Мисли глобално, яж локално

Някои от нас помнят зимните опашки за банани и мандарини от времето на социализма. Веднъж годишно имахме възможността да опитаме тези екзотични плодове и това бе дори по-празнично от самия празник. Защото бананите и мандарините бяха нещо повече от вкус. Те бяха посланици от далечни страни, които разпалваха въображението и ни караха да мечтаем.

Оттогава изтече много вода и днес екзотичните плодове и зеленчуци (пък и меса) са неизменна част от асортимента на големите магазини. След първоначалната еуфория вече сме им се понаситили и ги приемаме като нещо нормално. Възможно е дори в крайна сметка да сме установили, че вкусът на нашите си, родните плодове ни допада повече.

В епохата на глобализация, когато навсякъде има всичко, все повече хора предпочитат местно отгледаната храна пред вносната. И това не е поредният изсмукан от пръстите активизъм, а разрастващо се движение, което има своите логични доводи и мотиви. Оказва се, че консумирането на местна храна (приема се, че това е храна, отгледана в радиус от около 100-150 км от мястото на консумация) има много предимства за потребителите и носи немалко ползи за околната среда.

И така – защо е толкова важно да се храним локално и да подкрепяме и да насърчаваме местните производители?

Храната пътува по-малко

Когато се храните локално, вие избирате продукти, които не са изминали хиляди километри, за да стигнат до вас (което е често срещано явление при големите търговски вериги).

Храната, която е докарана от другия край на света, за разлика от местно произведената оказва силно негативно влияние върху околната среда, изразяващо се в повишено потребление на изкопаеми горива за нуждите на транспорта, замърсяване (по-голям въглероден отпечатък) и всичко от този род.

Повече преработка – повече консумация на енергия

Колкото по-далече от мястото на произход се консумира храната, толкова повече допълнителна преработка претърпява, за да запази трайността си. Храната, отгледана близо до вас и доставена ви директно от производител, не търпи никаква или почти никаква преработка. Това не само спестява енергия (в глобален план), но и дава по-добри вкусови качества.

Голяма част от енергийните разходи идват след прибирането на реколтата – за пакетиране, транспорт, съхранение и т.н., докато продуктите достигнат до  крайния потребител. При местната храна тези разходи са минимизирани, както и отражението върху околната среда.

По-малко звена по веригата – по-малък риск

Когато една храна се консумира в близост до мястото на производство, тя изисква по-малко пътуване и престояване в складове. Има по-малко участници във веригата и по-малко стъпки от производител до потребител. Това означава по-малко съоръжения, по-малко превозвачи и по-малко потенциални възможности храната ви да бъде неправилно обработена или съхранявана, което пък би изложило здравето ви на риск.

Купуването на местна храна подпомага местната икономика

Когато пазарувате от местен земеделски производител, вие подкрепяте не само неговата ферма, а индиректно и всички бизнеси по веригата. Създавате работни места във фермата, но и във вашата общност като цяло.

Малките производители купуват материали, суровини, машини и оборудване от други производители, обикновено също местни, така че  похарчените от вас пари остават в общността и подпомагат икономиката на местно ниво. По тази верига, макар и непряко, се вдига благоденствието във вашия район, което в крайна сметка се отразява на вас и на вашите доходи. 

Луксът да познавате производителя

В големите търговски вериги нямате възможност да се запознаете с производителя и с неговите методи и практики на работа така, както това може да се случи, ако пазарувате местна храна. Някои ферми дори предлагат образователни турове, за да видите на място как се отглежда храната ви. Може да разгледате, да пипнете, да разговаряте с хората. Близостта, прозрачността и комуникацията ви позволяват да проведете важните за вас разговори относно начина на отглеждане, чистотата и качеството на храната. Да не говорим, че е и забавно в чисто човешки план – да си припомните отново удоволствието от общуването и пазарлъка, които отмряха покрай индустриализацията.

Местната храна е по-полезна

Това е така, защото малките местни производители отглеждат сезонни органични зеленчуци, органично месо от пасищно хранени животни, яйца от свободни кокошки и т.н. При тях липсва насилственото узряване и угояване, изкуствените добавки и химикали, стресът от транспорт и съхранение, които се отразяват на хранителните качества на продукцията.

Местната храна е по-вкусна

Това не е просто маркетингов слоган. По-дългата верига от прекупвачи оказва негативно влияние не само върху хранителната стойност, но и върху вкуса, тъй като плодовете и зеленчуците се берат още недоузрели, за да издържат транспортирането. За разлика от тях  местната храна достига до вас в най-добрия момент на своята зрялост, обрана при най-добрите условия в един сравнително кратък период, което си личи и във вкуса. Има голяма разлика между доматите, които се продават  току-що обрани от градината и „пластмасовите“ им подобия в големите търговски вериги. При плодовете тази разлика е още по-драстична и се отнася до сладостта и хрупкавостта им.

Ползи за здравето… и не само

Знаете ли, че може да подобрите здравето си, без да правите промени в хранителния си режим, само като изберете други източници на храна? Изследванията показват, че местно отгледаните зеленчуци и меса са много по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти заради по-добрите условия на производство и липсата на консерванти и токсични препарати при обработката им. Когато купувате продукти от фермерските пазари, вие не само осигурявате вкусна и полезна храна за себе си и за семейството си, не само се грижите за здравето си по най-приятния  възможен начин, но и подпомагате местната икономика и насърчавате хората, които се занимават с  малък бизнес. Нещо повече – грижите се за устойчивото развитие в глобален план. Един модел, при който всички са печеливши.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

По пътя на маслината

Чудили ли сте се някога как точно се произвежда зехтинът и какви...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ