изисква цял екип, иначе от парфюмерист се превръщаш в организатор, администратор, продавач и какво ли още не.

Какъв съвет би си дал, ако започваше кариерата си сега?

Следване на интуицията. Животът изисква повече действие, дори повече необмислен риск, отколкото мислене и съзерцание.

Какво научи за себе си чрез парфюмерията?

Колкото и изтъркано да звучи – че всичко се постига с много труд, постоянство и вяра в себе си.

Какво да очакваме от теб, върху какво работиш в момента (ако не е тайна, разбира се)?

Работя върху доста проекти едновременно, но нека да видим кой ще излезе на бял свят. Последният ми парфюм на пазара е Chelsea Nights, пак на Bond no 9.

Spread the love
More from Дона Делова
Ела, завържи ме
Естетика на болката – тайните на японското еротично изкуство шибари  Непознатото, забраненото...
Read More
0 replies on “Мирослав Петков, българският „нос“ в световната парфюмерия”