Момичешка сила

Момиче с потенциал

Promising Young Woman

Черна комедия, натъпкана догоре с феминизъм и шарени коси, токчета и брокат. Дебютът на Емералд Фенел от „Короната“ като режисьор и сценарист е истерична и черна хипербола на доброто старо отмъщение. Всички казват, че Каси е момиче с потенциал… докато загадъчно събитие внезапно променя бъдещето ѝ. Нищо в нейния живот не е каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот. Неочаквана среща ще даде възможност на Каси да поправи грешките от миналото.

Режисьор Емералд Фенел

В ролите: Кери Мълиган, Бо Бърнам, Кланси Браун, Дженифър Кулидж, Алфред Молина

Carey Mulligan stars as „Cassandra“ in director Emerald Fennell’s PROMISING YOUNG WOMAN, a Focus Features release. Credit: Courtesy of Focus Features

Тихо наследство

Silent legacy

Всички познаваме Таня Димитрова – жестомимичния преводач от извънредните включвания на щаба и от превода на новинарските емисии на българските телевизии. Филмът на режисьора Петя Накова е посветен на нея и може да бъде гледан както на голям екран, така и по НВО. „Тихо наследство“ показва една непозната за общата аудитория страна и част от живота и професионалния път на Таня – тази на отдаден терапевт, посветил живота си да помага на глухи деца да чуват. Другата страна на филма разказва за силата на едно семейство и е почти интимен поглед на случващото се с Таня, съпруга й Димитър и двете им дъщери Кати и Яна през труден период от живота им.

Режисьор Петя Накова

В ролите: Таня Димитрова, Катерина Димитрова

Фрагменти от портрета на една жена

Pieces of a woman

Филмът на Netflix, за който Ванеса Кърби получи няколко номинации за престижни награди, идва у нас и по кината. Дали ще изберете да го гледате на голям екран или на по-малък вкъщи, няма значение, просто го гледайте. „Фрагменти от портрета на една жена“ разказва тъжната история на Марта и Шон – двойка от Бостън, които очакват дете. Животът им драматично се променя след домашно раждане, за което се доверяват на неуверена акушерка, обвинена в престъпна небрежност. Така започва едногодишната одисея на Марта, която трябва да се справи със своята скръб на фона на нестабилните отношения със съпруга си и властната си майка.

Режисьор Корнел Мундруцо

В ролите: Ванеса Кърби, Шая Лебьоф, Елън Бърстин, Джими Фейлс, Моли Паркър

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
„Киномания“ e тук, ето какво гледаме
35-тото издание на „Киномания“ стартира на 18 ноември и ще продължи до...
Read More
0 replies on “Момичешка сила”